JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«En stemme til de grønne kan være en stemme til de borgerlige»

Han er forhandlingsleder i EL & IT Forbundet og fagligpolitisk talsmann i SV. Nå advarer Jan Olav Andersen tidligere SV-velgere mot å stemme på de grønne (MDG).

knut.viggen@lomedia.no

Selv om MDG har sagt at de er blokkuavhengige, hever Jan Olav Andersen en advarende finger mot partiet, som fosser frem på meningsmålingene.

– For det første avviser de grønne høyre-venstre-aksen i norsk politikk, selv om det er åpenbart at det finnes en slik akse. Det ser vi ikke minst i arbeidslivspolitikken, sier Andersen.

Også i klimapolitikken er de grønne på feilspor, forklarer SV-politikeren og fagforeningsmannen.

– Når de grønne argumenterer for en klima- og miljøpolitikk der ansvaret i veldig stor grad legges på den enkeltes forbruk, fremfor å se på de økonomiske forholdene i samfunnet, blir det også galt, sier Andersen. Han nevner uttalelser fra partileder Rasmus Hansson om at en TV bør koste 30-40.000 kroner som et eksempel.

– Det er sikkert en uproblematisk pris for folk i Holmenkollåsen, men det betyr null TV for de som bor på Grønland i Oslo, og som da ikke har råd, forklarer Andersen.

Ikke på venstresida

I likhet med sin partileder, Audun Lysbakken, synes Jan Olav Andersen det er bra at Stortinget får flere representanter som er opptatt av klima og miljø.

– For oss er MDG ingen hovedmotstander, sier Andersen, men understreker enda en gang.

– Men de grønne er ikke et parti på venstresiden. Vil man ha venstresidas politikk og en god miljøprofil så må man stemme SV, slår han fast.

Uten sosialister

Jan Olav Andersen har vært aktiv i Sosialistisk Venstreparti i over 25 år og har vært med på både opp- og nedturer med partiet. Men i denne valgkampen er det et være eller ikke være for partiet. Faller SV under sperregrensen vil det være svært alvorlig, mener han.

– Det vil være en dramatisk situasjon med et SV under sperregrensen etter valget. Det vil være dramatisk for hele venstresiden i norsk politikk. Vi kan ende opp med et Storting med én enslig sosialist og være tilbake der vi var på tampen av 1960-tallet, altså tilbake mer enn 40 år, sier Jan Olav Andersen og advarer folk som tradisjonelt sogner til venstresiden, både i og utenfor fagbevegelsen.

– Det vil for det første gi en borgerlig regjering, trolig med både Frp og Høyre. Det vil også drive Arbeiderpartiet politisk i retning Høyre. Vi vil kunne få en av de blåeste regjeringene, og en av de blåeste folkeforsamlingene i Europa etter valget, sier Jan Olav Andersen.

– Jeg tror dessverre at det er mange velgere som tar alt for mye for gitt. At det samfunnet vi har vil være der uansett hvem man stemmer på i valg. All erfaring viser at det ikke er slik. En velferdsstat bygges langsomt og rives raskt. Det har vi eksempler på fra blant annet vårt naboland, Sverige.

Velvilje og skuffelse

I nærmiljøet møter Jan Olav Andersen både mye velvilje, men også skuffede velgere som føler at partiet har fått til for lite i regjering etter åtte år med rødgrønt samarbeid. Det går på hele spekteret fra klima til kamp mot fattigdom. Andersen mener at SV likevel har fått til mye i regjering.

– Men det er en utfordring å synliggjøre det vi har fått til. Der har vi en jobb å gjøre, sier Andersen. Selv skal han drive aktiv valgkamp de neste ukene og han har ikke gitt opp håpet om at SV i Oslo kan få to kandidater inn fra Oslo. Foruten Heikki Holmås håper SVerne i hovedstaden på at også Ingunn Gjerstad skal få plass på tinget.

- Ingunn er en sterk faglig kandidat, som har bakgrunn fra faglig arbeid hele sitt voksne liv, sier Jan Olav Andersen.

Han legger ikke skjul på at SV er avhengig av å gjøre et særlig godt valg i Oslo.

Annonse

Flere saker

Annonse