Vanskeligere for «Ali» i Danmark
Dansk fagbevegelse angriper Sosialdemokratene og SF for manglende motstand mot de stadig nye innstrammingene overfor innvandrere.
Siden systemskiftet i 2001 har den borgerlige regjeringen år etter år bøyd seg for krav fra Dansk Folkeparti, for å få flertall for statsbudsjettet og sin øvrige politikk i Folketinget. Kravene har nesten alltid handlet om å gjøre det vanskeligere for ikke-vestlige innvandrere og flyktninger å slå seg ned i Danmark.
Underveis har opposisjonspartiene Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti latt seg drive fra skanse til skanse for ikke å miste velgere. Ved valgene i 2005 og 2007 gjentok regjeringspartiene Venstre og de konservative suksessen fra 2001, ved å spille utlendingskortet: «Om S og SF kom til makten, ville Danmark bli oversvømmet av samfunnssnyltende utlendinger».
Splid til venstre
I 2008 inngikk de to partiene Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti en pakt om i store trekk å bevare den nåværende integreringspolitikken, om de får mulighet til å danne regjering etter neste valg som senest skal finne sted om et år.
Det har skapt splid i forhold til sentrumspartiet Radikale Venstre og venstrefløyspartiet Enhedslisten som henholdsvis deltok i og støttet sosialdemokraten Poul Nyrup Rasmussens regjeringer i 1992-2001. Begge partier mener at Danmark har lagt seg på en uverdig linje i utlendingspolitikken.
- Ubehagelig
- Utviklingen i S og SF er ukledelig og ubehagelig. Karakteristikken kommer fra Dennis Kristensen, forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet, etter at forliket mellom regjeringen og DF om neste års statsbudsjett kom i hus mandag i denne uka. Han mener at DF har lyktes å drive nesten samtlige partier i Folketinget alt for langt til høyre.
- Man møtes alle sammen et godt stykke til høyre for midten, for at de andre ikke skal få et forsprang i utlendingsdebatten. Det er jo i virkeligheten et spørsmål om hvor langt man vil gå for å få regjeringsmakten, sier Dennis Kristensen til Berlingske Tidende.
Drar til Sverige
Opp til årets forhandlinger om statsbudsjettet hadde DF krevd at den omstridte 24-årsregelen skulle erstattes av en 28-årsregel. 24-årsregelen ble vedtatt i 2002 – for øvrig med støtte fra sosialdemokratene – på papiret for å hindre at unge flyktninger og innvandrere ble utsatt for tvangsekteskap. For å unngå diskriminering, måtte loven også gjelde for etniske dansker – som dermed får store problemer med å ta en ikke-vestlig ektefelle med til Danmark. Mange har derfor måtte slå seg ned i Sverige. Underveis har EUs felles regler medført at mange likevel kunne flytte til Danmark.
Se detaljer om loven på Wikipedia
I år ble DFs krav – som vanlig – for ekstreme for regjeringen. Som vanlig er det inngått et kompromiss, der DF fikk medhold i at 24-årsregelen skal suppleres med stramminger, denne gang for øvrig med parlamentarisk støtte fra Kristendemokraterne (tidligere Kristeligt Folkeparti har skiftet navn).
Innfører poengsystem
Der 24-årsregelen foreskrev at ektefellene til sammen skulle ha en større tilknytning til Danmark enn til den utenlandske ektefellens hjemland, skal paret nå leve opp til ytterligere krav, i form av et poengsystem, før det kan bli mulig å oppnå familiegjenforening i Danmark.
Blant annet skal parten som er dansk statsborger, kunne bevise to og et halvt års jobbing i full stilling de siste tre årene, og stille en kontant garanti på 100 000 kroner.
Sosialdemokratene og SF kaller avtalen «interessant», men nekter å kommentere den ytterligere før regjeringen og DF er blitt enige om å utmynte den konkret i et lovforslag.
- Vanvittig pengegaranti
I fagbevegelsen er det ikke bare Dennis Kristensen som undrer seg over de to partiene. Stig Møller, avdelingsformann for 3F Industri i Odense, tviler på at særlig mange av hans medlemmer vil kunne leve opp til kravene for å få en utenlandsk ektefelle til landet.
- Jeg synes det er fullstendig vanvittig å komme med slike krav. Det er ikke mange av våre medlemmer som kan legge 100 000 kroner til side, sier han til Politiken.
- Angrep på friheten
Ander Lauberg, formann i Dansk Metals avdeling for industri og bygg i København, mener avtalen er et angrep på fundamentale frihetsrettigheter.
- Din rett som borger til å gifte deg med den du vil ut fra kjærlighet, skal ikke avhenge av hvor rik du er eller hvor mange språk du snakker. Det er menneskesynet som er galt, sier han.
Sosialdemokraten Leif Lahn Jensen som er nestformann i Folketingets arbeidsmarkedsutvalg og tidligere ufaglært havnearbeider, er enig i kritikken fra de tillitsvalgte.
- Avtalen deler landet i dem som har råd og dem som ikke har råd. Og dem som ikke har råd, det er arbeiderne, sier han til Politiken.
Tar avstand
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen som i dag er formann for de europeiske sosialdemokratenes organisasjon, tar skarpt avstand fra avtalen mellom regjeringen og DF.
- Vi har sammenlignet utlendingspolitikken med andre europeiske land. Og jeg kan bare si at dette er en europeisk bunnskraper. Hvor lavt kan man synke? Jeg er sikker på at dette vil skade Danmark. Det er nok en brikke til å plassere Danmark aller nederst på stigen, sier Nyrup til Politiken.
Han mener avtalen ytterligere vil «fremme fremmedfiendtligheten», men vil ikke vurdere hvordan han mener sosialdemokratene bør stille seg til avtalen.
Ifølge SF-veteranen og nåværende medlem av Europaparlamentet, Margrete Auken, kan SF umulig stemme for ytterligere stramminger av 24-årsregelen. Det samme gjelder sosialdemokratene, mener hun.
- Avtalen er i enhver henseende motbydelig. Den forutsetter helt tydelig at de som skal ha lov til å gifte seg i framtida, er dem som har funnet en vestlig, velutdannet og også gjerne rik utlending å gifte seg med. Hele 24-årsregelen er plutselig blitt en avgrunn av tvang og plikt. Fra å skulle befri fra tvang er den nå blitt fylt med det. Det er tvangsekteskapet med omvendt fortegn. Nå får du bare gifte deg med noen som passer inn i familien Danmark, sier Auken til Information.
- Familiefiendtlighet
- I EU-systemet lages lovgivning ut fra at folk gifter seg av kjærlighet. Det nekter den danske regjeringen ikke en gang lenger. Nå sier de at selv om du er dypt forelsket, så kan du stadig ikke få din ektefelle hit. Det er rendyrket familiefiendtlighet. Det er en anti-familieholdning som jeg slett ikke forstår at Kristendemokratene kan stemme for. For dem er jo familieliv hjerteblod, akkurat som fremmedmobbing er det for Dansk Folkeparti, fortsetter Margrete Auken.
Berlingske Tidende har spurt SFs 107 lokalformenn hvordan de stiller seg til poengsystemet det er lagt opp til. 67 har svart – bare 13 prosent er tilhengere.
SFs partileder Villy Søvndal kaller kritikerne «kyniske» og hevder at de «pusser glorien», fordi de tydeligvis heller vil forære en ny valgseier til høyrefløyen enn å følge velgerflertallet i utlendingspolitikken.
Etter et møte i SFs folketingsgruppe torsdag formiddag, der blant annet skepsisen i partiets bakland ble diskutert, vil han fortsatt ikke ta avstand fra poengsystemet som avtalen legger opp til, skriver Berlingske Tidende og Politiken.
Ut av partiet
Selv i Dansk Folkeparti er det splid. Thomas Uhrskov Jensen, forfatter, historiker og inntil nylig medlem av Dansk Folkeparti, har valgt å melde seg ut, fordi han mener den nye avtalen er en bløff.
- Det blir slått opp i aviser og på TV at vi har den strammeste lov i hele verden. Det har vi muligens på papiret. Men det er også bare på papiret. DF bør opplyse den danske befolkningen om at EUs regler i praksis har gjort det umulig å føre en selvstendig familiegjenforeningspolitikk, sier han til Berlingske Tidende.
Partiets integreringsordfører Martin Henriksen kaller kritikken «grotesk» og «meningsløs».
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)