JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Drastiske kutt i dansk voksenutdanning

Mens ungdomsledigheten eksploderer, har den danske regjeringen valgt å skjære dramatisk i muligheten til å ta en etterutdanning mens man venter på jobb. Situasjonen er imidlertid langt verre i de fleste andre EU-land.19.11.2010
13:00
16.12.2013 14:39

På bare to år har antallet av fulltidsledige i aldersgruppen 16-29 år økt fra 16 000 til 39 000 i Danmark. Det vil si unge som verken har jobb, praksisplass eller er i gang med en utdanning. Tallene fremgår av en fersk undersøkelse som Danmarks Statistik og LO har foretatt for Danmarks Radio.

Hente seg inn

Som et element i regjeringens såkalte gjenopprettingsplan for dansk økonomi skal det de kommende tre årene skjæres drastisk på blant annet de såkalte VUC-sentrene. Her kan ledige i alle aldre bruke en ledighetsperiode til å innhente det forsømte fra folkeskolen, ta enkeltfag på gymnasnivå eller benytte andre elementer i en bred vifte av tilbud.

- Vi mister 460 millioner av en omsetning på to milliarder. Det er 24 prosent og det største øksehugget som blir tatt på noe område innenfor utdanning, sier Hans Jørgen Hansen, formann for VUCs Lederforening til Politiken, etter at statsbudsjettet for 2011 nettopp er kommet på plass.

De 29 VUC-sentrene driver et finmasket nett med rundt 100 avdelinger over hele Danmark.

Økte egenandeler

- Vi er et parallelt system som samler opp mange av dem som har hatt det vanskelig i utdanningsssystemet. Hvorfor pokker er det akkurat dem som skal betale, spør Hansen og viser til en drastisk økning i egenandelen for de som går på kursene.

Han frykter at opp til 30 av de 100 kurslokalitetene må stoppe undervisningen fordi det vil bli for vanskelig å få nok elever i klassene når en rekke målgrupper ikke lenger har råd til å delta i kursene.

- Vi vil typisk se en rekke avdelinger lukke i utkantområdene, i områdene som gjerne kalles den råtne banan, sier Hans Jørgen Hansen.

LES OGSÅ: Protesterer mot forfallet

- Ungdomsfiendtlig budsjett

- De sjokkerende, nye tallene for ungdomsledigheten burde være et seriøst wake up-call for regjeringen. I stedet har regjeringen lansert et statsbudsjett som er så ungdomsfiendtlig at vi ikke kan forvente hjelp fra den kanten, sier Morten Skov Christiansen, ungdomskonsulent i LO. Han peker på at det ikke bare er voksenutdanningen som kommer til å lide.

- For det første skjærer regjeringen voldsomt på yrkesskolene. Det er komplett uforståelig hvorfor det igjen skal gå ut over yrkesskolene som i forveien har måttet spare inn til beinet. Dessuten vil nedskjæringene på statsbudsjettet bety at minst 12 000 ekstra personer vil havne i ledighet, noe som også vil gå ut over de unge. Over 7000 unge står i dag uten praksisplass. Vi ønsker at regjeringen og arbeidsgiverne begynner å ta de unge alvorlig, og for eksempel oppretter de manglende praksisplassene. I tillegg har vi bruk for en reell utdanningsgaranti for alle unge, slik at vi ikke havner i samme situasjon som på 1980-tallet, da de unge endte i langtidsledighet, sier Morten Skov Christiansen.

Forliket om statsbudsjettet er inngått mellom de to borgerlige regjeringspartiene, Dansk Folkeparti og det eneste mandatet fra Kristendemokratene – til sammen har de akkurat de nødvendige 90 stemmene for å utgjøre et flertall i Folketinget. Et element i avtalen har overskriften «Flere unge i utdanning».

- Ren villedning

- Det er sludder og ren villedning. Jeg fatter ikke hvorfor regjeringen har valgt å skjære så hardt i utdanningsområdet – jeg er faktisk rystet. Når har det vært et problem at flere voksne har søkt etterutdanning? Det er nettopp det vi har bedt dem om å gjøre, sier Christine Antorini, Socialdemokraternes utdanningspolitiske talsperson til Politiken.

Hun påpeker at VUC-sentrene blant annet er en viktig inngangsportal til en rekke velferdsutdanninger, som førskolelærer eller sosionom.

Blant «heldigste» EU-land

Mens debatten raser i Danmark, viser fersk statistikk at Danmark faktisk befinner seg blant de «heldigste» landene i EU, med «bare» 12,2 prosent ungdomsledighet i aldersgruppen 15-25 år i september i år – mot et EU-gjennomsnitt på 20,3 prosent. Tyskland og Nederland har henholdsvis 8,5 og 8,6 prosent, mens ungdomsledigheten topper i Spania (42,5%), Litauen (37,6%) og Estland (37,2%).

Også Sverige og Finland er hardt rammet, med henholdsvis 21 og 25 % ungdomsledighet, ifølge den nyeste statistikken fra Eurostat som ble offentliggjort 29. oktober.

- Selv om mange av de ledige unge har en god utdanning, kan ledigheten få alvorlige konsekvenser. Arbeidsløsheten kan nemlig komme til å klistre seg fast til de unge. De føler seg ekskludert i forhold til omgangskretsen, der folk er i jobb, og underveis mister de følingen med sine egne kompetanser, sier Santa Ozolina fra Youth Forum i Brussel til Danmarks Radio.

- Det fører til at unge ofte påtar seg noen veldig usikre jobber, ofte kortvarige og underbetalte jobber, sier hun.

Krever ungdomsgaranti

ETUC Youth, ungdomsavdelingen i Den europeiske faglige samorganisasjonen EFS (ETUC), krevde tidligere i høst at det blir innført en europeisk ungdomsgaranti.

- For to tredjedeler av Europas unge betyr arbeid midlertidige kontrakter, deltid, sesongarbeid eller svart arbeid. Deregeuleringen av arbeidsmarkedet går i høy grad ut over de unge og tvinger dem til å arbeide under dårlige, usikre vilkår, heter det i uttalelsen som fortsetter:

- Det rette spørsmålet å stille i forbindelse med ungdomsledighet er: Har de unge tilgang på sikker, stabil og kvalitetssikret sysselsetting? ETUC mener det er essensielt å utvikle dette i samarbeid med de sosiale partnerskapene og fagbevegelsen. Vi trenger å bekjempe langtidsledighet ved hjelp av utdanning og praksisplasser. Det er også viktig å lette overgangen mellom utdanning og arbeid. Samtidig er det viktig med tiltak som kan bremse frafallet fra skolen. Det er maktpåliggende at medlemsstatene skaper fornuftige vilkår ikke bare for flere jobber, men også for bedre jobber. Vi behøver jobber som gir verdighet, økonomisk sikkerhet og mulighet til kompetanseheving, heter det i uttalelsen fra ETUC Youth.

EU-garantier

EU-kommisjonen lanserte nylig en storstilt plan mot ungdomsledighet, der 200 millioner fra EUs Sosialfond skal øremerkes til kampen mot den voksende ungdomsledigheten. Blant annet legges det opp til at de unge skal ha en garanti for jobb, utdanning eller praksis etter fire måneders ledighet.

- Det er et veldig positivt skritt kommisjonen har tatt. Den går langt overfor medlemslandene for å presse dem til å føre en aktiv sysselsettingspolitikk, sier medlem av EU-parlamentets sysselsettingsutvalg, Emilie Turunen fra Socialistisk Folkeparti i Danmark, til Politiken. Hun var arkitekten bak en betenkning om ungdomsledighet som parlamentet vedtok i sommer.

- Det er flere konkrete elementer fra betenkningen som jeg gjenfinner i kommisjonens plan, sier hun.

- Men det kan ta årevis å søke og få tildelt pengene. Det er bare ikke godt nok. EU har veldig vanskelig for å agere raskt, og reagere på store forandringer i økonomien og ledigheten. Og der tror jeg man må arbeide på å finne noen måter der man kan reagere kjapt når noen problemstillinger blir så viktige, sier Turunen til Danmarks Radio.

Mister en generasjon

Det spanske, sosialdemokratiske medlemmet av EU-parlamentet, Alejandro Cercas, uttrykte tidligere i år alvorlig bekymring for tapet av en ung europeisk generasjon på arbeidsmarkedet. Hans vurdering er at Europa står dårlig rustet i globaliseringskampen med Asia, India, Latinamerika og USA. Han mener det er bruk for flere innsatser for livslang læring i EU, og at det er bruk for at europeerne fjerner skyklappene fra øynene i den globale økonomiens tegn.

- Det ser svart ut for Europa. EU har små muligheter for å levere en desidert samlet innsats overfor unges ledighetsproblemer, fordi regulering av arbeidsmarkedet er et nasjonalt anliggende, sa han til dansk LOs ukebrev A4 i mars i år.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.11.2010
13:00
16.12.2013 14:39Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

Tri Nguyen Dinh

Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

Morten Hansen

Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

Leni Aurora Brækhus

Uføre Vibeke ville melde seg inn i Fagforbundet. Det fikk hun ikke lov til

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

Anders Hauge-Eltvik

Nav-ansatte Thomas (43): – Jeg følger opp rundt 155 brukere. Det er for mye

Sjansene for langtidsledighet er større i industrien enn i andre bransjer som er direkte rammet av koronatiltakene, tror forsker.

Sjansene for langtidsledighet er større i industrien enn i andre bransjer som er direkte rammet av koronatiltakene, tror forsker.

Håvard Sæbø

Dette er bransjene som vil slite hardt etter koronaen

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

Werner Juvik

Bussjåfør fikk sparken etter mobilbruk, men vant i retten. Vy får flengende kritikk

KUTTER BEMANNING: Tom Svarva, Joar Haug og Lena Ellingsen er bekymret for sikkerhet og miljøarbeid på høysikkerhet.

KUTTER BEMANNING: Tom Svarva, Joar Haug og Lena Ellingsen er bekymret for sikkerhet og miljøarbeid på høysikkerhet.

Eirik Dahl Viggen

Kutter bemanningen i høyrisikofengsel: De ansatte frykter for liv og helse

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Hanna Skotheim

Harald har kjent jaget mot klokka i helsevesenet i 19 år: - Hele systemet har blitt et stemplingsur

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

Colourbox.com

Vannkraft er ikke bærekraftig, mener EU. Det kan norske vannkraftverk få svi for

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Håvard Sæbø

Paul og Espen skaffet Foodora tariffavtale. Nå dumper nye selskaper sykkelbud-lønna

Tormod Ytrehus

Nå selger staten unna eierskapet i kontorbygg til svensk eiendomsgigant

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

Geir Berntzen/Hydro

Over ti år etter at Hydro stoppet produksjonen, kan de ansatte starte elektrolyseovnene igjen


Flere saker