JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støttes av pasienter

Representanter for over halvparten av landets fastleger leverte tirsdag et skarpt protestbrev om ny forskrift til helseministeren.

Samtidig støttes forslaget av pasientorganisasjonene.

Rundt 2.700 leger har skrevet under på brevet, får NTB opplyst. De utgjør rundt seks av ti fastleger her i landet, og de krever at hele forslaget trekkes.

– Forslaget inneholder tallrike og motstridende pålegg om tilgjengelighet, oppsøkende virksomhet og rapportering. I sum er oppgavene uoverkommelige, skriver legene.

– Les også: Ryddet nok et styre

Legene er så sterkt uenig i forslaget at de ikke engang ønsker å delta i høringsrunden. I stedet ber de Helsedepartementet om å starte prosessen på nytt, med innspill fra pasientorganisasjoner og relevante fagmiljøer og samarbeid med Legeforeningen og kommuneorganisasjonen KS.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har allerede gjort det klart at det er uaktuelt å forkaste forslaget som er utarbeidet, til tross for den kraftige kritikken som har kommet de siste ukene.

– Les også: Grasrotopprør

– Aller helst vil vi at legene skal møte pasientene, hjelpe dem og være lettere tilgjengelig. Denne forskriften dreier seg om at pasientene skal komme gjennom på telefon og få time litt fortere, sier helseministeren til NRK.

– Vi tar det alvorlig når legene sier at dette ikke går i hop. Da må vi se på listelengder og hvor mange flere fastleger vi må ha for nå disse målene. Vi ønsker å ha en god dialog og finne fram til det som er det beste for pasientene, fortsetter hun.

Pasientene positive

Helseministeren får støtte fra pasientorganisasjoner.

– Vi er veldig fornøyd med forslaget til forskrift. Vi tror det kan møte våre gruppers behov for fastlegetjenester på en bedre måte enn i dag, sier generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO). Hun peker spesielt på behovet for å få bedre tilgjengelighet til fastlegene.

FFO representerer 72 pasientorganisasjoner og vil gå grundig gjennom forskriftene før organisasjonen sender sin uttalelse til Helsedepartementet.

Kreftforeningen setter også pris på at det legges opp til bedre tilgjengelighet og kortere ventetid hos fastlegene.

– Økt tilgjengelighet på telefon, mail og tekstmeldinger er utrolig viktig for å korte ned unødig ventetid, sier foreningens generalsekretær Anne Lise Ryel til Dagens Medisin.

Ikke så urolige

Professorer og universitetslektorer i allmennmedisin ved universitetene i Oslo og Bergen som også er fastleger, har protestert mot forskriftene. Ved NTNU i Trondheim er ikke uroen like stor, sier professor Steinar Westin til Dagens Medisin.

– Vi fortolker innholdet på en annen måte og har tro på dialog fremfor protest, sier Westin. – Jeg tror de fleste ikke vil merke så mye til endringene med forskriften når den er knadd og myket opp. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse