Legeturnus endres
Helseministeren legger om turnustjenesten for legene fra loddtrekning til søknadsbasert ordning.
Ordningen skal etter planen trå i kraft fra februar neste år. Bakgrunnen for endringen er at det i dag er dobbelt så mange turnuskandidater som plasser.
– Dette øker hele tiden. De som ikke vinner fram i lotteriet det ene året, de blir med videre. Systemet er ikke bærekraftig, sier helse– og omsorgsminister Anne–Grete Strøm–Erichsen (Ap) til NTB.
Medisinstudenter fra EØS-området har samme rett til å delta i trekningen som norske studenter, og antallet kandidater har økt sterkt de siste årene. I tillegg velger mange flere nordmenn studier i utlandet enn tidligere.
Resultatet er at ventelistene er blitt lengre og lengre. Det er en uholdbar situasjon, har Den norske legeforening tidligere påpekt. De ønsker omleggingen velkommen.
– Vi har hele tiden vært enig med departementet om at man må håndtere kapasitetsproblematikken. Vi er også helt enige i at måten å gjøre det på, er å innføre en søknadsbasert ordning, sier Johan Torgersen, leder i Yngre legers forening.
Bekymring for distriktene
Dagens turnustjeneste har også vært et virkemiddel til å sørge for god legedekning i distriktene.
Tilhengere av denne ordningen har pekt på at de beste kandidatene går til de mest populære sykehusene i de store byene hvis de kan velge. Det er en bekymring for at distriktene vil sitte igjen med de svakeste søkerne.
Strøm-Erichsen tror ikke det vil være problem å få godt kvalifiserte personer ut i distriktene ettersom det er så mange flere interesserte enn det er plasser.
– Vi innfører også to søknadsrunder. Den første omfatter steder hvor det kan være rekrutteringsvansker, og slik kan vi sikre at man får fylt opp de plassene, sier hun.
Opptaket finner sted to ganger i året, i februar og august. Innholdet i turnustjenesten er ellers uforandret, noe Legeforeningen er fornøyd med.
De nyutdannede legene vil i den nye ordningen får sin autorisasjon etter endt studium, men må altså gjennomføre turnus før de kan praktisere som lege. Turnusen vil slik bli første trinn i spesialistutdanningen.
Ingen garanti lenger
I dagens turnussystem har staten ansvar for å tilby et visst antall plasser. Dette er beregnet ut fra hvor mange leger man må rekruttere hvert år og er også tilpasset den norske utdanningen.
Under den nye ordningen, vil studentene ikke lenger være garantert en plass. Dermed risikerer søkerne å stå uten tilbud etter seks års utdanning.
– Man har ikke noe krav om å komme inn i norsk turnustjeneste, men det blir som i arbeidsmarkedet for øvrig. Ingen har krav på å få sin første jobb. Og det er vi innforstått med at det er en konsekvens av dette, sier Torgersen.
Helseministeren ser at det kan bli kamp om plassene.
– Det vil kunne skje. Men det er jo mange andre ting du og vil kunne gjøre med en legeutdanning også, sier hun.
I overgangen fra det ene systemet til det andre kan det bli opphoping av søkere. De som sto på venteliste etter loddtrekningen må så søke samtidig med de nye kullene. Strøm-Erichsen sier man vil prioritere å få til gode overgangsordninger. (ANB-NTB)
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.
Aslak Bodahl