Vanskelig solidaritet
Den norske lønnsveksten har vært god. Men ikke fullt så god som veksten i verdiskapningen, skriver Ali Esbati.
Allerede i oktober 2011 inviterte Jens Stoltenberg til å gjøre årets lønnsoppgjør til et «solidaritetsoppgjør». Solidariteten skulle ifølge statsministeren rettes mot dem som risikerer å miste jobben på grunn av krisen i Europa. Han koblet dette til den velkjente frontfagsmodellen: «Den lønnsveksten de konkurranseutsatte bedriftene kan tåle, må danne rammen for lønnsveksten i resten av økonomien». NHO tok raskt og «takknemlig» denne solidaritetsdefinisjonen til sitt hjerte: «Ja takk til solidaritetsoppgjør».
Tanken med solidaritetsoppgjør er at det finnes en felles trepartsinteresse å verne norske arbeidsplasser. Sant er også at den store krisen i USA og Europa vil ramme etterspørselen i norske eksportbedrifter.
Men dette bør ikke automatisk føre til konklusjonen at norske lønnsmottakere, verken i industrien eller utenfor, må holde igjen sine lønnskrav for å dempe arbeidsløshetsrisikoen.
Et moment er at lønnsandelen – lønnskostnader i forhold til total verdiskaping – i norsk industri og i markedsrettet virksomhet generelt, har gått ned siden 80-årene. Det har vært en god reallønnsvekst, men denne veksten har blitt tatt ut fra en kake som har vokst enda raskere.
Norge er en åpen økonomi. Med eller uten olje, påvirkes forholdene her i landet av det som skjer ute i verden. Men sammenhengene er ikke så enkle som ortodokse økonomer gjerne påstår. Konkurranseutsatt sektor konkurrerer takk og lov ikke bare med lønn. Det er for så vidt riktig at langsiktig gode lønnsøkninger i Norge krever god produktivitetsutvikling i forhold til konkurrentland. Men det finnes ikke mye som tyder på at lave eller moderate lønnskrav vil føre til det som er nødvendig for å bedre produktiviteten: investeringer i ny teknologi, forsking og utvikling, effektiv arbeidsorganisering.
Produktivitetsforbedringer skjer ikke isolert i hver sektor i økonomien for seg. Hvis de sektorer som er markedsrettede og utsatt for internasjonal konkurranse skal fungere godt og dynamisk, må det også til velfungerende infrastruktur, utdanningssystemer og offentlige tjenester. Økonomien er en sammensatt organisme, og koblingene mellom forskjellige deler av denne organismen blir viktigere, jo mer kompleks den blir. Det vil for eksempel oppstå problemer i den, hvis forskjellene blir altfor store. Derfor kan man problematisere en «solidaritet» som i praksis innebærer at lønnsforskjellene mellom industriarbeidere og for eksempel handels- eller helsepersonell ikke blir mindre.
Men de virkelig store problemene oppstår når de som lever av å eie eller administrere kapitalen drar fra. Det har de gjort i hele den vestlige verden. Ikke minst i Norge, der den øverste prosenten mer enn fordoblet inntektsandelen sin i årene 1990-2006. Å holde tilbake lønnsøkninger for folk flest vil – hvis man ikke gjennomfører andre tiltak samtidig – bety enda mer til dem som har mest fra før. At det i seg selv skulle berge arbeidsplasser i Norge er det liten grunn å tro. Arbeidsledigheten er ikke generelt lavere i land der arbeidstakerne får mindre del av kaken de baker.
Dette betyr ikke at fagbevegelsen burde avvise ethvert forslag om moderate lønnsøkninger. Men det betyr at man må tenke nøye på motkravene. Å være solidarisk og ta ansvar for framtiden, er for eksempel å rette inn kravene på tiltak mot sosial dumping, på sterkere beskyttelse for dem som likevel mister arbeidet og på å vri ressurser fra privat forbruk til offentlig – ikke til eierutbytte. Sosialøkonomer bør ikke få enerett på å definere solidaritetsbegrepet – selv om de er velvillige statsministre.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat