JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mindre statlig styring

Det lover iallfall kommunalminister Liv Signe Navarsete.

KS mener at direktorater og tilsyn tilraner seg mer og mer makt og undergaver handlingsfriheten i Distrikts-Norge. Kravet om styrket lokaldemokrati er selve flaggsaken på landstinget til KS som åpnet søndag.

Dagens viktigste gjest var utvilsomt KS' «egen» statsråd, kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp). Med en rykende fersk stortingsmelding å øse av, forsikret hun at kommunene er selve krumtappen i det norske folkestyret og at hun er villig til å se på forholdet mellom kommunenes egenkontroll og den statlige styringen med nye øyne.

– Alle kommuner skal ha de samme oppgavene og tilbudene, men lokal skreddersøm må til, sa Navarsete. Fra meldingen trakk hun fram tiltak som medinnflytelse over nye lover og en ny tvisteløsningsordning, dog ikke så omveltende som den forvaltningsdomstolen som KS vil ha innført.

Litt lite konkret

Avtroppende KS-leder Halvdan Skard mener det er mange positive signaler i den nye meldingen, men at det er så som så med de konkrete tiltakene. Han ber Stortinget stramme opp innholdet og gjøre meldingen mer forpliktende.

– Det er positivt at staten skal styre gjennom rammer og ikke detaljerte regler. Men det er fortsatt for mye tilsyn i hverdagen. Det bør begrenses til vesentlige forhold. Dessuten er det all grunn til å se på direktoratenes makt og utbredelse. Den er større enn jeg tror Stortinget har lagt opp til, sier Skard.

Interesseorganisasjonen KS samler kommunene som arbeidsgivere for en halv million nordmenn. Rundt 18-20 prosent av alle som jobber, gjør det i kommunal sektor. Blant medlemmene i KS er de største bykommunene og de minste distriktskommunene.

– Les også: Vil bruke dansk modell

Landstinget er KS' øverste politiske organ og møtes hvert fjerde år. Det setter ekstra spiss på årets ting at det er 175 år siden formannskapslovene ble vedtatt i 1837, selve starten på det lokale selvstyret. Dette historiske bakteppet ble under åpningen hyllet av Edvard Hoem.

– Lokaldemokratiet har vært, og er, en suksess. Derfor bør vi ha mer av det, ikke mindre, sa Skard med adresse til kommunalministeren.

I hverdagspolitikken er kommunestyrene ofte fargepaletter, der det samarbeides på kryss og tvers av partigrensene. Men på landstinget samles de 217 delegatene under partifanene, i år med en liten overvekt til opposisjonspartiene. KS er likevel ikke arena for de store partipolitiske slagene.

– Jeg tror på den kollektive fornuft. Den befinner seg her i salen, sa hovedstyremedlem Gunn Marit Helgesen (H) i debatten søndag.

Tirsdag kan hun bli Skards etterfølger, en bekreftelse på at Høyres politiske tyngde rundt om i landet nå også avspeiler seg i ledelsen av KS.

– Les også: Raskere svar i byggesaker

To kvinner kjemper om makten i organisasjonen, og for første gang på 20 år ligger til an til at en Høyre-politiker går til topps. Helgesens motstander er Mette Gundersen (40) fra Ap, med røtter i Kristiansand.

Valget skjer tirsdag, etter en gjesteopptreden av statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Da skal også Skard offisielt takkes av etter å ha sittet i sjefsstolen siden 1992.

– Hvis vi skal innfri morgendagens krav til velferdsstaten, må kommuner og fylkeskommuner ha hovedrollen. Men detaljstyring og kontroll fremmer ikke nyskaping og innovasjon, fastslo Skard. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse