Lysbakken-gransking vil ta uker
Og om to uker skal Audun Lysbakken velges til ny leder i SV.
Den hardt pressede barne- og likestillingsministeren har beordret flere parallelle gjennomganger for å komme til bunns i saken om den omstridte bevilgningen til Jenteforsvaret.
For det første skal alle e-poster som er sendt inn og ut av departementet i forbindelse med saken, gjennomgås på nytt. Dette vil ta flere dager, og Lysbakkens stab har innhentet eksperthjelp fra Departementenes servicesenter for å forsikre seg om at søkene som gjøres er gode nok.
Samtidig er departementet i gang med å kontrollere alle tilskudd som i fjor ble utbetalt til ulike aktører og formål. Også her får Lysbakken kvalifisert hjelp - fra Direktoratet for økonomistyring.
– LES OGSÅ: Lysbakken freder statssekretærene
– Dette er et omfattende arbeid. Det vil ta noen uker før hele oversikten er klar, sier Lysbakken.
Det er med andre ord stor sannsynlighet for at selvforsvarssaken fortsatt henger over Lysbakken og krever solide doser av oppmerksomheten under landsmøtet på Lillestrøm 10. mars.
Landsmøtet skulle etter planen markere en ny start for SV, som ligger under sperregrensen på enkelte meningsmålinger. Men i stedet for enstemmig støtte og akklamasjon kan Audun Lysbakken bli møtt med kritiske spørsmål fra pressen og egne partifeller. Pangstarten han håper på, er med andre ord høyst usikker.
Til tross for heftig kritikk fra opposisjonen, flere kommentatorer og spredte røster i eget parti, avviser Lysbakken blankt å trekke seg som statsråd. Å ofre statssekretærene Kirsti Bergstø og Henriette Westhrin er heller ikke aktuelt, fastslår han.
– Jeg kommer ikke til å skyve medarbeidere foran meg i denne saken. Ansvaret er mitt. Punktum, sa Lysbakken til NTB lørdag.
– LES OGSÅ: Holmås tar ikke opp kampen
Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Frps Anders Anundsen, avviste overfor Klassekampen lørdag at Lysbakken-saken kan minne om økonomisk eller politisk korrupsjon.
Men Anundsen er like fullt meget kritisk til statsrådens håndtering av saken, og sier seg spent på hva gjennomgangen av de ulike tilskuddene vil bringe av nytt.
– Mistanken om udetonerte bomber i departementets øvrige tilskuddsforvaltning er styrket, sier han.
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementets gjennomgang skal til kontrollkomiteen så snart den er ferdig. Både enkelttilskudd og tilskuddsordninger skal ettergås.
Oversikten vil omfatte tilskudd som finansieres over BLDs budsjett, men som bestyres av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Fylkesmennene
Kartleggingen vil ta for seg tilskudd der mottakere enten eksplisitt nevnes i budsjettproposisjonen, enkelttilskudd ved søknad eller tilskudd til oppfølging av tiltak i handlingsplaner.
Stønader som forvaltes av Nav, som kontantstøtte, barnetrygd, foreldrepenger ved fødsel og adopsjon og engangsstønad ved fødsel til den enkelte stønadsmottaker, er ikke med i oversikten som skal oversendes Stortinget.
Hensikten med gjennomgangen er å forsikre seg om at tildelingene er gjennomført i samsvar med det statlige økonomiregelverket, noe som ikke var tilfellet med bevilgningen på 154.000 kroner til den SU-tilknyttede organisasjonen Jenteforsvaret. (ANB-NTB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes