Uro i havne-Norge
Havnearbeiderne finner seg ikke i at rettighetene deres blir undergravd. De har fortrinnsrett til arbeidet og viI kjempe for den.
vegard.holm@lomedia.no
Det er tariffavtalene som gir losse- og lastearbeiderne fortrinnsrett til arbeidet, i år har det alt vært konflikter i Fredrikstad og Ålesund.
Konflikt i Ålesund havn
I februar aksjonerte havnearbeiderne i Ålesund i mer enn ett døgn fordi en av bedriftene som har tariffavtale losset en frysebåt med andre folk enn losse- og lastearbeiderne. Skipet Ocean Fresh har mannskap fra Filippinene. Mannskapet skulle losse skipet, men det fant ikke havnearbeiderne i Ålesund seg i.
Cargo- ikke fiskebåt - Bedriften hevdet at dette er en fiskebåt og derfor kunne losses av andre enn oss. Men for oss er det helt klart at det er et skip som henter, fryser ned og leverer fisk. Det har ingenting med en fiskebåt å gjøre, derfor er det vi som skal håndtere lasten. Det nærmeste denne båten kommer en fiskebåt er de fiskestengene mannskapet måtte ha, sier Bjørn Steffensen, klubbleder for losse- og lastearbeiderne i Ålesund havn.
Noe av uenigheten mellom partene bunner i hva skipet er registrert som. I en e-post til Transportarbeiderforbundet hevder Logistikk- og Transportindustriens Landsforening (LTL) at ”Ocean Fresh er klassifisert som fiskefartøy”. Havnearbeidernes tillitsvalgte er uenig i dette.
Transportarbeiderens undersøkelser viser at båten er registret i Norge som et cargo-skip.
Uenighetsprotokoll skrevet
Ocean Fresh ble forsøkt losset uten havnearbeidere 11. februar, men arbeidet ble stoppet av medlemmer i havnearbeidernes fagforening.
Det samme skjedde neste dag, og lossingen ble blokkert fram til klokka 1500. Da skrev partene en uenighetsprotokoll som umiddelbart ble sendt inn til de to hovedorganisasjonene: Norsk Transportarbeiderforbund og Logostikk- og Transportindustriens Landsforening (LTL) i NHO.
- Vi krever sjølsagt at vi skal ha lønn for det lossearbeidet som er gjort på Ocean Fresh nå. Arbeidet skal utføres av oss losse- og lastearbeidere. Vi kan ikke akseptere at arbeidsgiverne driver slik de nå har gjort og tolker en lokal avtale som det passer dem. Fiskebåter i Ålesund havner skal også losses av havnearbeiderne framover, sier Steffensen.
Provokasjon i Fredrikstad havn
21. januar i år brukte Nor Lines i Fredrikstad andre enn de permitterte losse- og lastearbeiderne til å losse en båt. Havnearbeiderne aksjonerte og fikk stor presseomtale i distriktet.
- Nor Lines må forstå at det er komplett galt å sette inn folk fra gata samtidig som vi går permittert. Dette var en provokasjon, sier klubbleder for havnearbeiderne Tom Solgaard.
Havnearbeiderne i Fredrikstad er for tida permitterte to og to i tiukersperioder på grunn av manglende arbeid i havna.
Oppgitte og frustrerte
Havnearbeidet i Fredrikstad er organisert gjennom et losse- og lastekontor der Nor Lines er representert i styret. Solgaard synes det er merkelig at bedriften undergraver dette systemet ved å bruke billigere arbeidskraft.
Daglig leder Erik Nilsen ved Fredrikstad Losse- og Lastekontor forstår havnearbeidernes frustrasjon.
- I min rolle vil jeg holde en lav profil. Men jeg forstår jo godt at mine kolleger blir oppgitte og frustrerte. Jeg sitter i øyeblikket og skriver ut nye permitteringer samtidig som jeg kan se gjennom vinduet at andre gjør jobben deres, sa Nilsen til avisa Demokraten 23. januar.
Rettighetene undergraves
Norsk Havnearbeiderforenings leder, Terje Samuelsen, sier til Transportarbeideren at han opplever disse sakene som bevisste forsøk på å unngå organisert arbeidskraft.
- Arbeidsgiverne undergraver våre faglige rettigheter. Dette finner vi oss ikke i, sier Samuelsen.
Han minner arbeidsgiverne på at ILO-konvensjon nr. 137 gjelder i norske havner. Det går klart og tydelig fram at det er registrerte losse- og lastearbeidere som skal gjøre arbeid som det i Ålesund og Fredrikstad.
Kampviljen styrkes
Samuelsen er lei av at arbeidsgiverne stadig kjører slike saker som i Fredrikstad og Ålesund. Losse- og lastearbeiderne i norske havner har et noe spesielt tariffsystem der de i tillegg til den generelle avtalen med arbeidsgiverne i LTL må ha en tariffavtale med den enkelte arbeidsgiver i havnene.
- Jeg stiller spørsmål om LTL anser seg som tariffpart i avtalene våre. Vi opplever oftere og oftere at LTL bevisst jobber for å unngå at arbeidsgiverne i havnene skriver under tariffavtaler i havnene, sier Terje Samuelsen.
- Dette som nå skjer styrker ikke akkurat samarbeidsklimaet foran tariffoppgjøret. Det er nå langt under pari, men styrker jo kampviljen vår, sier han.
I 1974 ble denne ILO-konvensjonen ratifisert i Norge. I konvensjonen er losse- og lastearbeiderne sikret arbeid og inntekt blant annet ved at de skal ha fortrinnsrett til arbeid.
i juni 2002 rapporterte Direktoratet for Arbeidstilsynet til Arbeids- og administrasjonsdepartementet om Norges overholdelse av ILO-konvensjon nr. 137 om havnearbeid. I rapporten heter det blant annet følgende:
"I alle offentlige havner er det en gruppe faste losse- og lastearbeidere som har tariffbestemt fortrinnsrett til å utføre losse- og lastearbeidet. I de største havnene skjer registreringen ved at den faste gruppe losse- og lastearbeidere får fast tilsetting ved et losse- og lastekontor. Losse- og lastekontoret leier ut losse- og lastearbeiderne til skipsekspeditører og andre havnebrukere. Tariffavtalene gir de tariffbundne skipsekspeditørene plikt til å bruke arbeidere fra losse- og lastekontoret ved skipsanløp.
I de mindre havnene er registreringen ivaretatt ved at tariffavtalen bestemmer at den lokale fagforening av losse- og lastearbeidere og de lokale havnebrukere i fellesskap skal bestemme størrelsen på den faste gruppe av losse- og lastearbeidere. Arbeidere i den faste gruppe har tariffbestemt fortrinnsrett til å utføre losse- og lastearbeidet. Ved skipsanløp henvender skipsekspeditørene seg til fagforeningen for bestilling av det nødvendige antall losse- og lastearbeidere fra gruppen."
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes