JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Måtte svare om likestilling

Gjør norske myndigheter nok for å forebygge voldtekt? Det var et av temaene statsråd Audun Lysbakken måtte svare på da han ble grillet av en FN-komité.

Lysbakken betegner likestilling som en av Norges fremste eksportvarer. Men han erkjenner at det fortsatt er langt igjen på mange områder.

Torsdag måtte han svare for hvordan Norge følger opp FNs kjønnslikestilling og menneskerettigheter da han møtte for FNs kvinnediskrimineringskomité i Genève. Vold mot kvinner var et av hovedtemaene.

– Jeg er stolt over den likestillingspolitikken vi har ført, men jeg vil også være tydelig på at vi har en lang vei å gå på noen områder. Vi har fortsatt et betydelig voldsproblem. Altfor mange kvinner lever med vold eller trusler om vold, sier barne-, likestillings- og inkluderingsministeren til NTB.

Vold i nære relasjoner og hvordan voldtektssaker følges opp i rettssystemet ble viet særlig oppmerksomhet.

– Arbeidet mot vold mot kvinner er det aller viktigste området i arbeidet mot kvinnediskriminering. Norge har en aktiv strategi og planlegger mange tiltak, blant annet juridiske virkemidler. Så lenge det er et voldsproblem skal vi arbeide for å bekjempe dette, sier Lysbakken.

Komiteen hadde en lang rekke spørsmål til Lysbakken, mange av dem var ganske detaljerte.

– Jeg ble spurt grundig ut. En del av temaene handlet om arbeidslivet - hva vi gjør for å oppnå likelønn, hvordan vi skal bekjempe ufrivillig deltid, hva vi gjør for å gi mødre mer ansvar i arbeidslivet og hvorfor det ikke er flere kvinner i toppen i næringslivet og akademia, sier Lysbakken.

Andre spørsmål gikk på minoritetskvinners situasjon og sikkerheten for kvinner som bor på asylmottak. Komiteen lurte også på hvilke muligheter kvinner som bor i Distrikts-Norge har i arbeidslivet, og den hadde også spørsmål knyttet til samiske kvinners helse.

Lysbakken ønsker både ros og ris velkommen. Han vil bruke de kritiske innspillene som måtte komme fra FN til å drive likestillingsarbeidet videre.

– Det er nyttig at FN holder opp et speil vi kan se oss i når det gjelder likestilling. Ofte er vi fornøyd med hvor langt vi har kommet, men vi har en lang vei å gå før vi har full likestilling, sier han.

Komiteen skal nå se nærmere på de svarene som Lysbakken ga om de ulike temaene. Det hele munner ut i en rapport, som så blir oversendt Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

– Det vil være et godt verktøy for oss. Det hjelper godt at vi kan slå i bordet med at FN har bedt oss om å forbedre oss, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse