JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Demonstrantene blir på Puerta del Sol

Etter høyresidens knusende seier ved kommunevalget for to uker siden, trodde mange at lufta raskt ville gå ut av 15-M-bevegelsen. Men David Arévalo (19) og nærmere 1.000 andre demokratiforkjempere i den spanske hovedstaden holder fortsatt stand. De har ingen planer om å gi opp teltleiren midt i byen.03.06.2011
11:30
16.12.2013 16:18

- Ja, vi blir her, sier David. Siden bevegelsen ”Real Democracía Ya” (Virkelig Demokrati Nå) tilsynelatende spontant så dagens lys 15. mai, har rundt 1.000 ungdommer okkupert midtpunktet i den spanske hovedstaden, torget «La Puerta del Sol» - eller bare «Sol» på folkemunne - med sine sofaer, soveposer, stoler, små telt og presenninger mot den steikende sola.

Et minisamfunn

David anslår at mellom 500 og 600 ungdommer sover fast på plassen. Det kan ligne et anarkistisk samfunn, for her er det daglige møter der alt fra det politiske budskapet til lover og regler for leiren blir heftig diskutert. Møtene er lagt til et lokale i en sidegate, og David sier at mellom 100 og 200 mennesker hver dag deltar på møtene.

- Det hadde ikke gått å arrangere disse møtene her i leiren. Vi har ikke plass, og det er viktig at alle skal ha mulighet for å bli hørt. Men anarki? Nei, vi snakker om et utvidet demokrati, svarer David.

Mange av ungdommene i leiren er arbeidsløse ungdommer, og dem er det mange av i dagens Spania. Ifølge spanske medier er arbeidsledigheten blant ungdom oppe i 40 prosent, mens den gjennomsnittlige arbeidsledigheten i landet ellers ligger på nesten 21 prosent. Det er mer enn dobbelt så høyt som gjennomsnittet for alle EU-landene.

I tillegg utgjør studenter og unge arbeidere også en stor gruppe av aksjonistene.

Fargerikt fellesskap

David viser rundt i den fargerike leiren. Her finnes helsestasjon, barnehage, snekker- og malerverksted, spiseavdeling, bibliotek for både barn og voksne, miljø- og gjenbruksstasjon, toaletter, reingjøringsavdeling og eget forum for politisk debatt. Blant annet.

Det er utrolig hva aksjonistene har klart å få plass til mellom alle småteltene, de improviserte sittegruppene og gangveiene. Overalt henger presenninger som beskytter mot solstråler og varme på det rundt 120 x 60 meter store området.

- Drikk mye vann, smør dere inn med solkrem og hold dere i skyggen, lyder meldingen over høyttaleranlegget som dekker over hele leiren. Mange steder står leirkrukker fylt med kaldt vann som hvem som helst kan forsyne seg av, og trenger du solkrem er det bare å oppsøke helsestasjonen.

- Vi ønsker å vise at et alternativt samfunn er mulig. Vi er fredelige og driver ikke med hærverk. Men vi vil bli hørt, forklarer David.

Den 19 år gamle studenten har stort sett holdt til her på Sol de siste tre ukene. Han sover på bakken to-tre netter, deretter reiser han hjem til foreldrene for å få sovet ut skikkelig. Så venter nye netter på Sol.

Til daglig studerer David datateknologi ved Universitetet i Madrid, men de siste ukene har det blitt så som så med studeringen. Han er en av dem som har oppgaven med å betjene informasjonsskranken. Den ligger rett ved den ene inngangen til teltleiren.

I nesten tre uker har de holdt ut, trosset myndighetene og bare blitt. I dag er den godt organiserte leiren nærmest blitt et nytt turistmål i den spanske hovedstaden, der turister og eldre spanjoler nysgjerrig stikker innom.

Jeg besøker leiren på formiddagen, og fortsatt ligger mange folk og sover rundt omkring, både i og utenfor teltene.

- Men det er om kvelden og natta du må komme hit, sier David og peker på tavla over kveldens kulturelle tilbud. Menyen består av både musikk, dans, klovneri og teater.

Upopulære i bybildet?

Deler av handelsstanden i Madrid sentrum har krevd at teltleiren må bort. David avviser at det er noe unisont krav fra bransjen:

- Noen er mot oss, andre er for. Pizzarestauranten rett over gata her er i hvert fall fornøyd. Han har hatt en solid økning i omsetningen i disse tre ukene, smiler David som på påpeker at demokratiforkjemperne er nøye med å holde på grensene og ikke tillate at leiren eser utover.

Rundt plassen og teltleiren patruljerer flere grupper fra nasjonalpolitiet, to og to. De går ikke inn i selve leiren.

Madrid er styrt av høyrepartiet PP, Partido Popular, og det er liten tvil om at man der i gården er mektig lei av ungdommenes aksjon. Det gjør neppe situasjonen bedre at byens rådhus har utsikt rett ut mot Puerta del Sol og teltleiren.

Men når PSOE (sosialistene) og statsminister Zapatero som fortsatt styrer landet har uttrykt en viss forståelse for ungdommenes aksjoner, blir det status quo. Det betyr trolig at aksjonene får fortsette inntil videre. Ingen tør akkurat nå ta den politiske belastningen det er å kreve ungdommene fjernet.

Tar imot gaver, ikke penger

- Vi er avhengige av gaver, og mange gir. Vi får mat og mye utstyr. Et firma stilte opp med gratis mobile toaletter. Det tyder jo på at vi har god støtte blant folk flest, sier David.

