JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spår nytt parti

Valgforsker Frank Aarebrot ber resten av partiene om å se opp for Miljøpartiet De Grønne.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Valgresultatet i kommunevalget ga Miljøpartiet De Grønne (MDG) talerstoler i en rekke viktige byer og fylker, sier valgforsker Frank Aarebrot til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han minner om at partiet nå er representert i valgkretser som Rogaland, Hordaland, Sør-Trøndelag og Oslo.

– Herfra er det relativt lett å bli valgt inn til Stortinget. Fireprosentregelen gjelder jo ikke fylkesmandater, legger Aarebrot til.

Bundet til mastene

– De partiene som har overflødiggjort MDG, altså Venstre og SV, er nå bundet til hver sin mast. Tendensen i Venstre er stadig mer tydelig på at man binder seg til det borgerlige regjeringsalternativet. SV er på sin side bundet til det rødgrønne prosjektet, sier Aareflot.

Han mener dette gir store muligheter for MDG, som da kan kapre velgerne som først og fremst er opptatt av miljø. Aarebrot mener SV og Venstre rett og slett har kastet kortene, sammenlignet med MDG.

– Det mindretallet av velgerne som tenker slik, er stort nok til å få flere representanter på Stortinget. Partiet kan faktisk havne på vippen, og vil kunne forhandle med begge blokkene, slår Aarebrot fast.

– Les også: Gir nye millioner til miljøbevegelsen

Men MDG vil ikke få det lett hvis de kommer inn på Stortinget, ifølge Aarebrot.

– Miljøbevegelsen i Norge er jo relativt forvirret. Uansett hva du gjør, så får du juling, humrer valgforskeren, som tror MDG må bestemme seg for hvordan de skal navigere i en «forvirret bevegelse».

– Man kan risikere å bli bejublet av Zero og Natur & Ungdom, mens det kommer refs fra Naturvernforbundet. Noen tenker på klima og CO2-utslipp, mens andre prioriterer vern av norsk natur og ikke vil ha vindmøller, sier Aarebrot.

Optimister

MDGs nasjonale talskvinne Hanna E. Marcussen er optimist etter det hun betegner som partiets landsdekkende gjennombrudd i de store byene i forrige valg.

– Det er en stor jobb å gjøre foran stortingsvalget, men vi har også lagt ned mye hardt arbeid i å bygge partiorganisasjonen vår, sier Marcussen til ANB.

I likhet med Aarebrot tror hun mange miljøvelgere ser at MDG i større grad enn Venstre og SV kan være både friere og mer tydelig i miljøsaker.

– For mange av våre lokalvelgere er miljø viktigere enn blokkspørsmålet, slår Marcussen fast.

Kritisk til Frp og Ap

Hun innrømmer at det vil bli vanskelig å samarbeide med Frp hvis drømmeposisjonen på vippen skulle inntreffe.

– Høyrepopulismen står lengst fra oss. Men heller ikke Ap er noe godt miljøparti, sier Marcussen, som understreker at MDG ikke har tatt stilling til hvem de eventuelt kan samarbeide med.

Hun frykter ikke det Aarebrot kaller en forvirret miljøbevegelse.

– Det går an å være kritisk til vindkraft enkelte steder, og samtidig være opptatt av klima. Det viktigste er å erstatte fossilt brensel, sier Marcussen, som vil ha et 20-års moratorium på leting etter nye oljefelter.

Annonse
Annonse