JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi har ikke forstått trusselen

Jens Stoltenberg (Ap) sier at vi ennå ikke har «forstått med hjertet» at vi lever i et land der det stadig er en risiko for nye terrorangrep.

– Selv etter angrepene og 22. juli-kommisjonens rapport, så tror jeg vi har problemer med å forstå med hjertet vårt at vi lever i et land med risiko, sa Stoltenberg da han innledet på et heldagsmøte for alle topplederne i staten mandag.

Departementsråder, etatsledere, direktoratsledere, tilsynsdirektører og fylkesmenn var samlet i Oslo for å diskutere oppfølgingen etter rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

– Les også: – Hvem hadde ansvaret?

Manglende kriseforståelse og holdninger til beredskap er et av de viktigste ankepunktene i utvalgets rapport. Dette er den største utfordringen, og ikke noe vi kan endre gjennom vedtak eller nye måter å jobbe på, sier Stoltenberg.

Statsministeren sa også at en av de store utfordringene for ledere i staten er å gjennomføre vedtak.

– Det er fascinerende, eller skal jeg si skremmende, hvor mange gode grunner som finnes for at vedtak ikke blir iverksatt. Hver for seg gode grunner, men med den konsekvensen at årene går uten at noe skjer. Det er alvorlig på alle områder i samfunnet, og spesielt alvorlig innen beredskap. Toppledere må bli flinkere til å sette ned foten og si at en sak er utredet nok, lød en av Stoltenbergs oppfordringer.

– Les også: Toppledermøte 22. juli-oppfølgingen

Statens til tider svært detaljerte målstyring er et annet punkt 22. juli-kommisjonen er kritisk til. Stoltenberg lover endring, men ikke frislipp.

– Politikken ligger i detaljene. Derfor vil politikere alltid engasjere seg i enkeltsaker, sa han.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) legger senere i år fram en rapport som tar for seg kravene til rapportering og kontroll i staten.

– Mange av dere opplever at oppdragene blir for detaljerte. Da må dere si fra. Og så skal vi passe oss for at vi bare måler det som er lett å måle, sa Stoltenberg til forsamlingen av landets øverste embetsfolk. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse