JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljepenger skal gi vekst

Mer av oljeinntektene må brukes på å skape vekst og gi norske arbeidsplasser medvind, mener Erna Solberg.

Solberg forsikret på en intern partikonferanse i Oslo søndag at pengepolitikken og handlingsregelen som trekker grenser for hvor mye oljepenger vi totalt skal bruke, vil ligge fast også dersom Høyre overtar regjeringsmakten. Men hun er kritisk til måten de rød-grønne bruker oljeinntektene på, og anklager Stoltenberg-regjeringen for å ha en feil analyse av hva Norge risikerer dersom gjeldskrisen i europeiske land også rammer oss.

– I gal retning

De rød-grønne synes å tro at problemene Norge risikerer, kan deles i to grupper, ifølge Solberg: Noe kan vi redde oss ut av ved hjelp av oljepenger. Resten kan vi ikke gjøre noe med.

Men det er feil, ifølge Solberg, som sterkt kritiserer regjeringen for å være for lite opptatt av konkurransekraft og kunnskap.

– På begge områder går det i gal retning, og da skaper Arbeiderpartiets politikk motvind for arbeidsplassene i privat sektor, sa Høyre–lederen, som mener satsingen enten er uteblitt eller redusert på områdene innovasjon og forskning.

– Brukte for mye penger

Den vanskelige økonomiske situasjonen i flere europeiske land var Høyre-lederens utgangspunkt for innledningen.

Grundig gikk hun gjennom situasjonen i de hardest rammede landene, før hun pekte på en gjennomgående årsak til elendigheten i Hellas, Italia, Irland og Spania: De brukte for mye penger som de ikke hadde.

Sverige og Tyskland derimot, har skikket seg annerledes og er de to landene norske politikere kan og bør lære mest av nå, mener Høyre-lederen.

Begge landene styres av Høyres søsterpartier og har holdt igjen på utgiftene. Belønningen er en velordnet økonomi, påpeker Solberg.

– Sverige valgte å holde igjen på utgiftene. Den svenske regjeringen satset på utdannelse, moderate og målrettede skattelettelser og reformer som skal gjøre det mer lønnsomt å jobbe, sa Solberg og høstet kraftig applaus da hun minnet om at den samme politikken er del av Høyres alternative statsbudsjett.

– Gode resultater

Resultatet av den svenske regjeringens politikk, fortsatte Høyre-lederen, er at landet allerede i 2010 kunne glede seg over kraftig økonomisk vekst og reduksjon i arbeidsledigheten. I Norge er fortsatt færre ansatt i privat sektor enn da finanskrisen startet. Veksten her i landet har kommet i det offentlige, mens Sverige i dag har over hundre tusen flere arbeidsplasser i privat sektor.

Også i Tyskland har skatteomlegginger og reformer av arbeidsmarkedet gitt like gode resultater, ifølge Solberg: Det laveste antallet arbeidsledige på 20 år, og neste år antas 220.000 nye arbeidsplasser å bli skapt i Tyskland - Europas motor.

– Må avklare med Frp

Lederen i Stortingets finanskomité, Torgeir Micaelsen (Ap), sier til NTB at Høyre-lederen skaper et galt bilde av sysselsettingen i privat sektor når hun tar utgangspunkt i situasjonen like før finanskrisen.

– Etter 2005 er det skapt 300.000 arbeidsplasser i Norge, og to tredeler av disse er kommet i privat sektor. Bare i fjor ble det skapt 30.000 nye private arbeidsplasser i Norge, sier Micaelsen til NTB.

Han fester ikke lit til Høyre-lederens forsikringer om at handlingsregelen vil ligge fast dersom Høyre får regjeringsmakt sammen med Fremskrittspartiet.

– Solberg må først avklare med Frp–leder Siv Jensen hvilken økonomisk politikk en eventuell borgerlig regjering vil føre etter valget i 2013, sier Micaelsen til NTB.

Han sier den viktigste skillelinjen mellom Høyre og Ap i spørsmålet om hvordan oljeinntektene skal brukes, gjelder graden av skattelettelser. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse