JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil gi mindre til Kina

Til tross for Kinas politiske boikott av Norge, fortsetter norske myndigheter å gi millionbeløp til Kina. Høyre foreslår at all bistand til Kina kuttes.

I hvert fall siden 1980 har Norge gitt bistand til Kina. De siste årene har beløpet ligget på mellom 130 og 140 millioner i året: 131 millioner i 2011, 136 millioner i 2010, 136 millioner i 2009 og 140 millioner i 2008. Samlet bistanden til Kina fra 1980 til 2011 utgjør cirka 2,5 milliarder kroner.

Også i 2012, to år etter at Kina senket den politiske temperaturen til under null, vil det bli brukt cirka 134 millioner kroner i bistand til Kina, opplyser UD.

Høyre: Kutt

Høyre har ingen sans for at Norge fortsetter å bruke bistandsmidler i Kina.

– Jeg mener det er helt unaturlig at Norge gir bistand til Kina, et land med solid økonomi og betydelig vekst, sier Høyres nestleder, stortingsrepresentant Jan Tore Sanner, til NTB.

– Vi ønsker å satse mer på Afrika, så vi har foreslått å kutte bevilgningene til Kina og overføre pengene til Afrika. Et annet spørsmål er næringssatsing gjennom Innovasjon Norge. Det er vi mer åpne for.

– Les også: Kina forbyr Hurtigruten

– Norske bistandsmidler er med på å finansiere forskning og samarbeid på tema av interesse for Norge og Kina. Midlene er i stor grad knyttet til et bredt faglig samarbeid, sier kommunikasjonsrådgiver Sven A. Michelsen i UD til NTB.

– Prosjektene domineres av klima– og miljøsamarbeid, men prosjekter og samarbeid på kultur, velferd, sivilt samfunn samt menneskerettigheter er også fremtredende tematiske områder. Dette er også prioriterte områder i regjeringens Kina–strategi.

– Fra Utenriksdepartementets side er det budsjettert med anslagsvis 134 millioner kroner til Kina–relaterte prosjekter og samarbeid i 2012. Mange prosjekter foregår over lang tid og tilveksten av prosjekter finansiert over Utenriksdepartementets budsjett er relativt stabilt, derfor er det også lite endringer i de budsjetterte midlene fra år til år, avslutter han.

Andre UD-kilder sier privat at det er viktig å opprettholde kontakter som det ellers vil ta lang tid å gjenopprette om de brytes. Det har ikke vært mulig for NTB å få noen kommentar fra politisk ledelse i UD.

Poenget

Sanner synes det er et poeng at bistandsmidler skal gå til bistand.

– Ikke til å pleie forbindelser, sier han.

– Og penger som kan være små for Kina og Norge, kan være betydelige i Afrika.

Beløpet til Kina er lite i forhold til det som totalt gis til Asia, som var mellom 2,8 og 3,2 milliarder kroner årlig i 2008-2011. Den samlede norske bistanden økte i samme periode fra 22,8 milliarder til 27,6 milliarder.

– Les også: Bondevik nektet innreise

Bevilgningene til Kina har tilsynelatende økt gjennom årene uten at viktige hendelser og innstramninger har spilt noen rolle. For eksempel gikk det samlede beløpet til Kina ned fra 66 millioner i 1988 til 43 millioner i det dramatiske året 1989, og sank ytterligere til 36 millioner i 1990.

Men så spratt beløpet opp til 68 millioner i 1991 og 97 millioner i 1992, til tross for de fortsatt autoritære forholdene i Kina etter at demokratibevegelsen var knust. Det var også da meget kjølig mellom Kina og Norge etter utdelingen av Nobels fredspris til Dalai Lama i 1989. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse