JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rogaland er rollemodell i Forbundsalliansen

I Rogaland har de fire forbundene i Forbundsalliansen lokalt funnet tonen for lengst. Nå starter den viktige jobben med å skape engasjement blant medlemmene.

simen@lomedia.no

– Mange rundt i landet ser til dere og hva dere har fått til. Rogaland-distriktet lager en mal for oss når det kommer til lokalt samarbeid, sa Erna Hagensen, forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), da hun nylig besøkte et stormøte i regi av de lokale forbundskretsene til Postkom, NAF, Norsk Transportarbeiderforbund og Industri Energi.

Som en familie

Mens prosessen i Prosjekt Forbundsalliansen, som sikter mot å stifte et nytt storforbund i juni neste år, går sin gang, har også samarbeidet regionalt startet for fullt.

Prosjektleder Bjørn Willadsen flyr for tiden fra møte til møte for å informere og svare på spørsmål. Som han selv sier: «Nå er det viktig å holde trykket oppe».

I september gikk startskuddet for høringsrunden. Nå gjelder det å få både medlemmer og tillitsvalgte engasjert.

I Rogaland har man kommet lengst.

– Vi som er lokale ledere i forbundene, hadde vårt første møte i februar. Jeg opplevde ganske raskt at vi ble som en stor familie, og vi ble raskt trygge på hverandre, forteller Heidi Skurve, Postkoms kretsleder i Agder og Rogaland.

Større påvirkningskraft

Siden den gang har de hatt jevnlige møter, delt erfaringer og diskutert. Selv om forbundene representerer mange svært ulike yrkesgrupper, støter de på mange av de samme utfordringene. Skurve opplever at medlemmer og tillitsvalgte i Rogaland er positive til alliansen.

– Mange ser viktigheten av å bli et stort forbund. Det vil gi oss politisk innflytelse og større påvirkningskraft innad i LO. Jeg opplever at det generelt er veldig lite skepsis, sier kretslederen.

For det jevne medlem vil ikke merke den store forskjellen i hverdagen hvis et nytt, stort forbund erstatter Postkom. Den lokale organiseringen vil bestå.

– Medlemmene vil fortsatt forholde seg til den samme tillitsvalgte som i dag. Samtidig vil vi dra nytte av stordriftsfordeler på flere områder, mener Skurve.

Medlemskontingent og hytter

Nå handler det om å skulle selge inn budskapet til Postkoms medlemmer. I starten av november skal 45 tillitsvalgte fra Agder og Rogaland møtes for å starte arbeidet med høringssvarene, som skal leveres til forbundet før 14. desember.

– Nivået på medlemskontingenten og feriehjemmene til Postkom er det vi har fått flest spørsmål om. Ingen vil få høyere kontingent, noen vil til og med betale mindre enn i dag. Og i forslaget fra styringsgruppen er det foreslått at Postkoms medlemmer skal ha førsteprioritet på hyttene de fem første årene, sier Skurve.

Ungdommen kritisk

Gaute Astrup, ungdomsrepresentant i Agder og Rogaland krets, føler det knyttes for mye usikkerhet til ungdomsarbeidet i høringsdokumentet.

– På den ene siden sies det at det skal satses på ungdomsarbeid, men samtidig følges ikke de konkrete forslagene opp, da det ikke er konkludert på disse områdene. Det tyder på at det er en viss uenighet, mener Astrup, som lover å stå på for at ungdommen skal få sin plass i det nye forbundet.

– Vi kom raskere i gang enn de andre områdene med ungdomssamarbeid, og når vi stifter det nye forbundet skal vi være det første området med en lokal ungdomssekretær, fastslår han.

Annonse
Annonse