JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opposisjonen krever svar

Opposisjonen vil høre selvkritikk kombinert med troverdige tiltak som kan etterprøves.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) redegjør tirsdag for hvordan regjeringen skal følge opp Gjørv-rapporten.

Høyres leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen mener statsministeren har mye å svare for og mange forklaringer å gi. De godtar ikke generelle forsikringer og tåketale av typen «regjeringen har tatt fatt på arbeidet».

– Mange av svakhetene som rapporten viser til, har vært kjent i årevis. Men det har vært ustrukturert informasjon, og ingen har satt sammen bitene. Stoltenberg må vise evne til å tenke nytt, på tvers av sektorer. Og han må gi garantier for at tiltak følges opp, sier Solberg til NTB.

– Les også: Liten støtte til Bomann-Larsen

Hun viser til den store terrorøvelsen som ble avholdt i Oslo fem år før 22. juli og lurer på hva som skjedde med erfaringene.

– Det ble avdekket store hull i beredskapen, men hva skjedde så? Stanset det hele opp i departementet, på Statsministerens kontor eller i budsjettarbeidet? Uansett svar, så er beredskapen blitt klart svekket under de rødgrønnes styre, sier Solberg.

Jensen forventer en statsminister som framviser en troverdig ydmykhet overfor den knusende kritikken i Gjørv-rapporten.

– Regjeringen har ikke gjort jobben sin. Det er hevet over tvil. Det som slår meg mest, er hvor mye som er kjent fra før. Stortinget har i årevis diskutert IKT, PSTs ressurser og politiets utrustning, som biler og bevæpning. Men det ble liggende og flyte, uten at noen tok grep. De rødgrønne har sitt ansvar, men også tidligere regjeringer har ansvar. Her kan ingen slå seg på brystet, sier Jensen.

Hun venter en klar erkjennelse av hva som har sviktet, men like mye konkrete svar og anvisninger på hva som må gjøres, for raskt å bedre sikkerhet og beredskap.

– Les også: Gjørv-forslag kan bli skrinlagt

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) har, på statsministernes oppfordring, gått til det uvanlige skritt å innkalle de 169 representantene til en éndagssesjon, utelukkende viet oppfølgingen av Gjørv-rapporten. Stortinget er for tiden ikke samlet, det skjer først om en måned.

Stoltenberg gir sin redegjørelse klokken 10, etterfulgt av justisminister Grete Faremo (Ap). Deretter blir det en runde med reaksjoner fra de parlamentariske lederne og en kort debatt, før saken oversendes kontroll- og konstitusjonskomiteen for videre stortingsbehandling. Her venter «full pakke», med ekspertvurderinger og høringer.

Dette arbeidet vil ikke vente på Stoltenbergs bebudede stortingsmelding, den vil først foreligge om fem-seks måneder. Komitéleder Anders Anundsen (Frp) har full støtte fra medlemmene for å starte opp straks Stortinget innleder det nye stortingsåret i begynnelsen av oktober.

Først når innstillingen fra kontrollkomiteen foreligger, vil opposisjonslederne vurdere spørsmålet om mistillit mot én eller flere av regjeringens medlemmer.

– Les også: Alle venter på Jens

Parallelt foregår det behandling av beslektede temaer i justiskomiteen, styrt av Frps nestleder Per Sandberg. Komiteen har beredskapsmeldingen fra 15. juni på sitt bord, og senere i høst kommer meldingen om resultatreformen i politiet.

Sandberg mener også det er naturlig at justiskomiteen følger opp debatten om de rettspsykiatriske sakkyndiges stilling i norsk rettsvesen.

– Psykiaternes tvangsgrep om norske domstoler må løses opp. Vi må også få en ny vekting av forholdet mellom mentale sykdommer og straff. Dette vil vi løfte inn i komiteen. Tilliten til det psykiatriske diagnosesystemet er sterkt svekket, sier Sandberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse