JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever klar tale

Hele kapitlet om lønn i AMB-bedriftene må skrives om og gjøres lettere å forstå. Det er både utydelig og vanskelig, og mange skjønner ikke det med prosent av industriarbeiderlønn.

randi@lomedia.no

Det sier Terje Westerås, hovedtillitsvalgt ved attføringsbedriften Topro på Gjøvik. Han sitter også i det sentrale forhandlingsutvalget for AMB-overenskomsten (AMB = arbeidsmarkedsbedrift).

– Etter at Attføringsbedriftene gikk inn i NHO Service, er forhandlingene blitt mer innfløkte og tekniske. Vi vanlige arbeidsfolk og tillitsvalgte møter nå advokater, påpeker Westerås.

Derfor forslaget om å gjøre overenskomsten mer forståelig.

Nesten alle forslagene til tariffoppgjøret for AMB-ansatte – 13 av 15 – kommer fra Gjøvik Jern og Metall. Topro på Gjøvik og Hapro på Gran er store attføringsbedrifter med til sammen over tusen ansatte når både faste og tiltaksansatte regnes med. Begge er representert i styret for Fellesforbundet Avdeling 54.

Målbevisst arbeid

– Ja, vi er aktive, og har levert inn forslag som går på arbeidstid, lønn og overtid, skift og andre tillegg, sier Westerås, som også er nestleder i avdelingsstyret.

Den innsatsen har de selvsagt ikke tatt på sparket. Nøkkelen er systematisk klubbarbeid gjennom hele året, for å gå gjennom overenskomsten og peke på uklarheter. Medlemmene kommer også med innspill.

Generelt ønsker de en overenskomst som legger større vekt på de ordinært ansatte, særlig når det gjelder beregning av lønn. En stor del av arbeidsstokken er ordinært ansatte. Topro ligger i lønnsgruppe l, som skal ha 94 prosent av industrigjennomsnittet.

Gode forhandlere

– Vi ligger godt an, sier Westerås, som også er hovedtillitsvalgt for om lag 105 organiserte.

Tiltaksansatte har ca. 165 kr timen i topplønn. Fast ansatte uten fagbrev har det samme. Med fagbrev ligger lønna 20 kroner over, på mekanisk avdeling 25-30 kroner over.

– Men vi er ikke fornøyd med gruppesystemet. Derfor har vi bedt om at et eget utvalg i bedriften ser på lønnssystemet. Vi ønsker oss mer fleksibilitet. Her i gården kjører vi også alle ansatte i samme lønnsgruppe, selv om overenskomsten skiller mellom for eksempel Jobbfrukt og mekanisk, sier klubblederen.

Opprettholde garantilønn

Willy Pavlic, sekretær i Fellesforbundet med ansvar for AMB-overenskomsten, sier at det i ethvert lønnsoppgjør er viktig å opprettholde garantilønnen for ansatte i tilrettelagt arbeid. Han mener det også burde være en bedre formulering når det gjelder lønnsbestemmelser for ordinært ansatte, samt bedre bestemmelser for ansatte under kvalifisering.

AMB-overenskomsten er en minstelønnsoverenskomst – det skal forhandles lokalt. Men noen bedrifter bruker den som normaloverenskomst. Dette kan føre til at tiltaksansatte blir værende i laveste lønnsgruppe i årevis på grunn av uenighet med ledelsen, påpeker Fellesforbundets avdeling 12 i Trondheim.

Ønsker bedre permisjonsregler

– Det viktigste forslaget fra avdeling 54 er å opprettholde normalarbeidsdagen. Vi vet at den formelt er spikret, men arbeidsgiverne presser stadig på. Derfor mener vi at forbundet bør trykke mer på mot NHO, sier Westerås.

AMB-medlemmene har kommet med flere innspill til arbeidstida. For eksempel at permisjon ut dagen ved sykdom, også må gjelde ved barn opp til 16 år. Og ved dødsfall må permisjonen inkludere dokumentert reisetid.

Disse forslagene får de neppe gjennomslag for i dette oppgjøret, ettersom Fellesforbundet mener at handlingsrommet i år ikke bør brukes på å justere arbeidstid.

Full lønn ved overtid

– Et annet viktig krav fra oss er at all overtid skal betales med 100 prosent. Dette fordi overtid medfører en stor ulempe og belastning på den enkelte, og bedriftene tyr ofte til overtid som en lettvint løsning.

Om det er mye overtid i løpet av året, skyldes det dårlig planlegging fra ledelsen. Da er grunnbemanningen for lav. Hvis grunnbemanningen øker med 2-3 personer, blir det ikke dyrere enn med mye overtid. Vi er imot at overtid skal være en del av daglig drift.

Dessuten er vår fritid mer og mer verdt. Så da må bedriften betale for den.

Jeg vet at mange har både helse og lyst til å jobbe overtid. Men vi blir utbrente. Ingen tåler å jobbe overtid over mange år, påpeker den aktive klubblederen.

Annonse
Annonse