– Spikeren i kista
Venstre mener at nyheten om Statoils milliardtap på Mongstad er spikeren i kista for regjeringens månelanding.
– Skrinlegg gasskraftplanene en gang for alle, oppfordrer Venstres leder Trine Skei Grande.
Hun viser til at det i forrige uke ble meldt at gasskraftverket på Kårstø har stått stille i ett år, og fortsatt vil være ute av drift det kommende året. Så kommer nyheten om Statoils tapssluk på Mongstad.
– Vi leser at regjeringens månelanding går med årlige underskudd og står i fare for å bli lagt ned. Nå må regjeringen droppe prestisjen og innse at den beste løsningen er å stenge ned gasskraftverkene, og bruke rensepengene på bedre prosjekter andre steder, sier Skei Grande i en e-post til NTB.
– Mongstad slipper ut over 3 prosent av Norges samlede utslipp, og er Norges største enkeltutslipp. Å få fjernet disse utslippene, samtidig som vi bruker rensepengene på bedre prosjekter som gassterminalen på Kårstø eller i Grenland vil være et god start for den nye miljøvernministeren, sier Skei Grande.
Til Statoils ønsker om å få lempet på miljøkravene, sier Venstre-lederen at Statoil allerede har flere gratiskvoter enn de klarer å bruke.
– Det er behov for flere miljøkrav i Norge, ikke færre, sier hun.
– Les også: Giske inn i Mongstad-saken
Dersom Statoil legger ned oljeraffineriet på Mongstad, er det et resultat av en ønsket politikk der symbolske miljømål er viktigere enn norske arbeidsplasser, mener Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen.
– Jeg frykter at dette blir første steg i en lang rekke nedleggelser av det som er igjen av norske industriarbeidsplasser, om ikke regjeringen legger om kursen. Vi må ta inn over oss at våre konkurrenter har andre avgiftsnivåer, sier Frps energipolitiske talsmann Per-Willy Amundsen til NTB.
Han mener at både CO2-avgift og grønne sertifikater påfører Statoil en regning på 70 millioner kroner som de andre nordiske raffineriene ikke har.
– Les også: Til kamp mot farlig avfall
– Høyre har tatt opp situasjonen for oljeraffineriet på Mongstad to ganger i Stortingets spørretime, uten at noe er skjedd, sier partiets energipolitiker Nikolai Astrup.
– Det er ulike pålegg i Norge og Sverige om kjøp av elsertifikater, og det er alvorlig. Høyre har to ganger tatt opp denne forskjellsbehandlingen med olje- og energiminister Ola Borten Moe i Stortingets spørretime. Så langt har ikke noe skjedd. Det er helt uakseptabelt, sier Astrup til NTB.
Han understreker at han er helt enig med Statoil når selskapet sier at det ikke er ute etter særbehandling, men likebehandling.
– Les også: Avviser Mongstad-framskynding
Næringsminister Trond Giske (Ap) ble orientert om Statoils krevende økonomiske situasjon på Mongstad under et møte med selskapet allerede i november i fjor.
Statoil har tapt 9,2 milliarder kroner på raffineriet siden 2009. Nå vurderer oljeselskapet å legge det ned. Selskapet har tatt opp situasjonen med Giske, i håp om å få samme rammevilkår som konkurrentene i andre land.
Giske svarer at mye av det Statoil ber om, ligger under andre departement.
– Det ble avholdt et møte mellom Nærings- og handelsdepartementet og Statoil den 30. november i fjor. På dette møtet ble vi orientert om den krevende økonomiske situasjonen for raffineriet på Mongstad. Vi lyttet til budskapet til Statoil og deres ønsker og tar det med oss videre i vårt arbeid, men opplyste samtidig om at de ordningene som Statoil var opptatt av ligger under Finansdepartementet, Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet. Dette gjelder blant annet spørsmål om CO2-avgift og elsertifikater, skriver Giske i en e-post til NTB.
Departementet presiserer at det ikke er planlagt noe nytt møte med Statoil med det første.
– Les også: Vil ha ny «månelanding»
Naturvernforbundet krever at det forurensende gasskraftverket på Mongstad også må stenges, dersom Statoil legger ned raffineriet etter milliardtap flere år på rad.
Det gassdrevne kraftvarmeverket ble satt i drift i 2010 for å forsyne raffineriet med elektrisitet og varme. Kraftverket skal fullrenses for CO2 etter en periode med drift av et testsenter. Det er dette statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kaller sitt månelandingsprosjekt.
– Hvis Statoil legger ned raffineriet, tar vi det for gitt at varmekraftverket også stenges. Det er da ikke noen grunn til å opprettholde et ineffektivt og forurensende gasskraftverk. Prosjektet må flyttes slik at det kan rense CO2 fra eksisterende utslippskilder i industrien, sier forbundsleder Lars Haltbrekken. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad