JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i islandsk fiskeindustri

Islandsk LO ber norske fiskeindustriarbeidere boikotte islandske loddebåter når de islandske loddemelfabrikkene går ut i streik tirsdag.

jo.hestnes@lomedia.no

Det er høysesong for lodde i islandske farvann, og derfor er de fabrikkene som produserer loddemel tatt ut i streik. Antallet medlemmer som er tatt ut i streik er beskjedent, ca 100 totalt. Men akkurat nå er de svært betydningsfulle. Melfabrikkene går for fullt, og i tillegg til loddemelet kommer den verdifulle rogna.

Nekter å forhandle

- Arbeidsgiverne har rett og slett nektet å forhandle med fagbevegelsen, forteller Skuli Thoroddsen, generalsekretær i SGS, Starfgreinasambands Island, et LO-forbund med totalt 105 000 medlemmer og som i medlemssammensetning omtrent tilsvarer Nærings- og Nytelsemiddelarbeiderforbundet og Fellesforbundet her hjemme.

- Avtaleperioden gikk ut 30. november i fjor, og i hele høst har forhandlingsklimaet vært på kjøleskapsnivå, forteller Thoroddsen.

Han mener dette er et politisk spill fra arbeidsgiverne.

- Rederne vil rett og slett ha endret lovgivningen slik at de kan gjøre hva de vil med naturressursene, og det er fagbevegelsen naturligvis i mot. Vi vil tvert i mot ha en enda strengere lovgivning nettopp for å sikre at prossessindustrien forblir på Island, sier Thoroddsen.

Han mener fagbevegelsen har folket på sin side i denne saken. Fisken er like verdifull for Island som oljeinntektene er for Norge. Dessuten strider det mot islandsk lovgivning å forsøke å tvinge regjeringen, som jo ikke er part i lønnsforhandlingene, på banen.

Krever reallønnsforbedring

For fagbevegelsen dreier det som å få opp reallønna til nivået før bankkrisen.

- Vi innser at dette vil ta tid, men en gang må vi begynne, mener Thoroddsen.

Forbundsstyret i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund var i høst på Island, og besøkte en fiskeindustribedrift i Husavik, nord på Island. Lønninger helt nede på 50-65 kr sjokkerte forbundsstyremedlemmene. Til sammenligning er minstelønna i NNNs overenskomster på 140,- kr per time.

- Island kan ikke være et lavlønnsområde i all fremtid, fastslår Thoroddsen.

Ber om boikott

Han har oppfordret LO i Danmark, på Færøyene og i Norge til ikke å ta i mot islandske loddebåter.

- Det skal vi sørge for at ikke skjer her i Norge, svarer Jan-Egil Pedersen, leder i NNN. I Norge er det Industri og Energi, IE, som organisrer ansatte i fiskemelfabrikkene. Pedersen har fått lovnad på at IEs medlemmer vil være på vakt.

- Jeg vil oppfordre alle som har mistanke om at en islandsk loddebåt er i området deres til å varsle forbundet, sier han.

- Vi er svært glade for den solidariske støtten vi har fått fra våre nordiske venner. Det betyr mye for vår kamp, fastslår lederen i SGS.

Annonse
Annonse