JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Homofile må få gi blod

Selv om det er mangel på blodgivere i Norge, nektes homofile personer å gi blod. Praksis er både utdatert og diskriminerende, mener Venstre-topp.

– Homoseksuelle menn som er i faste forhold og ikke har byttet partner på et år, kan ikke sies å bedrive risikoatferd. Likevel blir de utestengt på livstid fra å gi blod, sier Ina Roll Spinnangr, leder av Trondheim Venstre, til Adresseavisen.

Hun understreker at hun ikke er motstander av å gi personer med risikofylt atferd karantenetid, men sier det er spesielt at en gruppe mennesker nektes å gi blod på grunn av kjønn og legning, samtidig som det er stor mangel på blodgivere.

– Les også: Strenge regler utelukker blodgivere

Tall fra Blodbanken viser at Norge mangler 30.000 blodgivere på landsbasis.

– Begrunnelsen for forbudet mot homofile blodgivere er at sex mellom menn gir økt risiko for hepatitt og hiv. Antistoffene mot disse sykdommene er imidlertid alltid sporbare i blod i løpet av tre måneder etter smitte, og i svært sjeldne tilfeller opp mot et halvt år. I Sverige har man valgt å ha en karantenetid for homofile på ett år. Norge må følge etter og avslutte en diskriminerende og utdatert blodgiverpraksis overfor menn som har sex med menn, sier Spinnangr.

Selv om retten til å gi blod ikke er en fanesak for Landsforeningen for lesbiske og homofile, sier nestleder Frode Fredriksen at forbudet er en forunderlig praksis som de er lite begeistret for.

– Les også: Blodig alvor

– Blodet må jo testes, uansett hvem det kommer fra, og da bør homofilt blod være like mye verd som heterofilt blod. Stort sett er homofile og lesbiske i dag likestilt med resten av befolkningen, men dette er statlig diskriminering som mange homofile føler seg støtt av, sier Fredriksen.

I Helsedirektoratet understreker avdelingsdirektør Marit Endresen at kravene for blodgivning- og overføring er sammensatte og gjort på bakgrunn av gruppevurderinger. Derfor kan det av og til kunne oppstå situasjoner som kan føles urimelige for enkeltpersoner, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse