Ti millioner medlemmer forsvant
I løpet av noen måneder sommeren og høsten for nøyaktig 20 år siden forsvant en av verdens største fagorganisasjoner. Den østtyske landsorganisasjonen FDGB med 15 medlemsforbund oppløste seg selv.
I et forholdsvis lite land med 17 millioner innbyggere, var den østtyske landsorganisasjon en kjempe: 9,6 millioner medlemmer, eller 98 prosent av alle lønnsmottakere, var organisert ved siste opptelling i 1986.
Så var det heller ikke helt frivillig å være med eller ikke. «Frivillig tvang», sa mange østtyskere med sans for galgenhumor. «Det var som hos oss i Aftenpostens Grafiske Klubb», sier Gunnar Nordby, mangeårig AGK-leder, og en hyppig gjest i det som en gang kalte seg DDR.
FDGB var ingen fagorganisasjon i skandinavisk forstand. I DDR bygde man sosialismen, produksjonsmidlene var eid av staten og motsetningen mellom arbeid og kapital var opphevet. Allerede i 1968 vedtok FDGB en vedtektsendring, der man fastslo det rådende kommunistpartiet SEDs «ledende rolle». Den faglige landsorganisasjonen degraderte seg selv til et redskap for å øke produktiviteten, bevare ro på arbeidsplassene og ellers propagandere partiets politikk.
De østtyske fagforeningene hadde imidlertid viktige sosiale oppgaver. FDGB organiserte landets helseforsikring, fordelte ferieplasser for arbeidstakerne og hadde ansvar for kultur og sport på bedriftsnivå. 1,9 millioner feriereiser til Østersjøen eller skog og fjell i innlandet formidlet FDGB fram til 1989, og prisene var latterlig billig, helt nede i fem DDR-Mark per dag for kost og losji. Så var da også standarden på både rom og mat heller dårlig. Likevel var ferieplassene ettertraktet. og det var lange ventelister.
Rik organisasjon
FDGB var en rik organisasjon med 15 velstående medlemsforbund. På 1980-tallet bygde de et kjempepalass midt i ØstBerlin som sitt nye hovedkvarter, i dag er det Kinas ambassade. FDGB hadde gjestehus i Berlin, ved Østersjøen og andre steder, der toppledelsen kunne slappe av og ta imot utenlandske gjester. I Bernau like nord for Berlin bygde de ut en moderne, faglig folkehøgskole, de utga dagsavisen «Tribüne» med et opplag på over 400.000, de eide tre store cruiseskip, deres fraksjon i det østtyske parlamentet (Volkskammer) talte 61 representanter, og Harry Tisch, som ledet FDGB fra 1975 til oktober 1989, satt i kommunistpartiets politibyrå.
Hvordan kunne en så mektig organisasjon så å si gå opp i røyk? På en konferanse i Berlin sist vinter stilte Annelies Kimmel, som overtok som FDGB-sjef etter Harry Tisch, noen få vintermåneder 1989/90, nettopp det spørsmålet, men noe overbevisende svar ga hun ikke.
Hun siterte fra FDGBs vedtekter om at fagorganisasjonen er uavhengig og at ingen har lov til å begrense dens virksomhet, men samtidig innrømte hun at det var nettopp det de tillot, da de anerkjente kommunistpartiets «ledende rolle».
«Med henvisning til SEDs førende rolle hadde vi i fagbevegelsen selv skritt for skritt gitt opp vår uavhengighet», sa hun i Berlin.
Kaare Sandegren, internasjonal sekretær i LO fra 1974 til 1994, hadde i årevis tett kontakt med fagorganisasjonene i Ungarn, Sovjet, Polen, DDR og andre østeuropeiske land.
FDGB intet verdt
«Befolkningen i DDR hadde et hatforhold til denne organisasjonen, og i bakgrunnen var Stasi. Da systemet raste sammen, så man at FDGB ikke var noe verdt», sier han.
Sandegren forteller at norsk og nordisk fagbevegelse allerede tidlig på 1970-tallet innledet forbindelser med blant annet FDGB. Det var uenighet i den Frie Faglige Internasjonale, der særlig amerikansk LO var imot kontakt med Øst-Europa, men europeerne trodde på det.
– Oppnådde dere noe med disse kontaktene?
