Sier nei til vikardirektivet
Senterpartiet stoler ikke på garantiene fra arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) og sier nei til vikarbyrådirektivet.
Nå håper partileder Liv Signe Navarsete at Arbeiderpartiet lar seg overtale av fagbevegelsen og regjeringspartnerne og endrer oppfatning.
– Vi går inn i regjeringsforhandlingene med et klart mål om å vinne saken. Arbeiderpartiets lokallag i Stavanger, Bergen og Trondheim har også sagt nei til direktivet. Det blir spennende å se om det får følger for Aps syn, sier hun til NTB.
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har gjentatte ganger tonet ned kritikernes frykt for at det omstridte EU-direktivet vil framtvinge uønskede endringer i arbeidsmiljøloven. Navarsete og Senterpartiet er ikke overbevist om at hun har rett.
– Garantiene er ikke gode nok, sier Navarsete.
– Kan ikke garantere
Sentralstyret i Senterpartiet vedtok mandag å gå inn for norsk reservasjon mot EUs vikarbyrådirektiv. Til grunn for beslutningen ligger blant annet et brev fra Bjurstrøm til Sps stortingsgruppe.
– Arbeidsministeren slår ikke entydig fast at arbeidsmiljøloven ikke kan komme til å bli svekket, sier Navarsete til NTB.
I brevet skriver Bjurstrøm at arbeidsmiljølovens innleieregler kan beholdes selv om vikarbyrådirektivet innføres i Norge. Dette synet bygger blant annet på juridiske vurderinger fra Arbeidsdepartementets egne eksperter samt rettsavdelingen i UD og Regjeringsadvokaten.
Navarsete dveler på sin side ved et annet avsnitt i brevet, der Bjurstrøm skriver at departementet ikke har hatt formell og direkte kontakt med EU om saken og at det uansett er EFTA-domstolen som avgjør.
– Det er altså ingen som helt kan bekrefte at direktivet ikke vil få konsekvenser for arbeidsmiljøloven, sier Sp-lederen.
Ap alene
Et stort flertall i Arbeiderpartiets stortingsgruppe har sagt ja til å innføre vikarbyrådirektivet i norsk lovgiving, mens SV sier nei. Også hovedsammenslutningene LO, YS og Unio vil ha norsk reservasjon mot direktivet, som fagbevegelsen ellers i Europa har akseptert.
– Vikarbyrådirektivet utfordrer viktige prinsipper i arbeidsmiljøloven. Vi trenger ikke dette direktivet for å sikre rettighetene til dem som jobber i vikarbyråer. Det kan vi gjøre på egen kjøl, sier Navarsete.
Dersom Arbeiderpartiet står på sitt, må partiet søke støtte på borgerlig side for å få direktivet innført. Om Senterpartiet i en slik situasjon vil ta dissens i regjeringen, er ennå ikke avklart.
– Å annonsere en dissens er det samme som å si at vi i utgangspunktet tror vi vil tape saken, sier Navarsete. Hun hadde følgende å si om at SVs nestleder Audun Lysbakken allerede har flagget at SV vil ta dissens om partiet taper saken:
– Det kan jeg mene mye om.
SV og Sp har stått sammen om to EU-dissenser i regjeringen tidligere, nærmere bestemt tjenestedirektivet og datalagringsdirektivet.
– Ikke diskutert
Sp-lederen sier vikarbyrådirektivet ennå ikke har vært diskutert i regjeringens underutvalg. Hun vil ikke si når saken vil bli avklart.
– Det må du spørre Bjurstrøm om.
I uttalelsen fra Senterpartiets sentralstyre vises det til at faste ansettelser skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, et syn partiet mener direktivet utfordrer. Samtidig medgir Sp at vikardirektivet har sine positive sider, blant annet ved å likebehandle vikarer og fast ansatte.
– Disse positive sidene står Norge fritt til å innføre gjennom norsk lovgiving. De er ikke et selvstendig argument for å innføre direktivet, mener Navarsete.
Regjeringspartner SV gleder seg over Senterpartiets vedtak.
– Arbeiderpartiets ledelse står nå sammen med Frp og Høyre i et svært viktig arbeidslivsspørsmål. Heldigvis har flere store lag i Arbeiderpartiet gjort vedtak om at de vil stoppe direktivet. Min oppfordring til ledelsen i Ap er at det nå er tid for å lytte til arbeidstakerne og samarbeidspartnerne, og revurdere saken, sier SVs arbeidspolitiske talskvinne Karin Andersen. (ANB-NTB)
Direktivet ble vedtatt av EU i november 2008. Det slår blant annet fast at arbeidstakere som leies inn fra bemanningsbyråer, skal ha minst like gode lønns- og arbeidsvilkår som de ville hatt om de var fast ansatt i bedriften.
Direktivet skal også bidra til å anerkjenne vikarbyråene som arbeidsgivere. Kritikerne mener direktivet vil føre til økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte, i tillegg til å svekke ansettelsesvernet og retten til faste stillinger.
En vesentlig grunn til motstanden mot direktivet er frykten for at det vil følges av en rettslig prosess som tvinger fram endringer i arbeidsmiljøloven. Det er særlig snakk om lovtekstens paragraf 14-12, som setter klare begrensninger for bruken av vikarer og midlertidig ansatte.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Tormod Ytrehus