JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Drastiske kutt i dansk voksenutdanning

Mens ungdomsledigheten eksploderer, har den danske regjeringen valgt å skjære dramatisk i muligheten til å ta en etterutdanning mens man venter på jobb. Situasjonen er imidlertid langt verre i de fleste andre EU-land.19.11.2010
13:00
16.12.2013 14:39

På bare to år har antallet av fulltidsledige i aldersgruppen 16-29 år økt fra 16 000 til 39 000 i Danmark. Det vil si unge som verken har jobb, praksisplass eller er i gang med en utdanning. Tallene fremgår av en fersk undersøkelse som Danmarks Statistik og LO har foretatt for Danmarks Radio.

Hente seg inn

Som et element i regjeringens såkalte gjenopprettingsplan for dansk økonomi skal det de kommende tre årene skjæres drastisk på blant annet de såkalte VUC-sentrene. Her kan ledige i alle aldre bruke en ledighetsperiode til å innhente det forsømte fra folkeskolen, ta enkeltfag på gymnasnivå eller benytte andre elementer i en bred vifte av tilbud.

- Vi mister 460 millioner av en omsetning på to milliarder. Det er 24 prosent og det største øksehugget som blir tatt på noe område innenfor utdanning, sier Hans Jørgen Hansen, formann for VUCs Lederforening til Politiken, etter at statsbudsjettet for 2011 nettopp er kommet på plass.

De 29 VUC-sentrene driver et finmasket nett med rundt 100 avdelinger over hele Danmark.

Økte egenandeler

- Vi er et parallelt system som samler opp mange av dem som har hatt det vanskelig i utdanningsssystemet. Hvorfor pokker er det akkurat dem som skal betale, spør Hansen og viser til en drastisk økning i egenandelen for de som går på kursene.

Han frykter at opp til 30 av de 100 kurslokalitetene må stoppe undervisningen fordi det vil bli for vanskelig å få nok elever i klassene når en rekke målgrupper ikke lenger har råd til å delta i kursene.

- Vi vil typisk se en rekke avdelinger lukke i utkantområdene, i områdene som gjerne kalles den råtne banan, sier Hans Jørgen Hansen.

LES OGSÅ: Protesterer mot forfallet

- Ungdomsfiendtlig budsjett

- De sjokkerende, nye tallene for ungdomsledigheten burde være et seriøst wake up-call for regjeringen. I stedet har regjeringen lansert et statsbudsjett som er så ungdomsfiendtlig at vi ikke kan forvente hjelp fra den kanten, sier Morten Skov Christiansen, ungdomskonsulent i LO. Han peker på at det ikke bare er voksenutdanningen som kommer til å lide.

- For det første skjærer regjeringen voldsomt på yrkesskolene. Det er komplett uforståelig hvorfor det igjen skal gå ut over yrkesskolene som i forveien har måttet spare inn til beinet. Dessuten vil nedskjæringene på statsbudsjettet bety at minst 12 000 ekstra personer vil havne i ledighet, noe som også vil gå ut over de unge. Over 7000 unge står i dag uten praksisplass. Vi ønsker at regjeringen og arbeidsgiverne begynner å ta de unge alvorlig, og for eksempel oppretter de manglende praksisplassene. I tillegg har vi bruk for en reell utdanningsgaranti for alle unge, slik at vi ikke havner i samme situasjon som på 1980-tallet, da de unge endte i langtidsledighet, sier Morten Skov Christiansen.

Forliket om statsbudsjettet er inngått mellom de to borgerlige regjeringspartiene, Dansk Folkeparti og det eneste mandatet fra Kristendemokratene – til sammen har de akkurat de nødvendige 90 stemmene for å utgjøre et flertall i Folketinget. Et element i avtalen har overskriften «Flere unge i utdanning».

- Ren villedning

- Det er sludder og ren villedning. Jeg fatter ikke hvorfor regjeringen har valgt å skjære så hardt i utdanningsområdet – jeg er faktisk rystet. Når har det vært et problem at flere voksne har søkt etterutdanning? Det er nettopp det vi har bedt dem om å gjøre, sier Christine Antorini, Socialdemokraternes utdanningspolitiske talsperson til Politiken.

Hun påpeker at VUC-sentrene blant annet er en viktig inngangsportal til en rekke velferdsutdanninger, som førskolelærer eller sosionom.