Igjen kommer det beskjed over høyttalerne: - Dersom noen tigger penger her på plassen, så har de absolutt ingenting med vår bevegelse å gjøre, presiseres det. Gaver er greit, men ikke penger.

David trekker på skuldrene: - Det er nok slik at leiren tiltrekker seg folk fra samfunnets skyggesider, både fattige tiggere, rusavhengige og folk som er psykisk syke. Men vi kaster dem ikke ut. De må få bli. Støter vi dem fra oss, er vi jo ikke et hakk bedre enn det samfunnet vi kritiserer. Det vil vi jo ikke!

Hvor lenge?

- Hvor lenge vil dere fortsette aksjonene, spør jeg.

- Umulig å si. Det er jo dessuten opptil flertallet å bestemme, svarer David som avviser at oppslutningen om teltleiren og demokratibevegelsen ”Real Democracía Ya” er blitt mindre:

- Her på torget er vi like mange som før, og fra andre deler av Spania viser siste oversikt at det nå aksjoneres i 176 byer mot tidligere 160. Kom tilbake i kveld, så skjønner du hva jeg snakker om, sier David.

Bevegelsen fikk navnet sitt etter dagen (15. mai) da aksjonistene etablerte teltleire samtidig i Madrid og etter hvert flere andre større byen.

«Real Democracía Ya´s» manifest: Vi de arbeidsløse, de dårlig betalte, de usikre, de unge... Vi ønsker forandring og en verdig framtid. Vi er lei av antisosiale reformer, arbeidsløshet og at bankene som har skylden for den økonomiske krisen, hever rentene og beslaglegger våre boliger og at vi påtvinges lover som begrenser vår frihet til fordel for samfunnets sterkest. Vi holder de politiske og finansielle kreftene ansvarlige for vår vanskelige situasjon og krever endring.

Bevegelsen er storbrukere av internett og sosial medier som Facebook og Twitter.

På det meste skal over 130.000 spanjoler ha deltatt i demonstrasjoner og sluttet opp om bevegelsens krav.

Aksjonene startet en uke før kommune- og regionvalget i landet. Målet var å få folk til å stemme blankt i protest mot de to toneangivende partiene som siden diktatoren Francos død(1975) og demokratiets gjeninnføring i 1977 har byttet på å sitte med regjeringsmakten. Det lyktes i svært liten grad. Høyrepartiet PP gikk fram stort sett i hele landet.

Finanskrisen har rammet Spania og særlig ungdommen hardt. Arbeidsledigheten blant ungdom er oppe i 40 %, og svært mange som går ut av skoler og universiteter sliter med å finne arbeid. Dermed blir det heller ikke mulig å skaffe bolig eller etablere seg.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.06.2011
11:30
16.12.2013 16:18Mest lest

Stein Inge Stølen

Selskap stjal lønn fra ansatte, men fikk likevel nye oppdrag av Postnord

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Aslak Bodahl

Bedrift la ned hovedkontoret - alle ansatte bedt om å jobbe hjemmefra

Håvard Sæbø

– Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Håvard Sæbø

Šiuos metodus Norvegijoje nesąžiningi darbdaviai naudoja norėdami išnaudoti užsienio darbuotojus

Jan-Erik Østlie

Norge kan miste rundt 50.000 oljejobber. Men hvor er de nye, grønne arbeidsplassene?

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

Martin Guttormsen Slørdal

Brenna lover billigere barnehage: – Bare å glede seg til budsjettet

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

Brian Cliff Olguin

Dette meinte Ap og Sp om innleige-forbod før valet. Og dette meiner dei no

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Knut Viggen

Konflikt mellom ledelse og klubb i Norske Skog: – Vi sliter med å holde på folk

ARBEIDSTID: Torkel Ulvik er tillitsvalgt i en installasjonsbedrift på Haugalandet med 50 ansatte. Tillitsvalgte er stadig i diskusjon med arbeidsgiver om reisetid.

ARBEIDSTID: Torkel Ulvik er tillitsvalgt i en installasjonsbedrift på Haugalandet med 50 ansatte. Tillitsvalgte er stadig i diskusjon med arbeidsgiver om reisetid.

Leif Martin Kirknes

Elektrikerne vil ha betalt for reisetid: – Kanskje på tide å ta en streik

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

SKJEVE RAMMER: Lønnssystemet som åpner for at en ansatt kan tjene mindre enn kollegaen med samme ansiennitet, er modent for endring, mener NFFs nestleder. Neste år er det hovedoppgjør.

SKJEVE RAMMER: Lønnssystemet som åpner for at en ansatt kan tjene mindre enn kollegaen med samme ansiennitet, er modent for endring, mener NFFs nestleder. Neste år er det hovedoppgjør.

Eirik Dahl Viggen

4000 ansatte i Kriminal­omsorgen skal få ny lønn – nå pågår innspurten

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»

– Vi ble litt overrasket da vi så at statsråden vil direktetildele til Vy. Vi fortjener en sjanse til å bli vurdert, sier administrerende direktør Philipp Engedal i Flytoget.

– Vi ble litt overrasket da vi så at statsråden vil direktetildele til Vy. Vi fortjener en sjanse til å bli vurdert, sier administrerende direktør Philipp Engedal i Flytoget.

Ole Palmstrøm

Flytoget advarer regjeringen mot å gi Østlandet til Vy: – Vi ble litt overrasket


Flere saker