EU-krisen truer velferdsmodellen
Klarer ikke Europa å håndtere gjeldskrisen vil det ikke være mulig å videreføre den nordiske modellen.
sym@lomedia.no
Både den norske og danske statsministeren er klare på at den nordiske modellen påvirkes av den europeiske økonomiske krisen.
- Vi vil ikke greie å videreføre vårt velferdsnivå hvis ikke Europa klarer å håndtere gjeldskrisen, fastslo statsminister Jens Stoltenberg under det pågående årsmøtet til SAMAK. Hans danske kollega Helle Thorning Schmidt er like tydelig på at modellen påvirkes av den turbulente verdensøkonomien. Samtidig var hun krystallklar på at den eneste måten å sikre modellens framtid er å holde orden på finansene.
- Det er en sosialdemokratisk kjerneverdi at vi har balanse i budsjettene, sa hun og understrekte at det er de svakeste og kommende generasjoner som kommer til å lide og må betale regningen hvis man ikke har balanse i budsjettene.
- Men når vi rydder opp er det også en sosialdemokratisk kjerneverdi at alle bidrar. Vi kan reformere rettferdig, solidarisk og i samarbeid med fagbevegelsen og partene i arbeidslivet, sa den danske statsministeren. Og Helle Thorning Schmidt trakk fram en tredje sosialdemokratisk verdi:
- Den sosialdemokratiske velferdspolitikken har alltid dreid seg om at vi skal arbeide oss ut av krisen. Og at alle skal få være med på den jobben, sa statsministeren som kom rett fra EU-toppmøtet hvor 25 land ble enige om en finanspakt.
Statsminister Jens Stoltenberg påpekte at det vedtaket var et lyspunkt.
- Men jeg er ikke alltid like imponert over hvordan EU gjennomfører sine vedtak, sa han og håpet at man denne gangen fulgte opp med handling.
Modellens framtid
Det gjennomgående tema under det todagers årsmøte til SAMAK er den nordiske modellens framtid. På oppdrag fra SAMAK skal Fafo ha hovedansvaret for et stort utredningsprosjekt hvor den nordiske modellen grundig ”analyseres og stresstestes”. Resultatet skal presenteres på SAMAKs kongress i 2014.
LO-leder Roar Flåthen trakk i sin innledning fram betydningen av arbeidslivspolitikken og den tydelige politiske forskjellen mellom den norske rødgrønne regjeringen og de borgerlige partiene. På dette området mente han også at arbeidsgiversiden klart hadde valgt høyresiden.
- Vi har god relasjoner over forhandlingsbordet og blir stort sett enige om lønn, sa Flåthen. Men han understrekte at frontene var langt steilere når det kom til arbeidslivspolitikken hvor arbeidsgiversiden blant annet ønsket å privatisere og konkurranseutsette offentlig sektor.
Den norske LO-lederen var også bekymret over at stadig flere nordmenn er dekket av private helseforsikringer.
- Dette er et godt eksempel på hvordan det kan bli hvis vi gir slipp på likhetssamfunnet og lar noen kjøpe seg tjenester og slik tar ressurser fra det offentlige. Dette må vi ta veldig alvorlig, fastslo Flåthen.
Når rakner det
Den svenske LO-lederen Wanja Lundby-Wedin fulgte opp ved å stille spørsmål om når man nådde det punktet hvor modellen forvitret, ikke lenger fungerte?
- Hvor sterk er den nordiske modellen? Vi har en svensk borgerlig regjering som også hyller den nordiske modellen, men som bygger den ned stein for stein.
Når opphører modellen, undret den svenske LO-lederen. Og hun viste konkret til den dramatiske svekkelsen av den svenske arbeidsledighetstrygden. I dag er det bare 10 prosent av de arbeidsløse som mottar en trygd på de gamle 80 prosent av inntekten. Mange har overhodet ikke trygd.
Fremmedfrykten
Både den norske og svenske LO-lederen trakk fram fremmedfrykt og rasisme som en stor utfordring også for den nordiske modellen. Wanja Lundby-Wedin viste til undersøkelser som dokumenterte at det fremmedfiendtlige Sverigedemokraterna var det tredje største partiet blant LO-organiserte menn med en oppslutning på 8 prosent. Hun ment at mange av disse befant seg ute på arbeidsplasser hvor man opplevde at jobbene forsvant og ble overtatt av arbeidsinnvandrere.
- Det er bare som en folkebevegelse vi kan bekjempe rasisme og fremmedfrykt, sa Lundby-Wedin. Svensk LO har satt i gang et stort prosjekt hvor man skal skolere 6000 fagorganiserte til å være aktive mot rasisme ute på arbeidsplassen. Og hun fortalte også SAMAK-årsmøtet at en samlet svensk fagbevegelse hadde bevilget 750 000 kroner til gjenoppbygging av Utøya.
Ny partileder
For den nyvalgte partilederen til det svenske sosialdemokratiske partiet var årsmøtet den første eksterne oppgaven. Stefan Löfven fortalte forsamlingen at han som forbundsleder hadde lært betydningen av nordisk samarbeid gjennom kontakten med de andre metallforbundene.
- Vi har mye å lære av hverandre i Norden og kan samarbeide på en rekke områder. Vi skal være stolte av den nordiske modellen, men alltid spørrende og åpne for nye ideer, understrekte Stefan Löfven.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp