JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ti millioner medlemmer forsvant

I løpet av noen måneder sommeren og høsten for nøyaktig 20 år siden forsvant en av verdens største fagorganisasjoner. Den østtyske landsorganisasjonen FDGB med 15 medlemsforbund oppløste seg selv.30.09.2010
08:43
16.12.2013 14:11

I et forholdsvis lite land med 17 millioner innbyggere, var den østtyske landsorganisasjon en kjempe: 9,6 millioner medlemmer, eller 98 prosent av alle lønnsmottakere, var organisert ved siste opptelling i 1986.

Så var det heller ikke helt frivillig å være med eller ikke. «Frivillig tvang», sa mange østtyskere med sans for galgenhumor. «Det var som hos oss i Aftenpostens Grafiske Klubb», sier Gunnar Nordby, mangeårig AGK-leder, og en hyppig gjest i det som en gang kalte seg DDR.

FDGB var ingen fagorganisasjon i skandinavisk forstand. I DDR bygde man sosialismen, produksjonsmidlene var eid av staten og motsetningen mellom arbeid og kapital var opphevet. Allerede i 1968 vedtok FDGB en vedtektsendring, der man fastslo det rådende kommunistpartiet SEDs «ledende rolle». Den faglige landsorganisasjonen degraderte seg selv til et redskap for å øke produktiviteten, bevare ro på arbeidsplassene og ellers propagandere partiets politikk.

De østtyske fagforeningene hadde imidlertid viktige sosiale oppgaver. FDGB organiserte landets helseforsikring, fordelte ferieplasser for arbeidstakerne og hadde ansvar for kultur og sport på bedriftsnivå. 1,9 millioner feriereiser til Østersjøen eller skog og fjell i innlandet formidlet FDGB fram til 1989, og prisene var latterlig billig, helt nede i fem DDR-Mark per dag for kost og losji. Så var da også standarden på både rom og mat heller dårlig. Likevel var ferieplassene ettertraktet. og det var lange ventelister.

Rik organisasjon

FDGB var en rik organisasjon med 15 velstående medlemsforbund. På 1980-tallet bygde de et kjempepalass midt i ØstBerlin som sitt nye hovedkvarter, i dag er det Kinas ambassade. FDGB hadde gjestehus i Berlin, ved Østersjøen og andre steder, der toppledelsen kunne slappe av og ta imot utenlandske gjester. I Bernau like nord for Berlin bygde de ut en moderne, faglig folkehøgskole, de utga dagsavisen «Tribüne» med et opplag på over 400.000, de eide tre store cruiseskip, deres fraksjon i det østtyske parlamentet (Volkskammer) talte 61 representanter, og Harry Tisch, som ledet FDGB fra 1975 til oktober 1989, satt i kommunistpartiets politibyrå.

Hvordan kunne en så mektig organisasjon så å si gå opp i røyk? På en konferanse i Berlin sist vinter stilte Annelies Kimmel, som overtok som FDGB-sjef etter Harry Tisch, noen få vintermåneder 1989/90, nettopp det spørsmålet, men noe overbevisende svar ga hun ikke.

Hun siterte fra FDGBs vedtekter om at fagorganisasjonen er uavhengig og at ingen har lov til å begrense dens virksomhet, men samtidig innrømte hun at det var nettopp det de tillot, da de anerkjente kommunistpartiets «ledende rolle».

«Med henvisning til SEDs førende rolle hadde vi i fagbevegelsen selv skritt for skritt gitt opp vår uavhengighet», sa hun i Berlin.

Kaare Sandegren, internasjonal sekretær i LO fra 1974 til 1994, hadde i årevis tett kontakt med fagorganisasjonene i Ungarn, Sovjet, Polen, DDR og andre østeuropeiske land.

FDGB intet verdt

«Befolkningen i DDR hadde et hatforhold til denne organisasjonen, og i bakgrunnen var Stasi. Da systemet raste sammen, så man at FDGB ikke var noe verdt», sier han.

Sandegren forteller at norsk og nordisk fagbevegelse allerede tidlig på 1970-tallet innledet forbindelser med blant annet FDGB. Det var uenighet i den Frie Faglige Internasjonale, der særlig amerikansk LO var imot kontakt med Øst-Europa, men europeerne trodde på det.

– Oppnådde dere noe med disse kontaktene?

Det er vanskelig å måle. De var veldig åpne og interessert i informasjon om vår måte å gjøre ting på. De ville vite om forbundsoppbyggingen, om tariffoppgjørene, om Hovedavtalen. Om vårt forhold til demokrati. Om dette hadde noen virkning, er usikkert, men jeg tror det, sier Sandegren.

Arbeiderkonferansen

To andre som var mye i DDR var Gunnar Nordby i Aftenpostens Grafiske Klubb og Olav Boye, sekretær i Grafisk Forbund. De reiste på de årlige Arbeiderkonferansene i Rostock lenge før det var ansett som stuerent i LO. Boye var til og med leder for den norske komiteen for Arbeiderkonferansen i fem år fram til 1987. Særlig i lokale klubber, fagforeninger og samorganisasjoner var det populært å dra på Arbeiderkonferansen.

Hvilket inntrykk fikk de av fagbevegelsen i DDR?

