JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stans i samarbeid om arbeidstilsyn

Kinesiske myndigheter har nektet statssekretær Jan Erik Støstad innreise. Dette fører til at det norsk-kinesiske samarbeidet om arbeidstilsyn stopper.

torgny.hasaas@lomedia.no

I neste uke arrangeres en stor internasjonal konferanse om arbeidsmiljøspørsmål i Beijing. Statssekretær Jan Erik Støstad var invitert som innleder av det kinesiske arbeidstilsynet, State Administration of Work Safety (SAWS). Men sentrale kinesiske myndigheter nekter Støstad innreise.

I sitt svar til Støstad beklager SAWS avslaget som sentralmyndighetene har gitt: «Personlig hadde vi sett svært fram til statssekretærens besøk i Kina og deltagelsen på 6th China International Forum in Work Safety. Dessverre har noen i regjeringsapparatet ikke godtatt statssekretærens besøk, så vi beklager så mye at vi ikke er i stand til å ta i mot besøket og deltakelsen på Forumet.»

Støstad beklager at det ikke er mulig for ham å gjennomføre besøket. Før Nobels fredspris ble gitt til Xiao Bo i fjor høst, ble det er skrevet en avtale (Memory of Understanding, MoU) om samarbeid mellom Arbeidstilsynet i Norge og SAWS.

– Utviklingen og praktiseringen av denne MoUen er svært vanskelig slik situasjonen nå er, sier Støstad. Han ønsket å bruke denne anledningen til å følge opp regjeringas 7-punkts plan for et anstendig arbeidsliv glovalt.

Støstad har tidligere deltatt som foredragsholder på en tilsvarende konferanse i Kina. Men harn er langt fra den eneste som har blitt nektet adgang til Kina. I juni ble tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik nektet visum . I den forbindelse uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre seg til NTB om at han «stiller seg uforstående til avgjørelsen og sier visumnekten ‘føyer seg inn i et mønster’.»

Utenriksdepartementet har ingen mulighet til å lage noen oversikt over hvor mange slike avslag det blir gitt.

Annonse
Annonse