JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Argentina opp av dumpa

Mens spanjoler drar til Argentina med håp om å skape seg en bedre framtid, reiser argentinere bosatt i Spania hjem igjen. Landet har maktet å komme seg ut av en dyp økonomisk krise.15.10.2012
09:38
16.12.2013 20:32

For elleve år siden stod det søramerikanske landet i brann. Bankene var barrikadert med stålgjerder for å forhindre angrep fra masser av sinte og høylytte demonstranter. En enorm statsgjeld samt økende renteutgifter gjorde det umulig for landet å betale lånene sine. Økonomien kollapset, og landet ble slått konkurs.

– Mye å lære

Sakte, men sikkert har Argentina kommet seg noenlunde på fote igjen. I 2005 betalte landet tilbake alt det det skyldte Det internasjonale pengefondet (IMF), og har senere fjernet seg fra fondets diktat.

Arbeidsledigheten i landet ligger nå stabilt på rundt sju prosent, ifølge det argentinske statistikkbyrået Indec. Dette tallet må riktignok tas med en klype salt. Byrået har liten troverdighet blant mange argentinere, spesielt fordi inflasjonstallene som presenteres åpenbart er for lave.

– Tallet er fortsatt høyt, men det er på riktig vei, fastslår Andrés Ruggeri, sosialantropolog ved Universitetet i Buenos Aires.

Nylig var han invitert hit til landet av organisasjonen Latin-Amerikagruppene i Norge.

Johannes Nymark, førsteamanuensis i spansk ved Norges Handelshøyskole, mener de kriserammede europeiske landene har mye å lære av Argentina.

– Landet valgte å satse stort på investeringer i eget land heller enn å ta opp lån. Dette førte til en voldsom vekst fra 2003 og utover, forklarer Nymark.

Importen har gått ned i løpet av det siste tiåret, samtidig som tollbarrierene har steget.

Argentina har satset stort på egen produksjon av varer som sko, klær, biler og kjemisk industri. I tillegg kommer den store argentinske matvareindustrien, hvor kjøtt-, korn- og soyaproduksjonen utgjør den viktigste inntektskilden.

Styrket kontinent

Med den nære historien som bakteppe, sier Andrés Ruggeri det er en viss redsel for at den økonomiske krisen i nord også skal ramme Argentina.

Men han forteller også om et verdensbilde som til dels har snudd: mens arbeidsløse søreuropeere, og da i stor grad spanjoler, reiser til Argentina, drar argentinere i Spania hjem igjen.

Ruggeri mener at styrkingen av det latinamerikanske kontinentet mangler sidestykke i historien.

– Tradisjonelt har dette vært et kontinent med dårlige levekår for befolkningen. Fortsetter det som nå, vil Latin-Amerika bli som en ny stormakt å regne, sier Ruggeri.

Han nevner blant annet den latinamerikanske frihandelsavtalen Mercosur, og handels- og produksjonssamarbeidet ALBA.

Flere latinamerikanske land scorer bra på FNs utviklingsindikatorer, og opplever en stabil økonomisk vekst. Brasils økonomi er hurtigvoksende. I Argentina, Venezuela og Bolivia har nasjonalisering av oljeressursene gitt betydelige inntekter i statskassa.

Fra Evita til Cristina

Andrés Ruggeri mener president Cristina Fernández spiller langt mer på lag med arbeidere enn det tidligere styresmakter har gjort.

– Hun har gjort mye bra for arbeidere og fattigfolk i Argentina. Jeg kan nevne til dels sterkere arbeiderrettigheter, mer solide velferdsordninger og bedre lønnsvilkår, sier Ruggeri.

I 2008 ga Johannes Nymark ut boka «Frå Evita til Cristina». Han mener Argentinas nåværende president Cristina Fernández har mye av den samme karismaen som presidentfrua og artisten Eva Perón i sin tid hadde.

– I likhet med Evita snakker også Cristina til «det tause mindretallet», til fattigfolket og til det nedre sjiktet av middelklassen. Den sittende presidenten gjennomfører stort sett det hun sier hun skal gjøre, og hun har gjort mye, både i utdannings-, helse- og boligsektoren, sier Nymark.

Fernández har riktignok ikke klart å gjøre mye med den ekstreme fattigdommen i landet. Fortsatt lever rundt ti prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen. Fordelingen av jord er også skjev.

Fernández har også lagt seg ut med et stort antall bønder i landet, ved å skru opp eksporttollen på soya, som er kjent for å ha en lite miljøvennlig produksjon.

Symbolsk viktige bedrifter

Noe som har skapt avisoverskrifter også utenfor Argentinas grenser, er de såkalte arbeiderstyrte bedriftene. Dette er bedrifter som enten har blitt slått konkurs, eller som har blitt forlatt av eierne. Arbeiderne har så okkupert bedriftene, og startet opp igjen produksjonen.

Det finnes i dag godt over 200 sånne, og de sysselsetter til sammen om lag 9400 arbeidere.

Dette utgjør ikke mye i et land med drøyt 40 millioner innbyggere, men Andrés Ruggeri mener arbeiderne demonstrerer mye makt og vilje, og at det derfor også er symbolsk viktig.

– I tillegg er det en inspirasjon for mange, både i Argentina og internasjonalt, sier Ruggeri, som også er tilknyttet et dokumentasjonssenter for arbeiderstyrte bedrifter.

– Det at folk tar tilbake jobbene sine på denne måten, og med nebb og klør forsvarer dem nettopp ved å jobbe, blir sett positivt på, både i høyre og venstre fløy av politikken. I Argentina er ikke dette noe bare venstresida bifaller.

Ruggeri mener arbeid uansett må være førsteprioritet i ethvert samfunn. Det er det folk lever av.

I 2009 besøkte Fri Fagbevegelse den arbeiderstyrte bedriften UST. Les hele reportasjen her.

Korrupt fagbevegelse

Det argentinske samfunnet er riktignok fortsatt svært sammensatt.

Andrés Ruggeri forteller om to svært motstridende prosjekter i landet, om nyliberalistene som vil privatisere i stort monn, og om venstresida som har sin kjerne blant arbeidere og ulike sosiale bevegelser.

President Cristina Fernández tilhører den siste gruppa.

Likevel er samfunnet milevis unna det som kjennetegnet peronismen, de to periodene Juan Perón var president, da fagbevegelsen utgjorde selve ryggraden i samfunnet.

I dag er fagbevegelsen i landet delt i hovedsakelig to fraksjoner, der den ene siden spiller på lag med regjeringen, mens den andre ikke gjør det.

– Det er fortsatt en god del korrupsjon i fagbevegelsen, og det er uheldige bindinger mellom fagforeningsledere og bedriftsledere, sier Ruggeri.

Johannes Nymark ved handelshøyskolen forteller at president Fernández på ingen måte vil identifisere seg med «pampene».

– Det er grunnplanet i fagforeningene hun henvender seg til.

For snart ti år siden opphevet Argentina en rekke amnestilover som hadde gjort det umulig å stille tidligere juntaledere for retten for brudd på menneskerettighetene. Men fortsatt sitter ledere fra det siste militærdiktaturet i sentrale posisjoner i landet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.10.2012
09:38
16.12.2013 20:32Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet

Leiv Martin Green

Sakene som kan skape debatt på Industri Energis landsmøte


Flere saker