JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedre garanti for ungdom

Ungdomsgarantien blir kraftig forbedret. Det foreslår regjeringen i statsbudsjettet for neste år.

kjell.werner@anb.no

– Ungdom mellom 20 og 24 som henvender seg til Nav skal innen en måned få en individuell aktivitetsplan, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Her skal det lages et opplegg basert på den enkeltes behov og ressurser. Det kan være arbeidsmarkedstiltak, andre aktiviteter, jobbtrening eller rehabilitering for å få de unge ut i arbeid eller aktivitet, forklarer Trettebergstuen.

– Les også: Krever bedre ungdomsgaranti

30 millioner

– Dagens ungdomsgaranti for denne aldersgruppen er ikke god nok. Tilbudene kommer for sent. Mange unge mister derfor gnisten i mellomtiden, sier Ap-representanten.

I dag er det slik at ungdom må gå ledige i tre måneder før de er garantert oppfølging fra Nav, og de må gå ledige i seks måneder for å bli sikret arbeidsmarkedstiltak.

Ungdomsgarantien for ungdom under 20 år fungerer imidlertid etter hensikten, så her er det ikke aktuelt å gjøre endringer.

Regjeringen bevilger 30 millioner kroner til den nye ungdomsgarantien for gruppen 20 til 24 år. På den måten vil det kunne opprettes 25 nye stillinger som ungdomskoordinatorer rundt omkring i landet.

– Les også: Krever bedre ungdomsgaranti

En kampsak

– Ungdomsgarantien har vært en kampsak lenge. Gro Harlem Brundtland innførte den første ungdomsgarantien på 80-tallet. Den gang var ungdomsledigheten ganske høy, og aktiv arbeidsmarkedspolitikk ble brukt opp mot ungdomsgruppa. Det fungerte, for ledigheten gikk ned, forklarer hun.

– Men da Bondevik-regjeringen fikk makten, så ble ungdomsgarantien fjernet. AUF og fagbevegelsen krevde foran valget i 2005 at ungdomsgarantien skulle gjeninnføres, og det skjedde etter et par år, sier Trettebergstuen.

En investering

– Dette er et stort løft og en tydelig prioritering, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

– På denne måten forsøker vi å røske opp i et system som ikke er flink nok til å se den enkeltes situasjon. Ungdom som havner i ledighetskøen har ofte problemer med å komme inn i arbeid senere. Den nye garantien er en kjempeinvestering og en aktiv jobbpolitikk, sier Pedersen.

LO-sekretær Kristian Tangen framhever at ungdomsgarantien har vært den største kampsaken for unge tillitsvalgte i fagbevegelsen.

– Vi har krevd arbeid, utdanning eller kompetansegivende opplæring innen tre måneder. Det som nå ligger her fra regjeringen side er på høyde med eller kanskje bedre enn det vi har krevd. Nå vil Nav komme tidligere på banen, sier Tangen.

Åtte prosent

– Jo, lenger en ungdom går ledig, jo større er sjansen for at ikke kommer seg inn i arbeidslivet, sier Trettebergstuen.

Ungdomsledigheten i Norge er på åtte prosent. Det er fem prosentpoeng mer enn den samlede ledigheten her i landet. Tangen minner om at annenhver spansk og hver fjerde svensk ungdom er uten arbeid.

– Med det som bakteppe er det viktig å ha gode verktøy på plass i Norge slik at vi kan være forberedt dersom ledigheten skulle komme til å stige også her i landet, sier Ap-representanten og får full støtte fra både LO-sekretær Tangen og AUF-leder Pedersen. (ANB)

Annonse
Annonse