JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vikarer var arbeidsledige

Hver tredje ansatt i bemanningsbransjen var registrert arbeidsledig før vedkommende fikk jobb som vikar.

Langt de fleste i bransjen jobber heltid.

Det viser en ny undersøkelse som Synovate Norge har utført på vegne av NHO Service.

– Undersøkelsen viser et annet bilde av arbeidsforholdene enn det mytebaserte bildet som gjerne presenteres av ideologiske motstandere av bransjen, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service til NTB.

Vikarbyråene er en omstridt del av norsk næringsliv. På den ene siden erkjenner politikerne at det per i dag er vanskelig å drive skoler, sykehjem og sykehus uten vikarer. På den andre siden beskyldes bransjen for å bidra til uverdige arbeidsforhold og sosial dumping.

– Les også: Flåthens krevende år

Da LO-leder Roar Flåthen talte under Fellesforbundets landsmøte i høst, kom han med ramsalt kritikk av bemanningsbransjen. Han advarte sterkt mot useriøse formidlingsfirmaer som utnytter sine ansatte.

– Vi står overfor en ytterst farlig utvikling som delvis har knekt fagbevegelsen ute i Europa. Sosial dumping er et problem vi aldri blir ferdig med. Men vi skal ikke tillate dette her hjemme. Bare LO er sterkt nok til å ta opp kampen, sa Flåthen.

Hans gamle fagforbund Fellesforbundet har ledet an i oppgjøret mot EUs vikarbyrådirektiv, som et flertall i Arbeiderpartiets stortingsgruppe har akseptert, men som regjeringspartnerne Sp og SV stadig er imot.

En høringsrunde om saken er nå innledet i LO, og Flåthen har ikke avvist at organisasjonen kan komme til å kreve at regjeringen tar i bruk reservasjonsretten som EØS-avtalen gir rom for.

– Jeg deler uroen som er ute blant medlemmene, sa LO-lederen til Klassekampen før jul.

– Les også: Jobbet 126 dobbeltvakter

Mandag inviterer SV til åpent møte om vikarbyrådirektivet på Stortinget.

– Bemanningsbransjen er i sterk vekst. Dette er en trussel mot den norske samfunnsmodellen og mot rettighetene til norske arbeidere, sier SVs arbeidspolitiske talskvinne Karin Andersen.

– Jo færre faste ansettelser som gjøres, jo flere jobber må skje via vikarbyråer. Dermed øker vikarbransjens andel, slik vi har sett de siste årene.

Andersen legger til at mange vikarer ikke har lønn mellom oppdrag, noe som gjør det vanskelig eller umulig å få boliglån og ha en stabil økonomi.

– Les også: Ikke avvisende til vikar-veto

Even Hagelien i NHO Service som organiserer norske bemanningsselskaper, mener bransjen har et ufortjent dårlig rykte.

– Bemanningsbransjen har positiv samfunnsverdi. Ved siden av å legge til rette for nødvendig fleksibilitet i arbeidslivet er bransjen en god og effektiv inngangsport til arbeidslivet, sier Hagelien.

Han viser til Synovates undersøkelse som synliggjør at 72 prosent er fornøyde med jobben og at enda flere opplever at den svarer godt til forventningene.

Undersøkelsen viser videre at 32 prosent var arbeidsledige før de fikk jobb som vikar, at 79 prosent av de ansatte i bemanningsselskaper får jobb innen en måned og at 69 prosent opplever at innleiebedriften er positiv til innleide medarbeidere.

Selv om det er blitt flere menn i bransjen, er den fremdeles kvinnedominert. 57 prosent av de ansatte er kvinner. Undersøkelsen viser også at flere enn halvparten er under 35 år, at 19 prosent studerte før de begynte og at 65 prosent jobber i privat sektor. Kontor, lager, transport, industri samt helse og omsorg er yrkesområdene med størst innslag av vikarer.

Synovates undersøkelse ble distribuert til et representativt utvalg på 10.000 ansatte og gjennomført i høst. Til sammen fikk analyseselskapet 1.773 svar, hvilket gir en svarrespons på 18 prosent. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse