JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nord-Korea vil prøve ut ny politikk

Nord-Korea gjør seg klar til å eksperimentere med politiske reformer innenfor jordbruket og økonomien, varsler en sentralt plassert kilde.

Da forsvarssjef Ri Yong-ho nylig ble «fritatt» for sine verv, åpnet det et rom for politisk nytenkning i Nord-Korea.

Sammen med sin mektige onkel Jang Song-thaek har Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un strammet grepet om makten, med det mål for øye å forsøke å blåse nytt liv i landets skakkjørte økonomi.

Kim Jong-un og Jang Song-thaek presset ut generalen og hans allierte fordi disse motsatte seg forandring, forteller en sentral kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Nyhetsbyrået understreker at kilden har god kontakt med både nordkoreanske og kinesiske makthavere og tidligere har vist seg å være pålitelig.

Maktkamp

Det er nå opprettet et særskilt organ som skal overta ansvaret for økonomien fra militæret, forteller kilden til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge kilden var det nødvendig å rydde Ri av veien først fordi han var en sterk tilhenger av tidligere leder Kim Jong-ils «militæret først»-politikk. Forsvarssjefen motsatte seg forslaget om å overføre ansvaret for økonomien fra militæret til et sivilt organ, forteller kilden, som ønsker anonymitet for å unngå straff.

Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA har på sin side oppgitt sykdom som begrunnelse for forsvarssjefens avgang.

Det er imidlertid få som tror på dette. Tvert imot ses avgangen som utslag av en pågående maktkamp hvor Kim og Jang forsøker å befeste sin posisjon.

Betydningsfullt

De politiske reformene kan komme til å være de mest betydningsfulle i den isolerte kommuniststaten på flere tiår, ifølge Reuters.

– Tidligere har regjeringen vært tom, uten innflytelse over økonomien. Det var militæret som kontrollerte økonomien, men nå er den tid forbi, sier Reuters' kilde.

Tidligere forsøk på å innføre en mer markedsorientert økonomi i Nord-Korea har imidlertid gått i vasken, og politiske eksperimenter kan også være risikable for de involverte, noe som kom klart til uttrykk da de ansvarlige ble henrettet etter et mislykket forsøk på revaluering av valutaen i 2009.

Ifølge Reuters' kilde er målet med de nye reformene å trekke lærdom av Kina. Det er fortsatt uklart hvem som vil lede det nye økonomiorganet.

Familiedynasti

Kim Jong-un overtok som Nord-Koreas øverste leder etter at faren døde i desember i fjor. De fleste har beskrevet 28-åringen som en nikkedukke, styrt av langt mektigere familiemedlemmer i partiet.

Hans onkel Jang Song-thaek, som har giftet seg inn i Kim-dynastiet, blir av mange sett på som den som i virkeligheten trekker i trådene bak maktapparatets fasade. Han har lenge ønsket økonomiske reformer i landet, og nå har han også klart å fravriste militæret mye av den makten det tidligere har hatt, ifølge Reuters' kilde.

Det er uklart hvor mange ledere som er blitt presset ut i den pågående maktkampen i Nord-Korea, men ifølge en sørkoreansk analyse skal det være snakk om et tjuetall høytstående tjenestemenn. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse