JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever gjennomgang av frontfagrollen

NTL-leder John Leirvaag varsler en grundig gjennomgang av frontfaget og dets rolle. – Et møte med statsministeren løser ikke alt, sier Leirvaag.

Saken oppsummert

NTLs landsstyre samlet seg i Tromsø onsdag, og leder John Leirvaag brukte selvsagt tid i sin innledning på streiken som nettopp er avsluttet.

Han synes statsminister Jens Stoltenbergs invitasjon til samtaler om årets statsoppgjør er grei, men vil gå enda lenger.

– Jeg tror ikke et møte med statsministeren løser alt. Jeg tror vi må ha en grundig gjennomgang av frontfaget og frontfagets rolle. Frontfaget er styrka etter streiken, men paradokset er at vi krangler om hva frontfaget er. Vi må ha en ny gjennomgang, og jeg tror vi må gå grundig inn i en sånn jobb og se på hvordan vi skal holde en god og koordinert lønnsdannelse i Norge, og hvilke virkemidler vi må ta i bruk for å få til det, sier han.

Leirvaag bemerker at mange av aktørene på arbeidsgiversiden har uttalt seg om frontfaget og den kommende gjennomgangen.

– Det er nok noen som har en del andre agendaer inn mot dette møtet enn oss. Når Akademikerne vil se til Sverige, handler det om en helt annen retning for samfunnet. Der har de sentrale arbeidsgiverorganisasjonene tredt helt tilbake. Der er det blant annet langt større konflikthyppighet, så jeg er helt sikker på at vi ikke har tenkt å hente løsningene fra Sverige, sier Leirvaag.

At det måtte streik til for å få et resultat i staten, var ikke arbeidstakernes feil poengterer Leirvaag.

– Vi leverte våre krav 12. april, så skjedde det ikke noe mer. Selv om vi prøvde å presse arbeidsgiver til å komme med svar eller utspill. Da bestemte vi oss for å sette hardt mot hardt, og gå til brudd. Så kom det reaksjoner fra statsråd og departement som gikk på at de var veldig overrasket, selv om de ikke hadde bidratt med særlig mye for å få opp framdrifta. Det synes jeg ingenting om, og det skapte ikke noen god stemning inn i meklingssituasjonen, fastslår Leirvaag.

Nå skal NTL evaluere oppgjøret og gjennomføringa av streiken. Uravstemninga om meklingsresultatet i staten har frist fredag 15. juni.

Warning