Personalsjefen
Hun er statens forhandlingsleder under årets tariffoppgjør. Men for personaldirektør Merethe Foss Liverud er det en sak som er viktigere denne våren.
morten.hansen@lomedia.no
– Jeg er ikke sikker på om du hadde stilt de samme spørsmålene til en mann?
Merethe Foss Liverud er ikke sur og tverr. Ikke irritert. Ikke oppgitt. Likelønn vil bli sentralt i årets lønnsoppgjør.
Nå har den nyansatte personaldirektøren i staten tydeligvis fått mange nok spørsmål om likestilling, og begynner å bli litt lei. Kan hende vil hun ikke si så mye. Kan hende har hun ikke full oversikt over hvordan det står til i departementene, direktoratene og etatene. Det er hun i så fall tilgitt. Man kan ikke forvente det etter en snau uke i jobben.
Kan hende har hun plassert fokuset, som det så fint heter, et helt annet sted.
For selv om noen vil hevde at tariffoppgjøret er det viktigste som skjer i løpet av våren, er det noe enda mer viktig som skjer akkurat denne våren.
22. juli
Merethe Foss Liverud er personaldirektør for 146 000 ansatte i staten. Noen av disse jobbet i regjeringskvartalet 22. juli. Denne våren får de mange av svarene på hva som skjedde den dagen.
– Rettssaken blir vanskelig for mange. Vi må være oppmerksom på de ansatte i tiden rundt rettsaken. Fra regjeringskontorene i Akersgata i Oslo har de ansatte utsikt til høyblokka, som står innpakket i sitt hvite likklede. Mange er berørt – på en eller annen måte. Også Liverud.
Hennes datter mistet en venn på Utøya. Liverud vet at det er mange måter å reagere på. Også for de som jobber i regjeringskvartalet.
– Noen vil få en reaksjon når rettsaken starter, andre ikke. Vi må være forberedt på alle følelsene som vil komme til syne, og være til hjelp og støtte for de som ønsker det, sier Liverud.
Hun vet det blir en vanskelig tid. Rettssak, mange som jobber i midlertidige kontorer, og diskusjonen rundt regeringskvartalets framtid.
– Vi må ta tiden til hjelp. Og lytte til de ansatte, fastslår Liverud.
Byråkrat
Hun virker pertentlig. Det er ingenting som tyder på at det bare er noen dager siden hun flyttet inn på kontoret. Det er strøkent. Det kan virke som hun har vært der lenge. Men selv om kontoret er nyinnflyttet, er det ingen statlig novise som blir personaldirektør.
Den nyansatte kjenner staten. Hun har jobbet der i snaut 20 år. Blant annet i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Forsvarsdepartementet, statens lånekasse for utdanning og riksrevisjonen. Men hun kommer fra jobben som senior bedriftsrådgiver i mercuri urval. Liverud var imidlertid ikke i det private næringslivet lenge. Det holdt med ett år.
– Jeg nærmet meg 50, hadde hatt den andre jobben min i sju år, og hadde lyst til å prøve noe nytt. derfor skiftet jeg jobb. i mercuri urval har jeg blant annet jobbet med rekruttering av ledere til offentlig sektor. det var morsomt og lærerikt, det. Men da denne jobben ble ledig, rykket det i dansefoten. Jeg er et samfunnsengasjert menneske. Dessuten synes jeg byråkratiet, som noen omtaler nedlatende, er et kjempespennende sted å være, sier Liverud.
Hun mener hun er utrolig heldig som får jobbe i staten
– Jeg synes det er så mange spennende jobber i staten, og utrolig mange dyktige medarbeidere. Folk som jobber her fordi de er genuint opptatt av de områdene de jobber med. Vi er ikke alltid like flinke til å fortelle hvor interessante jobbene i staten er, erkjenner Liverud.
Og legger til: – det er her de aller mest spennende jobbene er.
Debutant
Trebarnsmoren er bosatt på Røa på Oslos vestkant, dog ikke i åsen – eller på den brede langsiden som hun selv sier. Opprinnelig er hun fra Lillehammer, og bekrefter – riktignok med en latter – at joda, småbyen i nordenden av Mjøsa er akkurat som TV-serien Lillyhammer viser.
Nå er hun i statens sentrum – og føler seg godt tatt imot. det har blitt både koselige smser og blomsterhilsener fra hovedsammenslutningene.
– Jeg har alltid hatt et godt forhold til fagforeningene, og samarbeidet godt med dem. medbestemmelse er en viktig del av systemet i staten, som jeg tenker er viktig for å ivareta alle interesser. at man samarbeider mye med de ansatte og deres tillitsvalgte, er en av de tingene som er spennende med denne jobben, sier Liverud.
Hun karakteriserer seg selv som uformell, åpen og uhøytidelig – og inkluderende.
– Så tror jeg at jeg er god på å skjære gjennom.
Den egenskapen kan bli viktig når hun samler sine tropper for å møte LO stat og de andre hovedsammenslutningene i staten.
Hun ser fram til tarifforhandlingene.
– Det mest spennende er at det er første gangen jeg er med på det, og får være en viktig del av det. hovedtariffoppgjør er alltid utfordrende, men jeg kan ikke si hva som er mest utfordrende. Jeg gleder meg i alle fall, slår Liverud fast.
At det er første gang hun skal ha en ledende rolle i et hovedtariffoppgjør, bekymrer henne ikke. Liverød er, i likhet med de som ansatte henne, sikker både på sin rolle og sin bakgrunn.
– Vi er mange i teamet mitt i forhandlingene som kan forhandlinger og kjenner staten. selv har jeg mye erfaring. Blant annet tror jeg det er en fordel at jeg har bakgrunn fra flere deler av staten. Med min bakgrunn vet jeg kanskje litt om hvor skoen trykker der ute, sier Liverud.
Hun kan dessuten konstatere at hun ikke er den første som begynner jobben med et hovedtariffoppgjør.
– Jeg har akkurat hatt møte med Tone Rønoldtangen (leder i LO stat red. anm.), og hun beroliget meg med at hun startet 1. april ved forrige hovedtariffoppgjør – og kom helskinnet igjennom. Så da gjør nok jeg det også.
Likestilling
Likelønn ligger som et bakteppe i årets tariffoppgjør. Fire av LOs fem krav til industrien hadde et likelønnsskjær over seg.
Statens forhandlingsleder i tariffoppgjøret vil ikke si særlig mye om likelønn.
– Jeg er selvfølgelig for alt som har med likeverd å gjøre. Jeg er oppvokst med det, og synes det er en selvfølge i yrkeslivet, sier Liverud.
Hun er ordknapp, og vil ikke gi noe som helst utenfor forhandlingsrommet. For selv om hennes motparter nok vil være uenige med henne i de kommende ukene, fastslår Liverud at staten er god på likestilling.
– i staten hvor man har fleksitid, hvor både kvinner og menn kan jobbe redusert i perioder, og har gode muligheter til å tilrettelegge arbeidstiden til en viss grad, er det gode forutsetninger for likestilling. I tillegg har vi små lønnsforskjeller. Vi har mye mindre forskjeller enn i resten av arbeidslivet, konstaterer Liverud.
Og legger til: – Likelønn skal jeg ikke begynne å si så mye om nå. Det er en del av hovedtariffoppgjøret. Det får vi ta når vi møter de andre partene.
nyutnevnt personaldirektør i staten og ekspedisjonssjef i Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet
statens forhandlingsleder i årets tariffoppgjør.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie
LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet
Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK.
Colourbox
NRK kan gå i svart fra midnatt
Martin Guttormsen Slørdal