Kvesser klørne mot Telenor
Generalsekretær Philip Jennings i UNI lover å legge mer press på Telenor for å få på plass en global avtale.
ahr@lomedia.no
nina.hanssen@lomedia.no
Å få på plass flere globale tariffavtaler i internasjonale selskaper er en del av den strategiske planen «Breaking trough», som UNI har vedtatt under verdenskongressen i Japan. Det er nestleder Vidar Hennum og forbundssekretær Roar Gundersen i EL & IT glade for.
Rundt 3.800 av forbundets medlemmer tilhører UNI, blant dem de ansatte i Telenor. Der har de tillitsvalgte i over to år kjempet for å få bedriften til å tegne en global avtale.
LES OGSÅ: Vil ha global avtale
– Handlingsplanen vil gi oss ny giv i denne kampen, sier Hennum og Gundersen.
Den strategiske planen handler både om at UNI skal organisere seg bedre, at forbundene skal forhandle kollektivt og ny offensiv for å få på plass globale avtaler.
– At det også står at vi må sørge for at ILO følger opp sin forpliktelse i de globale selskapene er gode nyheter, sier de to.
LES OGSÅ: Rystet over Telenor
Frir til Giske
I kampen mot Telenor har EL & IT fått hjelp både fra generalsekretær Philip Jennings og Markus Courtney fra UNI Global, uten at de så langt har kommet noen vei. Heller ikke i lobbyvirksomheten mot næringsminister Trond Giske og den rødgrønne regjeringen har de blitt hørt. Dette er de svært misfornøyd med.
Jeg håper Giske leser vedtaket fra Uni-kongressen nøye og hjelper oss med å få på plass en global avtale. En statsråd fra Arbeiderpartiet bør lytte til fagbevegelsen, sier Hennum.
Han sier forbundet har fått flere bekymringsmeldinger fra Telenor-bedrifter i andre land.
– Den siste var en svært alvorlig melding fra Bangladesh om mulig trakassering. Det bekymrer oss, og vi har derfor diskutert saken med våre kolleger her i UNI. De gir oss full støtte, og så snart kongressen er over, vil de jobbe mer med saken, sier Hennum.
LES OGSÅ: – Telenor bryter egen etikk
– Våkn opp!
Generalsekretær Philip Jennnings mener det er på tide at Telenor-ledelsen våkner opp.
– Det virker ikke som om Telenor-sjefen har sett at verden går framover. Han må snart våkne opp og ta innover seg den nye virkeligheten, sier han.
Han sier UNI ikke kommer til å gi seg.
– Det går ikke an å skryte av at Telenor er en teknologisk ledende global bedrift, og så si nei til en global avtale for sine ansatte. Vi står bak medlemmene våre i Telenor og vil presse hardt for å få på plass en avtale. I en global bedrift i en global verden, trenger også globale avtaler. Hvis ikke taper de, sier han.
– Ikke aktuelt
Telenor sendte endelig avslag om å tegne global avtale med UNI i juli i år. Informasjonssjef Ingunn Brunstad Anstensrud sier i en mail til Nettverk at Telenor er opptatt av arbeidstakerrettigheter, og at bedriften i liket med UNI synes dette er viktige spørsmål.
– Vi har sammenlignet de kravene UNI stiller med de krav Telenor selv stiller til alle sine virksomheter. Da har vi konkludert med at vår styringsmodell i så stor grad tilfredsstiller de samme kravene, at det på det nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å inngå en global avtale med UNI. Vi jobber kontinuerlig med å videreutvikle og styrke samarbeidet med våre ansatte i alle våre virksomheter, skriver informasjonssjefen.
UNI Global Union er en paraplyorganisasjon for arbeidstakere på internasjonalt nivå.
Organisasjonen har 20 millioner medlemmer i 900 fagforeninger over hele verden.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Kleskjede tilbyr seks timer i uka: – Jeg har slåss for å øke kontraktene, men kom ofte i en kjip situasjon
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes