Uro i havne-Norge
Havnearbeiderne finner seg ikke i at rettighetene deres blir undergravd. De har fortrinnsrett til arbeidet og viI kjempe for den.
vegard.holm@lomedia.no
Det er tariffavtalene som gir losse- og lastearbeiderne fortrinnsrett til arbeidet, i år har det alt vært konflikter i Fredrikstad og Ålesund.
Konflikt i Ålesund havn
I februar aksjonerte havnearbeiderne i Ålesund i mer enn ett døgn fordi en av bedriftene som har tariffavtale losset en frysebåt med andre folk enn losse- og lastearbeiderne. Skipet Ocean Fresh har mannskap fra Filippinene. Mannskapet skulle losse skipet, men det fant ikke havnearbeiderne i Ålesund seg i.
Cargo- ikke fiskebåt - Bedriften hevdet at dette er en fiskebåt og derfor kunne losses av andre enn oss. Men for oss er det helt klart at det er et skip som henter, fryser ned og leverer fisk. Det har ingenting med en fiskebåt å gjøre, derfor er det vi som skal håndtere lasten. Det nærmeste denne båten kommer en fiskebåt er de fiskestengene mannskapet måtte ha, sier Bjørn Steffensen, klubbleder for losse- og lastearbeiderne i Ålesund havn.
Noe av uenigheten mellom partene bunner i hva skipet er registrert som. I en e-post til Transportarbeiderforbundet hevder Logistikk- og Transportindustriens Landsforening (LTL) at ”Ocean Fresh er klassifisert som fiskefartøy”. Havnearbeidernes tillitsvalgte er uenig i dette.
Transportarbeiderens undersøkelser viser at båten er registret i Norge som et cargo-skip.
Uenighetsprotokoll skrevet
Ocean Fresh ble forsøkt losset uten havnearbeidere 11. februar, men arbeidet ble stoppet av medlemmer i havnearbeidernes fagforening.
Det samme skjedde neste dag, og lossingen ble blokkert fram til klokka 1500. Da skrev partene en uenighetsprotokoll som umiddelbart ble sendt inn til de to hovedorganisasjonene: Norsk Transportarbeiderforbund og Logostikk- og Transportindustriens Landsforening (LTL) i NHO.
- Vi krever sjølsagt at vi skal ha lønn for det lossearbeidet som er gjort på Ocean Fresh nå. Arbeidet skal utføres av oss losse- og lastearbeidere. Vi kan ikke akseptere at arbeidsgiverne driver slik de nå har gjort og tolker en lokal avtale som det passer dem. Fiskebåter i Ålesund havner skal også losses av havnearbeiderne framover, sier Steffensen.
Provokasjon i Fredrikstad havn
21. januar i år brukte Nor Lines i Fredrikstad andre enn de permitterte losse- og lastearbeiderne til å losse en båt. Havnearbeiderne aksjonerte og fikk stor presseomtale i distriktet.
- Nor Lines må forstå at det er komplett galt å sette inn folk fra gata samtidig som vi går permittert. Dette var en provokasjon, sier klubbleder for havnearbeiderne Tom Solgaard.
Havnearbeiderne i Fredrikstad er for tida permitterte to og to i tiukersperioder på grunn av manglende arbeid i havna.
Oppgitte og frustrerte
Havnearbeidet i Fredrikstad er organisert gjennom et losse- og lastekontor der Nor Lines er representert i styret. Solgaard synes det er merkelig at bedriften undergraver dette systemet ved å bruke billigere arbeidskraft.
Daglig leder Erik Nilsen ved Fredrikstad Losse- og Lastekontor forstår havnearbeidernes frustrasjon.
- I min rolle vil jeg holde en lav profil. Men jeg forstår jo godt at mine kolleger blir oppgitte og frustrerte. Jeg sitter i øyeblikket og skriver ut nye permitteringer samtidig som jeg kan se gjennom vinduet at andre gjør jobben deres, sa Nilsen til avisa Demokraten 23. januar.
Rettighetene undergraves
Norsk Havnearbeiderforenings leder, Terje Samuelsen, sier til Transportarbeideren at han opplever disse sakene som bevisste forsøk på å unngå organisert arbeidskraft.
- Arbeidsgiverne undergraver våre faglige rettigheter. Dette finner vi oss ikke i, sier Samuelsen.
Han minner arbeidsgiverne på at ILO-konvensjon nr. 137 gjelder i norske havner. Det går klart og tydelig fram at det er registrerte losse- og lastearbeidere som skal gjøre arbeid som det i Ålesund og Fredrikstad.
Kampviljen styrkes
Samuelsen er lei av at arbeidsgiverne stadig kjører slike saker som i Fredrikstad og Ålesund. Losse- og lastearbeiderne i norske havner har et noe spesielt tariffsystem der de i tillegg til den generelle avtalen med arbeidsgiverne i LTL må ha en tariffavtale med den enkelte arbeidsgiver i havnene.
- Jeg stiller spørsmål om LTL anser seg som tariffpart i avtalene våre. Vi opplever oftere og oftere at LTL bevisst jobber for å unngå at arbeidsgiverne i havnene skriver under tariffavtaler i havnene, sier Terje Samuelsen.
- Dette som nå skjer styrker ikke akkurat samarbeidsklimaet foran tariffoppgjøret. Det er nå langt under pari, men styrker jo kampviljen vår, sier han.
I 1974 ble denne ILO-konvensjonen ratifisert i Norge. I konvensjonen er losse- og lastearbeiderne sikret arbeid og inntekt blant annet ved at de skal ha fortrinnsrett til arbeid.
i juni 2002 rapporterte Direktoratet for Arbeidstilsynet til Arbeids- og administrasjonsdepartementet om Norges overholdelse av ILO-konvensjon nr. 137 om havnearbeid. I rapporten heter det blant annet følgende:
"I alle offentlige havner er det en gruppe faste losse- og lastearbeidere som har tariffbestemt fortrinnsrett til å utføre losse- og lastearbeidet. I de største havnene skjer registreringen ved at den faste gruppe losse- og lastearbeidere får fast tilsetting ved et losse- og lastekontor. Losse- og lastekontoret leier ut losse- og lastearbeiderne til skipsekspeditører og andre havnebrukere. Tariffavtalene gir de tariffbundne skipsekspeditørene plikt til å bruke arbeidere fra losse- og lastekontoret ved skipsanløp.
I de mindre havnene er registreringen ivaretatt ved at tariffavtalen bestemmer at den lokale fagforening av losse- og lastearbeidere og de lokale havnebrukere i fellesskap skal bestemme størrelsen på den faste gruppe av losse- og lastearbeidere. Arbeidere i den faste gruppe har tariffbestemt fortrinnsrett til å utføre losse- og lastearbeidet. Ved skipsanløp henvender skipsekspeditørene seg til fagforeningen for bestilling av det nødvendige antall losse- og lastearbeidere fra gruppen."
Mest lest
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Anne-Lise kan bli tvungen til å selje heimen sin. Det skulle være ein billig bustad for fagorganiserte
Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.
Paul S. Amundsen