- Asfalt framfor helse
Fremskrittspartiet velger asfalt framfor helse, eldre og mer politi, sier SV-leder Audun Lysbakken. Han mener partiets nye politikk for oljepengebruk innebærer et linjeskifte.
– Dette er en viktig avklaring fra et parti som hittil har nektet å prioritere. Nye oljepenger skal brukes på investeringer, ikke velferdstjenester, sier han til NTB.
Et alternativ til dagens handlingsregel for oljepengebruk ble presentert under Fremskrittspartiets landsmøte i helgen. Partiet ønsker å dreie pengebruken over fra offentlig forbruk til investeringer, først og fremst i infrastruktur.
– Denne nye handlingsregelen setter en effektiv stopper for alle fagre løfter om satsing på helse og eldre. Står løftene om store skattelettelser ved lag, vil Frp ha vesentlig mindre penger til ulike velferdstjenester enn oss, sier SV-lederen.
Overrasket
Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen har en annen analyse enn Lysbakken.
– Dette er kjent Frp-politikk i ny innpakning. Partiet ønsker å tappe fra to kraner ved å hente penger til ulike formål utenom statsbudsjettet. Dette vil innebære økt bruk av oljepenger, sier hun til NTB.
Høyres nestleder Jan Tore Sanner er sjelden imponert over Frps linje i økonomisk politikk. I helgen gjorde han et unntak.
– Jeg ser positivt på nyorienteringen fra Fremskrittspartiet. Forslaget innebærer en større nøkternhet når det gjelder utgifter til drift, omsorg og pensjon. Samtidig skapes større rom for investeringer, infrastruktur og vekstfremmende skattelettelser, sa Sanner til NTB.
– Jeg er overrasket over Høyres reaksjon. Partiet har tidligere vært en garantist for handlingsregelen og en ansvarlig økonomisk politikk. Nå omfavnes Frps nye linje. Det gir grunn til bekymring, sier Pedersen.
– Les også: SV-ja til tidlig ultralyd
– At så ulike analyser kommer fra to representanter fra samme regjering, viser at SV og Ap først og fremst styres av ønsket om å si noe negativt om Frp, sier Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.
Han avviser at den alternative handlingsregelen er til hinder for satsing på helse og eldreomsorg.
– Vi klarer å prioritere helse, eldre, politi og asfalt fordi vi vil kutte andre steder. Effektivisering av offentlig sektor, kutt i subsidier til landbruket og reduksjon i bistand er tre eksempler, sier Solvik-Olsen.
Han minner Lysbakken om at også helsevesenet vil bli tilgodesett av investeringer, for eksempel i nytt utstyr og mener kritikken fra Arbeiderpartiet faller på sin egen urimelighet.
– Helga Pedersen forholder seg til handlingsregelen på samme måte som oss. Regjeringen har lenge ført store summer på siden av statsbudsjettet, for eksempel overføringer til SAS. På denne bakgrunnen blir hennes uttalelser parodiske, mener Frp-toppen.
Klare alternativer
De rødgrønne partiene brukte mye tid på å påpeke mangelen på et troverdig borgerlig regjeringsalternativ ved stortingsvalget i 2009. Den strategien vil neppe kunne bli gjentatt neste år.
– Valget vil stå mellom to klare regjeringsalternativer, et som vil kutte i velferd og et som vil satse. Høyrepartiene vil danne regjering sammen dersom de får flertall, og Fremskrittspartiet vil inngå i en slik regjering, sier Lysbakken til NTB.
– Nå er det klart at ethvert regjeringsalternativ på borgerlig side vil omfatte Frp. Det gjorde Siv Jensen klart under landsmøtet i helgen. Det mest sannsynlige alternativet vil da være en Høyre-Frp-regjering som vil prioritere skatteletter på inntil 100 milliarder kroner, sier Pedersen. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp