JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye kutt i Skogn

Norske Skog er ikke fornøyd med inntjeningen på papirfabrikken i Skogn. Så mange som 40 må gå når spareøksa skal svinges.

eline@lomedia.no

Norske Skog-konsernet har stilt strenge krav til økt lønnsomhet hos de to gjenværende fabrikkene i Norge, Skogn og Saugbrugs i Halden. Men da resultatet for tredje kvartal ble lagt fram denne uka, var konsernsjef Sven Ombudstvedt klar:

– Skogn må øke takten i forbedringer og det vil komme nedbemanning. I tillegg kan det bli lengre markedstilpasnings-stopper av maskiner med permitteringer som følge, sa Ombudstvedt til Trønder-Avisa.

Over 40 må gå

Klubbleder Svein Erik Veie sier til Magasinet for fagorganiserte at ledelsen ved fabrikken har lett med lys og lykte etter innsparingspotensial. På styremøte onsdag ble det bestemt at Skogn skal spare inn 25 millioner i personalutgifter, og 25 millioner på andre kutt.

– Det betyr i overkant av 40 stillinger, sier Veie.

Også i fjor måtte 40 ansatte forlate fabrikken i Levanger kommune i Nord-Trøndelag. Når den nye runden nedbemanninger er over, vil det være rundt 370 igjen. For ti år siden var det nesten dobbelt så mange ansatte. Problemet er fallende etterspørsel i avispapirmarkedet.

– Vi har nå fått styrets velsignelse til å drive videre med tre maskiner. Det er tross alt positivt, sier Veie.

I utgangspunktet gikk konsernsjef Ombudstvedt inn for at en av tre maskiner på Skogn skulle stanses, men snudde. Han lover imidlertid ingenting om framtida, og sier ifølge Trønder-Avisa at han tror konsernet kommer til å ha færre avispapirmaskiner enn de har per i dag i Europa om ett til to år.

Vondt og ubehagelig

Svein Erik Veie sier beslutningen om å jobbe sammen med ledelsen for å få opp lønnsomheten er godt forankret i klubbstyre og blant medlemmene.

– Slik jeg ser det kan vi ikke melde oss ut når ting blir ubehagelige. Det er klart det er vondt og ubehagelig når folk mister jobben, men sier vi nei til å være med på prosessen risikerer vi at hele fabrikken legges ned om noen år, sier Veie.

Han legger til at alvoret i situasjonen har sunket inn hos samtlige ansatte. Selv har han større tro enn noen gang på at fabrikken vil overleve på sikt.

– Men jeg har ingen illusjon om at de tre maskinene våre er fredet for all framtid.

Sluttvederlag

Prosessen rundt hvem som må gå – og nar – når millionene skal spares inn, settes i gang i neste uke.

– Vi har en sluttvederlagsordning. Vi unngikk oppsigelser i fjor, da 40 gikk. Det ble løst ved pensjon, frivillighet og sluttvederlag, sier Veie.

Annonse
Annonse