JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fornøyd Bjurstrøm

Regjeringen føler seg ikke tatt på sengen av fagbevegelsen.

Fagbevegelsen tariffester nå de viktigste punktene i vikardirektivet før Stortinget har rukket å behandle spørsmålet.

– Det er helt normalt at tariffavtaler og arbeidsmiljøloven dekker de samme temaene, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB.

Hun mener arbeidstidsbestemmelser er et eksempel på dette.

Bjurstrøm sier hun ikke har hatt anledning til å gå inn i tariffavtalene i detalj, men slår fast at man nå har fått på plass noe som er viktig for denne regjeringen, nemlig likebehandling av vikarer.

– LES OGSÅ: Sier ja til vikardirektivet

Tidligere i vinter var det stor politisk strid om innføringen av EUS vikarbyrådirektiv i Norge. Regjeringspartiene SV og Sp tok dissens da lovproposisjonen ble lagt fram for Stortinget. Regjeringen vil dermed få flertall for direktivet ved hjelp av opposisjonen når forslaget skal behandles senere i vår.

Under det første store oppgjøret mellom Fellesforbundet og Norsk Industri ble de to store i privat sektor imidlertid enige om å tariffeste den sentrale bestemmelsen i direktivet om like behandling av vikarer og fast ansatte. Mens en politisk løsning innebærer at direktivet implementeres i norsk lov, innebærer enigheten ved tariffoppgjøret at vikarene knyttes tett til fagbevegelsen på det fagområdet vikaren skal arbeide.

Resultatet er blitt meget godt mottatt i fagbevegelsen der det ene tariffområdet etter det andre trolig vil få en bestemmelse om at den tariffavtalen de ansatte har også skal gjelde for de innleide vikarene.

– LES OGSÅ: Vikarstrid i fokus

Mens fagbevegelsen er fornøyd med at vikarer skal forholde seg til tariffavtalen i den norske innleiebedriften, er det mer uklart hvordan NHO stiller seg.

Selv om Norsk Industri skrev under på avtalen med Fellesforbundet, er det stor uenighet i arbeidsgiverorganisasjonen. Leder for NHO Service, Petter Furulund, kaller det særdeles uheldig og helt uforståelig at NHO vil akseptere en slik løsning.

Han mener det som nå skjer er et brudd på prinsipper ved at hvert enkelt tariffområde overtar ansvaret for vikarenes arbeidsvilkår mens det tidligere var en sak NHO Service behandlet basert på en avtale med LO direkte. NHO Service er den del av arbeidsgiversiden som organiserer vikarbyråene.

Med den styrke de tradisjonelle forbundene i NHO har, er det mye som tyder på at de fleste fagområder vil følge opp Fellesforbundets forhandlingsresultat. Ett sted vil det imidlertid ikke gå av seg selv. Det gjelder NHO Luftfart der striden i Norwegian gir en pekepinn om hva norske arbeidsvilkår betyr for innleide vikarer. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse