JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Refser griske ledere

Både LO-leder Roar Flåthen og næringsminister Trond Giske bruker svært sterke ord når de advarer mot en ny lederlønnsfest.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Jeg har veldig klare forventninger til lederlønn i de selskapene vi har eierskap i. Jeg har gått så langt som å si at vi vil vurdere å skifte ut styrer og styremedlemmer dersom de ikke følger de forventningene vi har til selskapene, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Både Giske og LO-leder Roar Flåthen kom med sterke advarsler mot ytterligere lederlønnsfest under LOs finanskonferanse torsdag. Næringsministeren rettet også pekefingeren spesielt mot finansnæringen. I fjor hadde for eksempel lederne i finansnæringen hele 16,4 prosent lønnsvekst. Til sammenligning økte lønnstakerne sin snittlønn med 4,3 prosent.

– Les også: – Fei for egen dør, Jens

Giske frykter at lederlønnsfesten skal undergrave hele det kommende lønnsoppgjøret. Både LO, NHO og de fleste politikere har pekt på behovet for et moderat og såkalt fornuftig oppgjør når den økonomiske krisen herjer i Europa.

– Det er vanskelig å få til moderate lønnsoppgjør dersom ikke lederne selv viser den samme moderasjonen, slår Giske fast.

Fra talerstolen på LOs finanskonferanse brukte han sterke ord som «grotesk» og «umoralsk» om lønningene og bonusordningene som en del ledere mottar.

– Det finnes ingen legitim grunn til at noen skal forsyne seg så mye av verdiskapningen, mener Giske.

– Les også: Lønna økte 4,3 prosent

Han får full støtte av LO-leder Roar Flåthen, som sier lederlønnsutviklingen skaper stor irritasjon i fagbevegelsen. Også han frykter for følgene dette kan få i det kommende hovedoppgjøret.

– Dessverre har vi sett dette ofte før, spesielt innen finanssektoren. Her er det bonusordninger som trumfer enhver lønnsutvikling. Det finnes nok av eksempler som gjør meg forbannet, sier Flåthen til ANB.

Han legger til at han setter pris på at regjeringen sender klare signaler når det gjelder lederlønningene.

– Det blir et problem for samfunnet når ledernes lønnsnivå ikke har sammenheng med det arbeidet som utføres, avrunder Flåthen. (ANB)

Annonse
Annonse