Blant «heldigste» EU-land

Mens debatten raser i Danmark, viser fersk statistikk at Danmark faktisk befinner seg blant de «heldigste» landene i EU, med «bare» 12,2 prosent ungdomsledighet i aldersgruppen 15-25 år i september i år – mot et EU-gjennomsnitt på 20,3 prosent. Tyskland og Nederland har henholdsvis 8,5 og 8,6 prosent, mens ungdomsledigheten topper i Spania (42,5%), Litauen (37,6%) og Estland (37,2%).

Også Sverige og Finland er hardt rammet, med henholdsvis 21 og 25 % ungdomsledighet, ifølge den nyeste statistikken fra Eurostat som ble offentliggjort 29. oktober.

- Selv om mange av de ledige unge har en god utdanning, kan ledigheten få alvorlige konsekvenser. Arbeidsløsheten kan nemlig komme til å klistre seg fast til de unge. De føler seg ekskludert i forhold til omgangskretsen, der folk er i jobb, og underveis mister de følingen med sine egne kompetanser, sier Santa Ozolina fra Youth Forum i Brussel til Danmarks Radio.

- Det fører til at unge ofte påtar seg noen veldig usikre jobber, ofte kortvarige og underbetalte jobber, sier hun.

Krever ungdomsgaranti

ETUC Youth, ungdomsavdelingen i Den europeiske faglige samorganisasjonen EFS (ETUC), krevde tidligere i høst at det blir innført en europeisk ungdomsgaranti.

- For to tredjedeler av Europas unge betyr arbeid midlertidige kontrakter, deltid, sesongarbeid eller svart arbeid. Deregeuleringen av arbeidsmarkedet går i høy grad ut over de unge og tvinger dem til å arbeide under dårlige, usikre vilkår, heter det i uttalelsen som fortsetter:

- Det rette spørsmålet å stille i forbindelse med ungdomsledighet er: Har de unge tilgang på sikker, stabil og kvalitetssikret sysselsetting? ETUC mener det er essensielt å utvikle dette i samarbeid med de sosiale partnerskapene og fagbevegelsen. Vi trenger å bekjempe langtidsledighet ved hjelp av utdanning og praksisplasser. Det er også viktig å lette overgangen mellom utdanning og arbeid. Samtidig er det viktig med tiltak som kan bremse frafallet fra skolen. Det er maktpåliggende at medlemsstatene skaper fornuftige vilkår ikke bare for flere jobber, men også for bedre jobber. Vi behøver jobber som gir verdighet, økonomisk sikkerhet og mulighet til kompetanseheving, heter det i uttalelsen fra ETUC Youth.

EU-garantier

EU-kommisjonen lanserte nylig en storstilt plan mot ungdomsledighet, der 200 millioner fra EUs Sosialfond skal øremerkes til kampen mot den voksende ungdomsledigheten. Blant annet legges det opp til at de unge skal ha en garanti for jobb, utdanning eller praksis etter fire måneders ledighet.

- Det er et veldig positivt skritt kommisjonen har tatt. Den går langt overfor medlemslandene for å presse dem til å føre en aktiv sysselsettingspolitikk, sier medlem av EU-parlamentets sysselsettingsutvalg, Emilie Turunen fra Socialistisk Folkeparti i Danmark, til Politiken. Hun var arkitekten bak en betenkning om ungdomsledighet som parlamentet vedtok i sommer.

- Det er flere konkrete elementer fra betenkningen som jeg gjenfinner i kommisjonens plan, sier hun.

- Men det kan ta årevis å søke og få tildelt pengene. Det er bare ikke godt nok. EU har veldig vanskelig for å agere raskt, og reagere på store forandringer i økonomien og ledigheten. Og der tror jeg man må arbeide på å finne noen måter der man kan reagere kjapt når noen problemstillinger blir så viktige, sier Turunen til Danmarks Radio.

Mister en generasjon

Det spanske, sosialdemokratiske medlemmet av EU-parlamentet, Alejandro Cercas, uttrykte tidligere i år alvorlig bekymring for tapet av en ung europeisk generasjon på arbeidsmarkedet. Hans vurdering er at Europa står dårlig rustet i globaliseringskampen med Asia, India, Latinamerika og USA. Han mener det er bruk for flere innsatser for livslang læring i EU, og at det er bruk for at europeerne fjerner skyklappene fra øynene i den globale økonomiens tegn.

