Krever leger på nett
Fastlegene er altfor trege med å ta i bruk internett og SMS, mener Teknologirådet.
Få fastleger tilbyr timebestilling via nettside eller tekstmelding. Og nesten ingen tar i bruk muligheten for e-konsultasjon.
Teknologirådet mener legene ikke har tatt innover seg hvor dårlig tilgjengeligheten er.
– Hadde fastlegene grepet mulighetene som ligger i nettet, ville hverdagen blitt enklere for pasientene og dem selv, med raskere timebestillinger og færre overflødige konsultasjoner, sier rådets direktør Tore Tennøe til NTB.
Flaskehals
I dag foregår nesten alle henvendelser på telefon. Helseministeren ønsker at legene skal bli mer tilgjengelige overfor pasientene, blant annet ved å foreslå at 80 prosent av alle telefonhenvendelser skal besvares innen to minutter. Fastlegene har reagert kraftig på forslaget, og viser til at økt tilgjengelighet vil gå ut over pasientene fordi legen mister muligheten til å prioritere.
– Les også: Lynrask internett på hytta
Tennøe mener det er i ferd med å utvikle seg en teknologisk kløft mellom fastleger og pasienter. I høringsuttalelsen om den nye forskriften heter det at mye av kapasitetsutfordringen kunne vært løst.
– 98 prosent av pasientene har tilgang til internett, og det er her de store mulighetene ligger framover. Nå må fastlegene komme på nett med pasientene. Telefonen som den primære inngangsporten til fastlegen bør bli et avsluttet kapittel. Den bør kun brukes i nødstilfeller eller av de få som ikke bruker nett, sier Tennøe.
Krever sikre systemer
Problemstillingen er godt kjent for Allmennlegeforeningen. Leder Trond Egil Hansen sier legene har notert seg at det foreslås forpliktelse til timebestilling og reseptfornyelser på internett.
– Vi har større ambisjoner. Det pasienter og pasientorganisasjoner først og fremst etterspør, er muligheten for å kommunisere om taushetsbelagte opplysninger, altså e-konsultasjon, sier Hansen.
Det krever systemer som er så sikre at opplysningene ikke kan komme på avveie, understreker han. Systemene må ha sikker ID-pålogging fra både lege og pasient.
På plass i Danmark
Teknologirådet stusser over den avventende holdningen. Tore Tennøe viser til at sikre systemer allerede finnes og at elektronisk kommunikasjon er godt etablert i flere land. Blant annet i Danmark må alle fastleger utføre konsultasjoner, bekrefte timebestilling og forskrive resepter over nettet.
I en overgangsfase fikk de danske legene betalt dobbelt takst for konsultasjoner over nettet. Etter hvert ble det innført som et krav at alle fastleger skulle tilby ordningen. Leger som ikke hadde et slikt system, mistet muligheten til å ha avtale med det offentlige, ifølge Teknologirådet.
I Danmark har man vært løsningsorienterte, mener Tennøe, mens den norske Allmennlegeforeningen har vært «en bremsekloss». Han håper at Helse- og omsorgsdepartementet får fart på prosessen med å tilby en lignende ordning med gulrot og pisk.
Finnes i Norge
Hansen kjenner til at det finnes kommersielt utviklede systemer som er tatt i bruk også i Norge.
– Det må være systemer som er gode nok, og det må være en aktivitet som ikke forutsettes å levere gratis, men at det blir en finansiering av det, sier han. (ANB-NTB)
* Teknologirådet har sendt høringsinnspill med forslag for å øke tilgjengelighet og redusere tidspress på legekontorene.
* Pasienter bør få mulighet til selvbetjening og å kommunisere med fastlege på nett. Erfaring fra andre land viser at dette gjør helsetjenesten mer effektiv og at færre må møte opp på legekontoret.
* Pasienter bør få mulighet til å gi direkte tilbakemelding på helsetjenester på nett. Slik vil pasienterfaringer bidra til å utvikle helsevesenet, og være relevant for andre pasienter.
* Pasientene bør få elektronisk tilgang til egen pasientjournal. Dette vil gi pasienten større innsyn og kontroll over egen helse, og gjøre livet som syk enklere.
* Pasienter bør få tilgang til mer kvalitetsinformasjon om fastlegene. Dette vil gi pasientene et reelt fastlegevalg, og bidra til å utvikle fastlegetjenestene.
* Senere bør man jobbe med mulighetene til å bruke nettet til «hjemmebesøk» via telemedisin. (©NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat