JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Usosialt kutt i helsereiser

Fremskrittspartiets Per Arne Olsen reagerer kraftig på at regjeringen kutter 25 millioner kroner i behandlingsreiser i utlandet.

kjell.werner@anb.no

– Usosialt, sier Frp-nestleder Per Arne Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Kutt i behandlingsreiser er dårlig for samfunnet, dårlig for arbeidslivet og dårlig for helsevesenet. Men det er først og fremst dårlig for den enkelte, sier Olsen.

Han mener at regjeringens kutt vil føre til at om lag 700 enkeltpersoner ikke får den nødvendige behandlingen de trenger.

– Les også: De fleste får mer

– Det er godt dokumentert at effekten av et slikt opphold varer minst tre måneder etter at pasientene kommer hjem. Enkelte av disse pasientene, noen av dem er også barn, sliter med dagligdagse elementære ting som tannpuss, dusjing og toalettbesøk, sier Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann.

– Et behandlingsopphold i varmen er ofte med på å gjøre de i stand til å utføre disse oppgavene selv. Det setter også mange av disse menneskene i stand til å komme seg litt ut eller bare komme seg ut av senga hver dag, sier Olsen

– Les også: Kutter i behandlingsreiser

– For mange er rehabiliteringsoppholdet forskjellen på om de orker å stå i jobb eller ikke, sier han og peker på at Fremskrittspartiet foreslo å øke posten på årets budsjett med 20 millioner kroner. Nå går altså regjeringen stikk motsatt vei.

Olsen sier at slik behandling i utlandet gir høyere livskvalitet og mindre forbruk av medisiner.

– Vi har også foreslått lavere egenandel for ledsagere, sier Per Arne Olsen.

Prioriterer

Statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet forsvarer regjeringens kutt.

– En evaluering av ordningen viser at behandlingsreiser kun har god effekt for enkelte grupper av pasienter. Ved å prioritere dem som har størst nytte av behandlingen, mener vi det er forsvarlig å redusere bevilgningen noe, sier Kåss. (ANB)

Annonse
Annonse