JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Spikeren i kista

Venstre mener at nyheten om Statoils milliardtap på Mongstad er spikeren i kista for regjeringens månelanding.

– Skrinlegg gasskraftplanene en gang for alle, oppfordrer Venstres leder Trine Skei Grande.

Hun viser til at det i forrige uke ble meldt at gasskraftverket på Kårstø har stått stille i ett år, og fortsatt vil være ute av drift det kommende året. Så kommer nyheten om Statoils tapssluk på Mongstad.

– Vi leser at regjeringens månelanding går med årlige underskudd og står i fare for å bli lagt ned. Nå må regjeringen droppe prestisjen og innse at den beste løsningen er å stenge ned gasskraftverkene, og bruke rensepengene på bedre prosjekter andre steder, sier Skei Grande i en e-post til NTB.

– Mongstad slipper ut over 3 prosent av Norges samlede utslipp, og er Norges største enkeltutslipp. Å få fjernet disse utslippene, samtidig som vi bruker rensepengene på bedre prosjekter som gassterminalen på Kårstø eller i Grenland vil være et god start for den nye miljøvernministeren, sier Skei Grande.

Til Statoils ønsker om å få lempet på miljøkravene, sier Venstre-lederen at Statoil allerede har flere gratiskvoter enn de klarer å bruke.

– Det er behov for flere miljøkrav i Norge, ikke færre, sier hun.

– Les også: Giske inn i Mongstad-saken

Dersom Statoil legger ned oljeraffineriet på Mongstad, er det et resultat av en ønsket politikk der symbolske miljømål er viktigere enn norske arbeidsplasser, mener Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen.

– Jeg frykter at dette blir første steg i en lang rekke nedleggelser av det som er igjen av norske industriarbeidsplasser, om ikke regjeringen legger om kursen. Vi må ta inn over oss at våre konkurrenter har andre avgiftsnivåer, sier Frps energipolitiske talsmann Per-Willy Amundsen til NTB.

Han mener at både CO2-avgift og grønne sertifikater påfører Statoil en regning på 70 millioner kroner som de andre nordiske raffineriene ikke har.

– Les også: Til kamp mot farlig avfall

– Høyre har tatt opp situasjonen for oljeraffineriet på Mongstad to ganger i Stortingets spørretime, uten at noe er skjedd, sier partiets energipolitiker Nikolai Astrup.

– Det er ulike pålegg i Norge og Sverige om kjøp av elsertifikater, og det er alvorlig. Høyre har to ganger tatt opp denne forskjellsbehandlingen med olje- og energiminister Ola Borten Moe i Stortingets spørretime. Så langt har ikke noe skjedd. Det er helt uakseptabelt, sier Astrup til NTB.

Han understreker at han er helt enig med Statoil når selskapet sier at det ikke er ute etter særbehandling, men likebehandling.

– Les også: Avviser Mongstad-framskynding

Næringsminister Trond Giske (Ap) ble orientert om Statoils krevende økonomiske situasjon på Mongstad under et møte med selskapet allerede i november i fjor.

Statoil har tapt 9,2 milliarder kroner på raffineriet siden 2009. Nå vurderer oljeselskapet å legge det ned. Selskapet har tatt opp situasjonen med Giske, i håp om å få samme rammevilkår som konkurrentene i andre land.

Giske svarer at mye av det Statoil ber om, ligger under andre departement.

– Det ble avholdt et møte mellom Nærings- og handelsdepartementet og Statoil den 30. november i fjor. På dette møtet ble vi orientert om den krevende økonomiske situasjonen for raffineriet på Mongstad. Vi lyttet til budskapet til Statoil og deres ønsker og tar det med oss videre i vårt arbeid, men opplyste samtidig om at de ordningene som Statoil var opptatt av ligger under Finansdepartementet, Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet. Dette gjelder blant annet spørsmål om CO2-avgift og elsertifikater, skriver Giske i en e-post til NTB.

Departementet presiserer at det ikke er planlagt noe nytt møte med Statoil med det første.

– Les også: Vil ha ny «månelanding»

Naturvernforbundet krever at det forurensende gasskraftverket på Mongstad også må stenges, dersom Statoil legger ned raffineriet etter milliardtap flere år på rad.

Det gassdrevne kraftvarmeverket ble satt i drift i 2010 for å forsyne raffineriet med elektrisitet og varme. Kraftverket skal fullrenses for CO2 etter en periode med drift av et testsenter. Det er dette statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kaller sitt månelandingsprosjekt.

– Hvis Statoil legger ned raffineriet, tar vi det for gitt at varmekraftverket også stenges. Det er da ikke noen grunn til å opprettholde et ineffektivt og forurensende gasskraftverk. Prosjektet må flyttes slik at det kan rense CO2 fra eksisterende utslippskilder i industrien, sier forbundsleder Lars Haltbrekken. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse