JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SPD rykker nærmere fagbevegelsen

Etter flere år med iskalde fronter rykker nå sosialdemokratene stadig nærmere fagbevegelsen i Tyskland.

Landsmøtet til det sosialdemokratiske partiet (SPD) som avsluttes i Berlin i dag betegnes allerede som et tydelig skritt til venstre. Sosialdemokratene er i ferd med å finne tilbake til tradisjonell sosialdemokratisk politikk etter at de fram til for to år siden satt over ti år i regjering og gjennomførte en rekke reformer som møtte sterk motstand i fagbevegelsen.

Landsmøtet innebærer på mange måter et definitivt brudd med den såkalte «Agenda 2010»-politikken som ble iverksatt under partileder og forbundskansler Gerhard Schröder på begynnelsen av 2000-tallet.

Sånn sett er det også et sviende nederlag for SPDs parlamentariske leder, Frank-Walter Steinmeier, som var Schröders nærmeste medarbeider og den som penneførte «Agenda 2010»-reformene. Steinmeier er, ved siden av partileder Sigmar Gabriel og tidligere finansminister Peer Steinbrück, en mulig kandidat som forbundskansler foran valgene i 2013, men landsmøtets klare «sentrum-venstre»-dreining har åpenbart svekket både hans og Steinbrücks posisjon.

SPD må aldri bryte med fagbevegelsen

I en tale på landsmøtet mandag sa nåværende partileder Sigmar Gabriel at SPD aldri en gang til må våge å stille spørsmål ved arbeidets verdighet, og aldri igjen bryte båndene til fagbevegelsen.

Til tordnende applaus fra de 500 landsmøtedelegatene og flere tusen gjester erklærte Gabriel at fagbevegelsen er SPDs viktigste allierte.

Ja til lovbestemt minstelønn

Og det ble ikke bare med ord. Stikk i strid med SPDs politikk de siste årene, vedtok landsmøtet å arbeide for innføring av en lovbestemt minstelønn på 8,50 Euro, noe som har vært hovedkravet til tysk fagbevegelse i flere år. Landsmøtet vedtok videre at det må innføre «like lønns- og arbeidsvilkår for likt arbeid», og de går videre med å kreve et «rettsgrunnlag for grenseoverskridende tarifforhandlinger og tariffavtaler» i hele EU-området. På sikt vil SPD ha bestemmelser om en minstelønnsstandard for alle EU-land.

Også i pensjonsspørsmålet har landsmøtet kommet fagbevegelsen i møte. Forbundsdagen, med SPDs støtte, har for lengst vedtatt å øke pensjonsalderen fra 65 til 67 år, men partiet snur nå og setter som forutsetning for en økt pensjonsalder at minimum 50 prosent av alle arbeidstakere mellom 60 og 64 år er i fullt arbeid før en slik endring kan gjennomføres.

Nei til «rikmannsskatt»

I tillegg har partiet vedtatt at de vil arbeide for å øke øvre skattesats fra 43 til 49 prosent, men et forslag om en ytterligere «rikmannsskatt» på tre prosent for inntekter over 150.000 Euro ble nedstemt

For fagbevegelsen er dette helt nye toner som hilses velkommen. På gjestebenken satt flere toppledere i tysk fagbevegelsen, blant annet lederen for den tyske landsorganisasjonen DGB, Michael Sommer. Han var opprinnelig foreslått som nytt styremedlem i SPD for å styrke båndene mellom parti og fagbevegelse, men etter sterke reaksjoner internt i DGB, valgte Sommer å takke nei til tilbudet. Nå er i stedet Armin Schild, en av topplederne i IG Metall, valgt inn i partiets sentralstyre.

LES OGSÅ: Tysk LO-leder må si ifra seg partiverv

Annonse

Flere saker

Annonse