Nei, hva skal jeg si til det, vi møtte dem bare i pomp og prakt, sier Nordby. Han minnes en gang han og Olav Boye ble invitert til samtale med den mektige FDGB-sjefen Harry Tisch på en gjestehus i Rostock.

Fyren satt bare og drakk. Han skulle til Norge og besøke Leif Haraldseth, men det ble avlyst. Det var i 1989, og han måtte til viktigere ting i Moskva, sier Nordby.

Fikk 18 måneder

Også Boye minnes samtaler med Tisch, som etter Murens fall ble dømt til 18 måneders fengsel for misbruk av FDGBs solidaritetsfond.

Grafisk ble allerede på 1950-tallet kastet ut av FFI på grunn av at vi hadde kontakter med østeuropeiske fagorganisasjoner, så for oss var det naturlig å fortsette der. Jeg synes mange av disse kontaktene både var gøy og givende. FDGB gjorde en hel del bra for medlemmene når det gjelder sosiale ting og sånt, men de var jo en støttespiller for kommunistpartiet, sier Boye.

Hva skjedde da FDGB og de 15 fagforbundene forsvant i 1990? Etter litt fram og tilbake vedtok den vesttyske landsorganisasjonen DGB at de ikke ville overta FDGB og at forbundene i skulle nedlegges. Deretter kunne medlemmene melde seg inn i de tilsvarende, vesttyske forbundene.

FDGB hadde mange tusen heltids funksjonærer, og DGB ville selvsagt ikke overta personal- og lønnsansvar for alle disse. Dessuten ville de ikke ha dem uansett. I årevis ble det ikke ansatt noen tidligere tillitsvalgte fra FDGB-systemet, og hvis det skjedde, måtte de avgi ed på at de ikke hadde vært Stasi-agenter, sier Frank Hantke. Han var en av tre som jobbet på DGBs nyopprettede «øst-kontor» i Vest-Berlin fra våren 1989.

Slapp ikke østtyskere til

I dag jobber Hantke med utviklingsprosjekter i Friedrich-Ebert-Stiftung og føler seg fri til å si det han vil:

Det ble gått hardt fram. Mange dyktige østtyske tillitsvalgte ble bare skjøvet til side. Vi ville gjerne ha kontingentpengene deres, men vi slapp dem ikke til. I noen forbund valgte man en østtysker eller to i ledelsen for å ha et alibi, og så ble de kastet ved første anledning, sier han.

Penger, eiendommer, skoler, feriehus, tjenestebiler etc etc som tilhørte FDGB og forbundene ble inndratt til fordel for den almennyttige Treuhandstiftung. Fremdeles kan man se korte notiser i avisene om at en skole i Mecklenburg har fått noen tusen Euro fra FDGB-fondet.

Og mange av medlemmene er forsvunnet. Umiddelbart etter Murens fall og FDGBs oppløsning strømmet mange østtyskere til de vestlige fagforeningene. Mange hadde tro på DGB som en ordentlig fagorganisasjon, og etter hvert som industribedriftene i øst ble plukket fra hverandre og arbeidsløsheten økte, søkte de kort og godt hjelp. Med 13 millioner medlemmer i 1994 var DGB på sitt høydepunkt. Siden er det gått nedover. I dag er det 6,2 millioner medlemmer igjen. Spesielt i det gamle DDR, det tyskerne kaller ”de nye delstatene” er organisasjonsgraden uhyggelig lav og fagbevegelsen nær maktesløs.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.09.2010
08:43
16.12.2013 14:11Mest lest

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

Leif Martin Kirknes

Høyesterett avviser anken fra Stendi: Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

Øystein Windstad

Før hjalp majoren bøndene med å passe på dyr på beite. Nå skal han kontrollere de private barnehagene

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Brian Cliff Olguin

Ulikheten i Norge er 36 prosent høyere enn offisiell statistikk

Ole Palmstrøm

Nå starter arbeidet med tillitsreformen. Slik skal det skje

MER STRØM:  – Vi kan ikke belage oss på økt kraftimport for å dekke forbruket vårt. Da kan det fort bli så dyrt at smelteverksindustrien går under, frykter Stian Nordal Jensen, tillitsvalgt i fagforbundet Industri Energi. Han jobber ved et av smelteverkene til bedriften Alcoa.

MER STRØM:  – Vi kan ikke belage oss på økt kraftimport for å dekke forbruket vårt. Da kan det fort bli så dyrt at smelteverksindustrien går under, frykter Stian Nordal Jensen, tillitsvalgt i fagforbundet Industri Energi. Han jobber ved et av smelteverkene til bedriften Alcoa.

Jan-Erik Østlie

Klubbleder Stian frykter for jobb-framtida: 10 øres stigning i strømprisen, gir gigantregning for smelteverket

Før valget lovte Arbeiderpartiet å gjeninnføre feriepengetilleget på dagpenger, men det var utelatt da regjeringen la fram sitt tilleggsnummer til statsbudsjett for neste år.

Før valget lovte Arbeiderpartiet å gjeninnføre feriepengetilleget på dagpenger, men det var utelatt da regjeringen la fram sitt tilleggsnummer til statsbudsjett for neste år.

Colourbox

Feriepenger for dagpenger på bordet i budsjettforhandlingene


Flere saker