JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal konkurranseutsettes

Fra 1. februar blir rundt 90 medlemmer av Fagforbundet overtallige i Friluftsetaten i Oslo kommune. – Selv om de ikke direkte får sparken, føler mange seg utrygge, sier Jan-Edvard Monsrud som er leder i Friområdenes Fagforening.

per.flakstad@fagforbundet.no

Bakgrunnen for saken er at det borgerlige flertallet i byrådet vedtok å konkurranseutsette driften av parkene og friområdene i Oslo sentrum og de bebygde områdene rundt i forbindelse med budsjettet for 2011.

I budsjettframlegget står det at målet er full konkurranseutsetting, og dette skal skje trinnvis uten bruk av internbud. I praksis betyr dette at Oslos egne ansatte ikke skal få være med å konkurrere om jobbene de så langt har utført.

Sløsing med menneskelige ressurser

Lederen av Fagforbundet Oslo, Mari Sanden, er både sint og oppgitt over at byrådet går så drastisk til verks.

– Jeg hadde ikke forventet at de gikk hele veien og sørget for å gjøre så mange mennesker i friluftsetaten overtallige samtidig som de er i gang med en omfattende etatsreform som vil gjøre ytterligere mange ansatte overtallige, sier hun til Fagbladet.

– Friluftsetatens ansatte er fagarbeidere og spesialarbeidere som i årevis har gjort en god jobb med hovedstadens parker, blomsterbed og friområder. De kjenner byen og er svært dyktige fagfolk. Nå skal de i stedet flyttes rundt til oppgaver de sannsynligvis ikke har de samme forutsetningene for å klare like godt. Og det bare for at private firmaer skal få komme inn å gjøre deres gamle jobb.

– Det er sløsing med menneskelige ressurser. Vi snakker ikke om kvalitet eller pris på arbeidet, bare om den privatiseringsideologien som preger Frp og Høyre.

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg synes dette er hoderystende, håpløst og forferdelig, ikke minst når jeg tenker på alle de menneskene som rammes av dette vedtaket, sier Mari Sanden.

Bryter avtale

Fagforbundet mener i tillegg at byrådet bryter en avtale med arbeidstakernes forhandlingssammenslutning ved at kommunens egne ansatte ikke får være med å konkurrere om oppgaver som anbudsutsettes.

– Vi har levert inn en uenighet på dette, sier Jan-Edvard Monsrud, og Mari Sanden opplyser at Fagforbundet er innkalt til et møte 28. februar for å drøfte saken.

Hun synes det er spesielt at byrådet bryter sin egen avtale med de ansattes organisasjoner, og regner med at forhandlingssammenslutningen i Oslo følger opp dette.

– Betyr det at vedtaket kan reverseres?

– Selvsagt kan det skje! Det kan for eksempel tenkes at vi får et annet politisk flertall og et nytt byråd fra høsten. Da kan det bli mulig å rydde opp i saker som dette, sier Mari Sanden.

Utrygge

Driften av parker og friområder har vært konkurranseutsatt tidligere, men ved flere slike anbud har kommunens egne ansatte fått kontraktene. I 2005 ble det etablert et eget kommunalt foretak som la inn anbud på slike kontrakter, men foretaket ble avviklet, og driften gikk inn som i en ordinær kommunal drift fra 1. januar i fjor.

– Den gangen fikk vi masse skryt fra byrådet fordi vi gjorde en god jobb. Det kan se ut som om de holdt oss for narr den gangen, siden det uttalte målet i budsjettframlegget er full konkurranseutsetting, sier Jan-Edvard Monsrud.

Selv om ingen blir direkte sagt opp, har han fått tilbakemeldinger på at mange av de ansatte er utrygge. De er også lei seg fordi de ikke lenger kan utføre en jobb de liker og er stolt av.

– Dessuten er flere redd for at de kan bli tilvist arbeid som de ikke ønsker å ta, og at de kan bli oppsagt hvis de sier nei, forteller Monsrud.

Annonse
Annonse