– Det er vanskelig å måle. De var veldig åpne og interessert i informasjon om vår måte å gjøre ting på. De ville vite om forbundsoppbyggingen, om tariffoppgjørene, om Hovedavtalen. Om vårt forhold til demokrati. Om dette hadde noen virkning, er usikkert, men jeg tror det, sier Sandegren.
Arbeiderkonferansen
To andre som var mye i DDR var Gunnar Nordby i Aftenpostens Grafiske Klubb og Olav Boye, sekretær i Grafisk Forbund. De reiste på de årlige Arbeiderkonferansene i Rostock lenge før det var ansett som stuerent i LO. Boye var til og med leder for den norske komiteen for Arbeiderkonferansen i fem år fram til 1987. Særlig i lokale klubber, fagforeninger og samorganisasjoner var det populært å dra på Arbeiderkonferansen.
Hvilket inntrykk fikk de av fagbevegelsen i DDR?
– Nei, hva skal jeg si til det, vi møtte dem bare i pomp og prakt, sier Nordby. Han minnes en gang han og Olav Boye ble invitert til samtale med den mektige FDGB-sjefen Harry Tisch på en gjestehus i Rostock.
– Fyren satt bare og drakk. Han skulle til Norge og besøke Leif Haraldseth, men det ble avlyst. Det var i 1989, og han måtte til viktigere ting i Moskva, sier Nordby.
Fikk 18 måneder
Også Boye minnes samtaler med Tisch, som etter Murens fall ble dømt til 18 måneders fengsel for misbruk av FDGBs solidaritetsfond.
– Grafisk ble allerede på 1950-tallet kastet ut av FFI på grunn av at vi hadde kontakter med østeuropeiske fagorganisasjoner, så for oss var det naturlig å fortsette der. Jeg synes mange av disse kontaktene både var gøy og givende. FDGB gjorde en hel del bra for medlemmene når det gjelder sosiale ting og sånt, men de var jo en støttespiller for kommunistpartiet, sier Boye.
Hva skjedde da FDGB og de 15 fagforbundene forsvant i 1990? Etter litt fram og tilbake vedtok den vesttyske landsorganisasjonen DGB at de ikke ville overta FDGB og at forbundene i skulle nedlegges. Deretter kunne medlemmene melde seg inn i de tilsvarende, vesttyske forbundene.
– FDGB hadde mange tusen heltids funksjonærer, og DGB ville selvsagt ikke overta personal- og lønnsansvar for alle disse. Dessuten ville de ikke ha dem uansett. I årevis ble det ikke ansatt noen tidligere tillitsvalgte fra FDGB-systemet, og hvis det skjedde, måtte de avgi ed på at de ikke hadde vært Stasi-agenter, sier Frank Hantke. Han var en av tre som jobbet på DGBs nyopprettede «øst-kontor» i Vest-Berlin fra våren 1989.
Slapp ikke østtyskere til
I dag jobber Hantke med utviklingsprosjekter i Friedrich-Ebert-Stiftung og føler seg fri til å si det han vil:
– Det ble gått hardt fram. Mange dyktige østtyske tillitsvalgte ble bare skjøvet til side. Vi ville gjerne ha kontingentpengene deres, men vi slapp dem ikke til. I noen forbund valgte man en østtysker eller to i ledelsen for å ha et alibi, og så ble de kastet ved første anledning, sier han.
Penger, eiendommer, skoler, feriehus, tjenestebiler etc etc som tilhørte FDGB og forbundene ble inndratt til fordel for den almennyttige Treuhandstiftung. Fremdeles kan man se korte notiser i avisene om at en skole i Mecklenburg har fått noen tusen Euro fra FDGB-fondet.
Og mange av medlemmene er forsvunnet. Umiddelbart etter Murens fall og FDGBs oppløsning strømmet mange østtyskere til de vestlige fagforeningene. Mange hadde tro på DGB som en ordentlig fagorganisasjon, og etter hvert som industribedriftene i øst ble plukket fra hverandre og arbeidsløsheten økte, søkte de kort og godt hjelp. Med 13 millioner medlemmer i 1994 var DGB på sitt høydepunkt. Siden er det gått nedover. I dag er det 6,2 millioner medlemmer igjen. Spesielt i det gamle DDR, det tyskerne kaller ”de nye delstatene” er organisasjonsgraden uhyggelig lav og fagbevegelsen nær maktesløs.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie