JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stanser varer fra Vestbredden

Vita stanser salg av alle Ahava-produkter som en direkte følge av Norsk Folkehjelp og Fagforbundets påvirkning.

nina.hanssen@lomedia.no

– Vita-kjeden har meddelt at de stopper salg av produker fra kosmetikkprodusenten Ahava. Det er svært gledelig at en stor varekjede i Norge nå har tatt en prinsipiell beslutning om å ikke kjøpe produkter fra Israels bosettinger på Vestbredden, sier Liv Tørres - generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Ahava driver produksjonen av kosmetikk i bosettingen Mitzpe Shalem og selskapet eies også av bosetterne.

Til produksjonen tas det ut råstoff fra Dødehavet inne på den okkuperte Vestbredden. Både bosettingene og uttaket av naturressurser fra okkupert område er i strid med folkeretten.

Faglig press

– Norsk Folkehjelp og Fagforbundet har i vinter oversendt Vita dokumentasjon om Ahava og i brev bedt om at Vita slutter å selge Ahava-produkter. Når Ahava-produktene nå forsvinner fra mange norske butikkhyller, betyr det at vi i Norge bidrar mindre økonomisk til okkupasjonen, og det er veldig bra. Stor ære til Vita! sier Liv Tørres.

Hun registrererer at produktene - for fotpleie og hud - fortsatt ligger i hyllene, men synes det er bra at Vita har tatt beslutningen.

Stein Guldbrandsen, seksjonsleder i Fagforbundet er også glad for at Ahava-produktene skal ut av butikkhyllene.

– Dette viser at vi kan oppnå resultater i arbeidet med å gjøre okkupasjonen mindre lønnsom for Israel. Vi håper at andre butikker vil følge etter Vita og at forbrukere og aktivister fortsetter å sette foten ned for produkter fra bosettingene. Hvis verden følger Vitas eksempel, vil det bli vanskelig å opprettholde Ahavas produksjon og vanskeligere å opprettholde bosettingen Mitzpe Shalem, sier han.

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet driver sammen et prosjekt for å dokumentere økonomiske og andre bånd mellom Norge og Israels okkupasjon.

9.mai legges det fram en rapport som blant annet tar for seg okkupasjonsvarer som selges i Norge og investeringer i selskaper som bidrar til israels okkupasjon.

Norsk Folkehjelp og UD

Roar Arnstad, administrerende direktør i Vita AS sier til frifagbevegelse.no at beslutningen om å trekke Ahava-produktene fra markedet er tatt etter en dialog med UD og Etisk handel.

Han innrømmer også at informasjonen som Norsk Folkehjelp har avdekket via organisasjonen Who Profits har påvirket dem.

– Disse påstandene er ikke besvart av Ahava, sier Arnstad.

Arnstad understreker at Vita har hatt en nøye vurdering av fakta innhentet fra alle parter knyttet til handel med varer fra okkuperte områder.

– Vi anser det som problematisk å kjøpe varer fra okkupert område fra 1967 krigen og vil fra dags dato ikke kjøpe varer fra okkupert område, sier han.

Fire årsaker

Arnstad skisserer opp fire konkrete grunner til at Vita nå trekker produktene fra markedet:

En av de viktigste årsakene til at de nå trekker seg ut, er at bosettingene der varene kommer fra er etablert i strid folkeretten.

Den andre årsaken er at Norgesgruppen (som eier 49 prosent av Vita), via sitt eierskap i Bama har konkludert med at kjøp fra okkuperte områder fra 1967 ikke er i henhold til selskapets praksis.

– VITA ønsker å følge og velge samme praksis, sier Arnstad.

For han er det også viktig å følge rådene fra Etisk Handel om å si nei til handel med varer som er produsert på okkuperte områder.

Vår beslutning

– Alt i alt anser vi denne argumentasjon ut fra vår eget etiske syn og våre eieres holdninger og beslutninger. Råd fra etiske organer vi er medlemmer av, er så tungtveiende at Vita ikke skal kjøpe varer fra okkupert område fra 1967 krigen, sier han.

Arnstad sier at varer fra Ahava ikke skal kjøpes mer, og at Vita kun vil gjennomføre sluttsalg av allerede innkjøpte varer som er i butikk.

– Det vil ikke gjennomføres noen nye innkjøp av Ahava eller andre potensielle varer fra okkupert område fra 1967 krigen i fremtiden, sier han.

Annonse
Annonse