Kristins siste tale
En alvorstynget Kristin Halvorsen ba lørdag innstendig partiet om å finne sammen igjen. Hun mener det i dag er for ukoordinert og fragmentert.
I sin siste tale som partileder gjorde Halvorsen sitt beste for å plante litt optimisme i en heller molefonken forsamling. Hun forsikret at SV skal komme seg på fote igjen, det har partiet gjort før. Da hun selv tok over etter Erik Solheim i 1997, var forholdene mildt sagt skremmende, med knallharde fraksjoner og store interne stridigheter.
– Les også: Erkjenner brudd på reglementet
– Vi må skape hjertebank, begeistring og berøre folk i hverdagen. Vi må bli tydeligere på verdier og snakke mindre om kapitler, poster og tiltak. Det låter som regjeringssnakk og griper ikke folk flest, sa partilederen.
Viktig og riktig
Hun ble møtt av dundrende klappsalver da hun entret talerstolen for å forklare landsmøtet hva som var skjedd i de siste ukene, og hvorfor det var viktig og riktig av Audun Lysbakken å tre ut av regjeringen.
Men Halvorsen hadde mer på hjertet. Hun trakk opp linjene fra 1997 fram til i dag, via de historiske forhandlingene som i 2005 avfødte den rødgrønne regjeringen.
– Les også: - Skal ha en åpen debatt
– SV er ikke et opposisjonsparti som midlertidig er i regjering. Vi har sittet ved makten i seks og et halvt år. Det er lenger enn det Høyre noensinne har gjort. Men vi trenger et landsmøte som er med på å ta ansvar. Vi skal ikke late som det ikke er en svært vanskelig situasjon, men desto viktigere er det at partiet framstår samlet, formanet partilederen.
Hun sa at SV ikke kan være «litt» i regjering og forsikret at Ap og Sp vil medvirke til å finne ordninger som holder kanalene åpne, selv om SVs partileder vil ha Stortinget som base framover.
Likt og ulikt
Hun betegnet de siste ukene som ekstreme, og sa at mange ulike typer saker gjorde det vanskelig å skille helt legitime politiske beslutninger fra regelbrudd og lovbrudd.
– Det har vært vanskelig å manøvrere og få oversikt over hva som er viktig og hva som er småtterier. I avisene blir det framstilt som en forbrytelse å ikke følge embetsverkets råd. Det er tull! sa Halvorsen.
– Les også: – Fryser pøbelpenger
Hun mente at alt dette vil se annerledes ut når det er gått noe tid.
– Folk vil skjønne at Tora Aasland ikke er Norges største skurk, sa partilederen med henvisning til en sak som «sprakk» fredag kveld, og som dreier seg om penger bevilget til et kvinneprosjekt, angivelig i strid med reglene om utlysning.
Halvorsen sa at summen av rot med regelverk, habilitetsbrudd og dårlig politisk skjønn ligger bak Lysbakkens avgang som barne- og likestillingsminister. Partilederen flagget sist mandag sin uforbeholdne støtte til Lysbakken og presiserte på landsmøtet at det ikke ville være noen løsning å utsette valget og at hun eventuelt skulle fortsette inntil videre. (ANB-NTB)
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Sykepleiere får ny lønn – streik avverget
SIKKERHETSNETT: Klubbleder i Aker BP, Ingard Haugeberg, sier sikkerhetsnettet de tidligere BP-ansatte fikk under fusjonen til Aker BP, ikke har noen utløpsdato.
Industri Energi
Klubbleder Ingard kjemper for sluttpakker til 231 ansatte. Nå blir det rettssak
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Jonas Gahr Støre mener regjeringen nå svikter titusener av permitterte.
Jan-Erik Østlie
Støre refser Solbergs utspill om permitterte: – Rett og slett arrogant
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
FIKK ETTERBETALING: Fra venstre: Trond Østgård og Øyvind Jahren fikk begge rundt 200 000 kroner i etterbetaling etter seieren i Høyesterett. Begge var innleide fra Semco Maritime, men Østgård ble fast ansatt i Aker BP i 2018.
Ole Palmstrøm