JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

1 av 3 vil bytte jobb

Mer enn hver tredje nordmann vurderer å bytte jobb de nærmeste to årene.

Folk i Oslo og nordpå er de mest rastløse her i landet.

Mens mange EU-land sliter med høy gjeld og arbeidsledighet, går norsk økonomi – i alle fall foreløpig – så det suser. Dermed tillater vi oss å være mer kritiske til hvor vi jobber.

En fersk undersøkelse fra analysebyrået InFact viser at 36 prosent av oss kan tenke seg å bytte jobb i løpet av de nærmeste to årene.

Det er liten forskjell mellom kjønnene: 37 prosent av mennene forteller at et jobbskifte kan være nært forestående, mot 34 prosent av kvinnene.

Ikke overraskende

– Vi er ikke overrasket over de høye tallene, sier administrerende direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell Norge som står bak undersøkelsen.

Hun viser til at arbeidsledigheten i mange EU-land er på 15-25 prosent, mens den er ned i 3 prosent her i landet.

– Dermed tillater nok mange nordmenn seg å være mer blaserte i forhold til trivsel og lønnsvilkår og leter etter «grønnere gress» et annet sted, sier Zimmermann.

– Mer overraskende er det kanskje at ikke flere kvinner benytter gode tider til å finne en bedre betalt jobb. Spesielt siden det generelle lønnsnivået blant kvinner fortsatt er markant lavere enn blant menn.

Offentlig sektor

Zimmermann tror den viktigste årsaken til at kvinner ikke er mer offensive med jobbskifte i gode tider, er at de fleste kvinner jobber i offentlig sektor, med langt mindre fleksibilitet i lønns- og arbeidsvilkår enn i privat sektor.

– Når du likevel ikke vil oppleve den store lønnsøkningen, fordi du er låst i et lønnstrinn, frister det selvsagt mindre å bytte jobb, sier hun.

– Men likevel; jeg er forbauset over at ikke flere offentlig ansatte kvinner finner det spennende å søke på stillinger i privat sektor hvor lønnsbetingelsene som regel er bedre.

Rastløs ungdom

Det er de yngste arbeidstakerne som er mest rastløse.

Mens 58 prosent av de spurte mellom 18-29 år svarer at de vil bytte jobb de nærmeste to årene, svarer bare 22 prosent av de spurte mellom 45-64 det samme.

Den høye andelen rastløse unge påvirker sektoren som kommer til oppleve mest gjennomtrekk de nærmeste to årene: hotell/restaurant, en sektor som preges av mange unge arbeidstakere.

I denne bransjen sier mer en halvparten av de spurte (53 prosent) at de vil bytte jobb de nærmeste to årene.

Trofaste i sør

De mest trofaste arbeidstakerne finnes sør i landet.

Her svarer bare 26 prosent at de vurderer å skifte jobb, mot 48 prosent av folk i Oslo og 44 prosent av nordlendingene.

Tallene over mulige jobbsøkere på Østlandet for øvrig, Vestlandet og Midt-Norge er på henholdsvis 36, 33 og 34 prosent.

Oppsiktsvekkende

– Oslo har størst utvalg av ledige jobber og dermed de beste karrieremulighetene. Det påvirker selvsagt andelen av dem som vil bytte jobb, sier Zimmermann.

– Mer oppsiktsvekkende er det kanskje at så mange nordlendinger vurderer å bytte jobb i forhold til for eksempel vestlendinger og trøndere. Årsaken kan være på at nordlendinger generelt er mer misfornøyd med den jobben de har, men jeg tror mer det er en konsekvens av den spennende næringsutviklingen som nå foregår i nord, spesielt innenfor olje- og gassområdet. (ANB)

Annonse
Annonse