JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Inviterer arbeidsgiverne inn i kampen mot sosial dumping

Tillitsvalgte EL & ITere skal besøke arbeidsplasser over hele landet og kartlegge sosial dumping. Nå vil forbundet ha arbeidsgiverne med på laget.

knut.viggen@lomedia.no

Frem mot landstariffkonferansen for elektrofag (LOK) i Bergen i oktober har tillitsvalgte over hele landet fått klar beskjed: De skal ut av kontorene og inn på arbeidsplassene for å finne eksempler på at det foregår sosial dumping.

Forbundssekretær Jan Henrik Larsen er ikke i tvil om at det skjer. Han er også redd for at EL & IT Forbundet ikke har verktøy som er gode nok til å stoppe utviklingen.

– Til nå har fokus vært på bemanningsbyråene. Der har vi nå fått verktøy som gjør det mulig å hindre sosial dumping. Men det har vi ikke overfor andre aktører som er inne på det norske markedet, sier Larsen.

Aktuelt

Problemets kjerne er allmenngjøring. I 2008 mistet forbundet muligheten til å allmenngjøre LOK etter en omstridt avgjørelse i tariffnemda. Flertallet i nemda mente at forbundet ikke kunne dokumentere at det var problemer knyttet til dette på dette tidspunktet. EL & IT Forbundet var sterkt uenige. Det var også blant annet nemdas leder, lagdommer Ellen Moe. Fem år etter er problematikken blitt aktualisert som følge av nye utviklingstrekk. I kjølvannet av finanskrisen og den store arbeidsledigheten ute i Europa har flere utenlandske bedrifter nå kastet sine øyne på det norske markedet.

– Vi ser en veldig klar utvikling i at utenlandske selskap nå ser på Norge som et fristende marked for egne bedrifter. De vinner kontrakter og bruker egne ansatte. Vi får tilbakemeldinger på at disse kontraktene ofte ligger 30-40 prosent eller mer under det norske selskap kan levere, forteller Larsen, og legger til at mange av kontraktene ikke omfatter leveranser av materiell.

– Det er arbeidskraft per time de leverer, til lønninger langt under det norske selskap kan konkurrere med, sier Larsen.

Dokumentasjon

Forbundet har fått mange tilbakemeldinger fra tillitsvalgte på at det foregår sosial dumping, men de tillitsvalgte har problemer med å dokumentere dette gjennom arbeidskontrakter, lønnsslipper.

– Et utviklingstrekk vi har sett, og som har vært påfallende, at utenlandsk arbeidskraft virker dressert i å holde avstand til fagbevegelsen. Dette gjør jobben vår vanskeligere, men umulig er den ikke, sier Larsen.

Frir til Nelfo

EL & IT Forbundet vil gjerne ha arbeidsgiverne med på laget i sin jakt på sosial dumping. De mener både EL & IT Forbundet og Nelfo har sammenfallende interesser.

– Dessverre har Nelfo vært veldig uklar på hva de mener skal være terskelen for konkurransevilkårene på elektroarbeid i Norge. Og jeg tror de er uklare på grunn av uenighet internt. Et miljø på land støtter vår posisjon, mens for eksempel miljøer som er rettet mot verftsindustrien, særlig på Møre, har motsatt seg å sette et gulv, forklarer Larsen. Han advarer bedriftene mot å tro på at de gode tidene vi ser i dag varer til evig tid.

– De må være klar over at hvis dette får grodd seg fast blir det også sånn når tidene er dårligere og konkurransen om de få oppdragene som da er på markedet blir hardere, mener Larsen, som oppfordrer lokale EL & ITere om å ta kontakt med de lokale Nelfo-avdelingene.

– Jeg ser at Nelfo har tatt initiativ mot svart arbeid. Dette er et tema i samme gate som også burde interessere arbeidsgiverne, sier Larsen .

– Begge deler er trusler mot konkurransevilkårene for den norske elektrobransjen, sier forbundssekretæren.

Må gjøre jobben

Det er tillitsvalgte ute i distrikter og fagforeninger EL & IT Forbundet nå vil mobilisere. De blir bedt om å skaffe seg oversikt over de største anleggene både i privat og offentlig regi og undersøke hvem som har elektroentreprisene. Hvis det er ukjente og/eller utenlandske selskap involvert foreslår forbundet arbeidsplassbesøk og at det fremskaffes dokumentasjon. Gardermoen, Sykehuset Østfold, Hardangerbroen og Haukeland nevnes som eksempler på store prosjekter.

– Men det finnes slike eksempler over hele landet, sier Larsen og ber tillitsvalgte legge spesielt merke til offentlige anskaffelser innen helse, skole og vei.

– Det er en utvikling ute i Europa som gjør at det blir mindre og mindre å gjøre og det vil dreie interessen deres opp mot det nordiske markedet. EU vil ha konkurranse på de enkelte lands vilkår, det er vi imot, forklarer Larsen.

Norske vilkår

– Men er det ikke bra at arbeidsledige europeiske elektrikere kan få jobb i Norge?

– Fagbevegelsen har aldri hatt imot at folk kommer hit og jobber, men da skal det skje etter norske lover og regelverk. Vi kan ikke ha det slik at dette skal baseres på for eksempel rumensk eller bulgarsk lønns- og arbeidsvilkår, sier Larsen.

– I løpet av kampanjen vil også våre lokale ta kontakt med de lokale Nelfo-avdelingene om å jobbe sammen mot utvikling av sosial dumping. Dette burde Nelfo være interessert i, i forlengelsen av at de også er opptatt av svart arbeid, mener Larsen.

– Målsetningen er at vi etter landstariffkonferansen i Bergen kan sende sak om allmengjøring av Landsoverenskomsten (LOK) til tariffnemda, men det avhenger av vår egen innsats. Dette handler om at våre medlemmer skal ha jobb i fremtiden til vilkår de kan leve med. Sosial dumping påvirker både lønnsnivået til våre medlemmer og det Nelfo-bedriftene skal leve av, sier Jan Henrik Larsen.

Annonse
Annonse