- Det ser svart ut for Europa. EU har små muligheter for å levere en desidert samlet innsats overfor unges ledighetsproblemer, fordi regulering av arbeidsmarkedet er et nasjonalt anliggende, sa han til dansk LOs ukebrev A4 i mars i år.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.11.2010
13:00
16.12.2013 14:39Mest lest

«Dollemobilen» trekker daglig last som du og jeg vil kalle livsviktig. For anledningen munnbind til levering hos Asko. Anita «Dolly» Handeland mener likevel at prisen som betales for transporten, er for lav.

«Dollemobilen» trekker daglig last som du og jeg vil kalle livsviktig. For anledningen munnbind til levering hos Asko. Anita «Dolly» Handeland mener likevel at prisen som betales for transporten, er for lav.

Stein Inge Stølen

Anita jobber 15 timer dagen til under minstelønn som langtransportsjåfør

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Ni bransjer får ny minstelønn 1. juli

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

Kai Hovden

Ove (49) jobbet 90 timer i uka ved asfaltverket – og fikk oppførte timer slettet

STORE KONSEKVENSER: Arbeidsutvalget i NNN-klubben på Ringnes-anlegget utenfor Oslo er svært skeptisk til at grossistene skal ta over distribusjonen av varene deres. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

STORE KONSEKVENSER: Arbeidsutvalget i NNN-klubben på Ringnes-anlegget utenfor Oslo er svært skeptisk til at grossistene skal ta over distribusjonen av varene deres. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Dagligvarekjedene presser ut Ringnes-sjåførene: – Dette er sosial dumping satt i system

De tre barnevernspedagogene er gode venner og kan snakke om lønnsforskjellene. Men når temaet kommer opp, kan det skape dårlig stemning på jobb.

De tre barnevernspedagogene er gode venner og kan snakke om lønnsforskjellene. Men når temaet kommer opp, kan det skape dårlig stemning på jobb.

Marie von Krogh

Elise tjener 32.000 mindre enn kollegaen, tross samme stilling og lik ansiennitet

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

Tora Marie Norberg

Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sender fire forslag til ulike modeller for redusert trygd for arbeidsinntekt på høring. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sender fire forslag til ulike modeller for redusert trygd for arbeidsinntekt på høring. (Arkivfoto)

Bjørn A. Grimstad

Fire modeller for redusert trygd mot arbeidsinntekt sendt på høring

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

Maersk Drilling/Atle Espen Helgesen

Tillitsvalgt Bår Inge fornøyd med at riggansatte får minst 24 500 kroner i lønnsøkning etter meklingen

– Det viktigste våpenet mot arbeidslivskriminalitet er et organisert arbeidsliv, sier forfatter Torgny Hasås.

– Det viktigste våpenet mot arbeidslivskriminalitet er et organisert arbeidsliv, sier forfatter Torgny Hasås.

Jessica Allande

Kampen om sjela i arbeidslivet vårt

Med ganske industrielle omgivelser lanserte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre 40 punkter på 100 dager. Presentasjonen foregikk på Kuben videregående skole, som er bygd på Standard Telefon- og Kabelfabrikks gamle industriområde.

Med ganske industrielle omgivelser lanserte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre 40 punkter på 100 dager. Presentasjonen foregikk på Kuben videregående skole, som er bygd på Standard Telefon- og Kabelfabrikks gamle industriområde.

Torgny Hasås

Støre åpner for forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-regionen. Her er Aps 100-dagersplan

Sandra Borch, Senterpartiet.

Sandra Borch, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Faktasjekk: Nei, ACER kan ikke pålegge oss å bygge strømkabler til utlandet

DAMSGÅRDSSUNDET: Her nede ved havna og skipsverftene tråkket Mette Johnsen Walker sine barnesko. Mormor og morfar bodde like ved.

DAMSGÅRDSSUNDET: Her nede ved havna og skipsverftene tråkket Mette Johnsen Walker sine barnesko. Mormor og morfar bodde like ved.

Sissel M. Rasmussen

Mette Johnsen Walker meldte seg ut av Utdanningsforbundet i protest og inn i Skolenes landsforbund – på samme dag


Flere saker