JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Neste frist: mandag kl 24

Allerede mandag er det klart for nytt nattskift hos Riksmekleren. Da skal lønnsoppgjøret for bygningsarbeiderne avgjøres.

einar.fjellvik@lomedia.no

Sentrale temaer fra meklingen for de fire frontfagene, som regulering av forholdene for leiearbeidere og lønnet pappapermisjon, vil prege meklingen for byggfagene også.

Byggebransjen er trolig den bransjen der leiearbeiderproblematikken står aller mest sentralt. En undersøkelse kunnskapssentret De Facto gjennomførte i fjor høst viste at i Oslo-området var det dobbelt så mange bygningsarbeidere ansatt i de seks største bemanningsforetakene som hos de seks største entreprenørene.

I tillegg vil minstelønna blir et viktig tema i denne meklingen. Det er ikke mange fast ansatte bygningsarbeidere som går på minstelønn, men fordi denne tariffavtalen er allmenngjort utgjør den tariffestede minstelønna et felles lønnsgulv for alle landets bygningsarbeidere – enten de er omfattet av tariffavtale eller ikke. Å få hevet minstelønna betyr derfor at man også gjør det mindre lønnsomt å drive sosial dumping.

Mekler i dette oppgjøret er Carl Petter Martinsen, og han har frist til mandag kl 24 med å lose partene fram til et anbefalt meklingsforslag. Mislykkes han har Fellesforbundet varslet at 14.800 av til sammen 18.800 medlemmer i denne bransjen blir tatt ut i streik fra tirsdag morgen.

– Streikeliste: Se oversikten over hvilke bedrifter det er varslet streik i.

Hotell og restaurant

To dager senere er det innspurt i meklingen for de ansatte i hotell- og restaurantnæringen. Her er det først og fremst lønnstilleggene – og i særdeleshet minstelønna – det handler om. Næringen har alltid vært en utpreget lavlønnsnæring, og situasjonen har bare blitt verre.

En sammenlikning av lønnsnivåer som LOs samfunnspolitiske avdeling gjorde for kort tiden viste at lønnsnivået i hotell- og restaurantbransjen i løpet av 2000-tallet har sunket fra omkring 85 % av industriarbeidernes lønn til under 80 %.

Landsmøtet i Fellesforbundet i fjor gikk inn for å heve lønna til lavlønte til 95 % av industriarbeiderlønn. Noe som har fått flere avdelinger i Fellesforbundet til å kreve lønnstillegg på 20 kroner timen i årets lønnsoppgjør.

Lønnskrav i denne størrelsesorden ble blankt avvist av NHO Reiselivs forhandlingsleder, Jostein Hansen ved forhandlingsstart.

Mekler Nils Dalseide har nå frist til onsdag 18. april kl 24 med å finne en løsning forhandlerne fra Fellesforbundet og NHO Reiseliv kan anbefale. Mislykkes han har Fellesforbundet varslet at 2.348 ansatte ved over 200 spisesteder, kantiner og hoteller i Rogaland, Hordaland og de to trøndelagsfylkene blir tatt ut i streik fra torsdag morgen.

– Streikeliste: Se oversikten over hvilke bedrifter det er varslet streik i.

Byggeindustrien

Også i lønnsoppgjøret for de ansatte i byggeindustrien er forhandlingene brutt og mekling i gang. Ingen av partene har så langt krevd at meklingen avsluttes. Dermed er det heller ikke satt noen siste frist for når den må være avsluttet.

Også i dette oppgjøret er heving av minstelønna et sentralt krav. Utfordringen er at byggeindustrien består av en rekke bransjer med høyst ulikt lønnsnivå, med betongprodusentene på topp og sagbrukene på bunnen av skalaen. Fellesforbundet har derfor krevd å få inn i tariffavtalen en garantiordning som skal sikre at gjennomsnittslønna på den enkelte bedriften ikke sakker for langt etter gjennomsnittet i bransjen. Det er ventet at dette kravet blir den leieste nøtta å knekke.

Lønnsoppgjøret for byggeindustrien omfatter 6.300 medlemmer i Fellesforbundet, og mekler er Mats Stensrud.

Annonse
Annonse