JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønnskamp i tyske gater

Tyske kvinner (og noen menn) markerte fredag likelønnsdagen med flere hundre demonstrasjoner og møter over hele Tyskland. Tyske kvinner tjener gjennomsnittlig 23 % mindre enn menn.

«Equal pay day», eller «de røde håndveskers dag» som mange tyskere kaller 25. mars, ble første gang arrangert i Tyskland i 2008, og er nå blitt et fast, årlig innslag i slutten av mars. Valget av 25. mars som demonstrasjonsdag i år er ikke tilfeldig. For at tyske kvinner skulle ha oppnådd samme lønn som sine mannlige kolleger i 2010, måtte de ha jobbet videre over nyttår og fram til i dag.

– Dette er uholdbart og kan ikke fortsette, sier nestleder Ingrid Sehrbrock i den tyske landsorganisasjonen DGB.

Equal-pay-dagen arrangeres av et aksjonsutvalg bestående av en rekke kvinneorganisasjoner, og har aktiv støtte av blant annet tysk fagbevegelse. På hovedarrangementet ved Brandenburger Tor i Berlin i formiddag, deltok flere framtredende politikere, deriblant sosialdemokratenes parlamentariske leder, tidligere utenriksminister Frank Walter Steinmeier, leder for partiet De Grønne, Renate Kühnast, og Berlins finansminister Harald Wolf fra det venstresosialistiske partiet Die Linke. Også representanter for regjeringspartiene CDU/CSU og FDP var representert, men måtte tåle kritikk for at deres egen familieminister ikke våger seg ut i gatene på demonstrasjonsdagen.

Tyskland langt etter

Likestilling i hjem og arbeidsliv er vesentlig dårligere i Tyskland enn i skandinaviske land. DGBs nestleder Ingrid Sehrbrock peker på at de lave kvinnelønningene ikke har noen saklig begrunnelse.

– Lang flere kvinner enn menn tar høyere utdannelse. 56 % av de som tar artium, er kvinner, - 51 % av de som avslutter en høgskoleeksamen er kvinner. Det er altså ikke kvalifikasjonene som mangler, sier Sehrbrock.

DGBs nestleder viser også til at det er flere yrkesaktive kvinner i dag enn noen gang før, men at mange er henvist til dårlig betalte deltidsjobber. Kvinneandelen blant de deltidsansatte er hele 81 %, opplyste Ingrid Sehrbrock.

Krav også til fagbevegelsen

Fra flere av de øvrige talerne fikk Sehrbrock imidlertid med seg en hilsen om at fagbevegelsen i større grad enn hittil må sørge for at tariffkravene utformes og gjennomføres på en måte som fremmer lønnsmessig likestilling mellom kvinner og menn. Mange i kvinnebevegelsen bebreider DGB for ikke å ha vært tilstrekkelig oppmerksom på nettopp den problemstillingen hittil.

Dagens demonstrasjoner og møter markerer også avslutningen på en underskriftskampanje for lik lønn mellom kjønnene. Arrangørene regner med at godt over 10.000 personer har sluttet seg til aksjonen.

Annonse
Annonse