JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier nei til vikardirektivet

Senterpartiet stoler ikke på garantiene fra arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) og sier nei til vikarbyrådirektivet.

Nå håper partileder Liv Signe Navarsete at Arbeiderpartiet lar seg overtale av fagbevegelsen og regjeringspartnerne og endrer oppfatning.

– Vi går inn i regjeringsforhandlingene med et klart mål om å vinne saken. Arbeiderpartiets lokallag i Stavanger, Bergen og Trondheim har også sagt nei til direktivet. Det blir spennende å se om det får følger for Aps syn, sier hun til NTB.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har gjentatte ganger tonet ned kritikernes frykt for at det omstridte EU-direktivet vil framtvinge uønskede endringer i arbeidsmiljøloven. Navarsete og Senterpartiet er ikke overbevist om at hun har rett.

– Garantiene er ikke gode nok, sier Navarsete.

– Kan ikke garantere

Sentralstyret i Senterpartiet vedtok mandag å gå inn for norsk reservasjon mot EUs vikarbyrådirektiv. Til grunn for beslutningen ligger blant annet et brev fra Bjurstrøm til Sps stortingsgruppe.

– Arbeidsministeren slår ikke entydig fast at arbeidsmiljøloven ikke kan komme til å bli svekket, sier Navarsete til NTB.

I brevet skriver Bjurstrøm at arbeidsmiljølovens innleieregler kan beholdes selv om vikarbyrådirektivet innføres i Norge. Dette synet bygger blant annet på juridiske vurderinger fra Arbeidsdepartementets egne eksperter samt rettsavdelingen i UD og Regjeringsadvokaten.

Navarsete dveler på sin side ved et annet avsnitt i brevet, der Bjurstrøm skriver at departementet ikke har hatt formell og direkte kontakt med EU om saken og at det uansett er EFTA-domstolen som avgjør.

– Det er altså ingen som helt kan bekrefte at direktivet ikke vil få konsekvenser for arbeidsmiljøloven, sier Sp-lederen.

Ap alene

Et stort flertall i Arbeiderpartiets stortingsgruppe har sagt ja til å innføre vikarbyrådirektivet i norsk lovgiving, mens SV sier nei. Også hovedsammenslutningene LO, YS og Unio vil ha norsk reservasjon mot direktivet, som fagbevegelsen ellers i Europa har akseptert.

– Vikarbyrådirektivet utfordrer viktige prinsipper i arbeidsmiljøloven. Vi trenger ikke dette direktivet for å sikre rettighetene til dem som jobber i vikarbyråer. Det kan vi gjøre på egen kjøl, sier Navarsete.

Dersom Arbeiderpartiet står på sitt, må partiet søke støtte på borgerlig side for å få direktivet innført. Om Senterpartiet i en slik situasjon vil ta dissens i regjeringen, er ennå ikke avklart.

– Å annonsere en dissens er det samme som å si at vi i utgangspunktet tror vi vil tape saken, sier Navarsete. Hun hadde følgende å si om at SVs nestleder Audun Lysbakken allerede har flagget at SV vil ta dissens om partiet taper saken:

– Det kan jeg mene mye om.

SV og Sp har stått sammen om to EU-dissenser i regjeringen tidligere, nærmere bestemt tjenestedirektivet og datalagringsdirektivet.

– Ikke diskutert

Sp-lederen sier vikarbyrådirektivet ennå ikke har vært diskutert i regjeringens underutvalg. Hun vil ikke si når saken vil bli avklart.

– Det må du spørre Bjurstrøm om.

I uttalelsen fra Senterpartiets sentralstyre vises det til at faste ansettelser skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, et syn partiet mener direktivet utfordrer. Samtidig medgir Sp at vikardirektivet har sine positive sider, blant annet ved å likebehandle vikarer og fast ansatte.

– Disse positive sidene står Norge fritt til å innføre gjennom norsk lovgiving. De er ikke et selvstendig argument for å innføre direktivet, mener Navarsete.

Regjeringspartner SV gleder seg over Senterpartiets vedtak.

– Arbeiderpartiets ledelse står nå sammen med Frp og Høyre i et svært viktig arbeidslivsspørsmål. Heldigvis har flere store lag i Arbeiderpartiet gjort vedtak om at de vil stoppe direktivet. Min oppfordring til ledelsen i Ap er at det nå er tid for å lytte til arbeidstakerne og samarbeidspartnerne, og revurdere saken, sier SVs arbeidspolitiske talskvinne Karin Andersen. (ANB-NTB)

Direktivet ble vedtatt av EU i november 2008. Det slår blant annet fast at arbeidstakere som leies inn fra bemanningsbyråer, skal ha minst like gode lønns- og arbeidsvilkår som de ville hatt om de var fast ansatt i bedriften.

Direktivet skal også bidra til å anerkjenne vikarbyråene som arbeidsgivere. Kritikerne mener direktivet vil føre til økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte, i tillegg til å svekke ansettelsesvernet og retten til faste stillinger.

En vesentlig grunn til motstanden mot direktivet er frykten for at det vil følges av en rettslig prosess som tvinger fram endringer i arbeidsmiljøloven. Det er særlig snakk om lovtekstens paragraf 14-12, som setter klare begrensninger for bruken av vikarer og midlertidig ansatte.

Annonse
Annonse

Direktivet skal også bidra til å anerkjenne vikarbyråene som arbeidsgivere. Kritikerne mener direktivet vil føre til økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte, i tillegg til å svekke ansettelsesvernet og retten til faste stillinger.

En vesentlig grunn til motstanden mot direktivet er frykten for at det vil følges av en rettslig prosess som tvinger fram endringer i arbeidsmiljøloven. Det er særlig snakk om lovtekstens paragraf 14-12, som setter klare begrensninger for bruken av vikarer og midlertidig ansatte.