JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hadia Tajiks usminkede møte med Oslo fengsel

Da Hadia Tajik besøker Oslo fengsel for første gang, får hun se og høre om det virkelige livet på innsiden murene.
TEASER

TEASER

Anette Karlsen

katharina@lomedia.no

– Vi har invitert Hadia Tajik og Kari Henriksen til Oslo fengsel fordi vi vil påvirke sånn at de stiller de riktige spørsmålene på Stortinget. Vi vil at de skal besøke og se med egne øyne hvordan det er i Oslo fengsel, sier Farukh Qureshi, leder i Oslo fengselfunksjonærers Forening (OFF).

Hadia Tajik (Ap), lederen for justiskomiteen i Stortinget, besøker fengselet sammen med partifellene Kari Henriksen og Carl Marius Michelsen.

Høyt belegg fører til dårligere kvalitet

Fengselsleder Øyvind Alnæs tar imot politikerne på kontoret sitt. Han er bekymret for den anstrengte økonomien. Kriminalomsorgen må kutte 30 millioner, og Oslo fengsel må spare to millioner i 2015.

– Det er bare et sted å kutte, og det er å ta vekk to årsverk i administrasjon og ledelse, sier Alnæs.

Regjeringen kaller det avbyråkratisering og effektivisering. Tajik lurer på om det blir mer effektivt. Svaret fra Alnæs kommer kjapt: – Nei.

OFF-lederen rister på hodet og er enig med fengselsleder.

– Dette vil gå utover de ansatte, sier Qureshi.

Å fylle opp fengselet er et annet effektiviseringstiltak som virker mot sin hensikt. Oslo fengsel har 98 prosent belegg.

– Jo høyere belegg, jo vanskeligere er det å drive en god faglig rehabilitering, sier fengselslederen.

Fengsel skaper syke folk

Øyvind Alnæs har nesten 30 års fartstid i kriminalomsorgen. Han ser noen klare tendenser. Det er langt flere syke mennesker, gjerne med dobbeltdiagnoser og rusproblemer, i fengsel i dag sammenlignet med før. Til enhver tid er det 40-50 psykisk syke i Oslo fengsel.

– De blir syke av isolasjon. Fengslene skaper syke mennesker. Var du ikke syk når du kom inn, blir du syk i fengsel, for å sette det på spissen, sier Alnæs.

Klar i talen

I tolv år har Alnæs arbeidet på lavsikkerhetsfengselet Bastøy fengsel, de åtte siste årene som fengselsleder. Han har erfart hva gode rammer gjør med hardbarka kriminelle.

– Vi trenger ikke så mange lukkede fengsler. Når folk soner åpent, vil de oppføre seg annerledes.

Vi må sørge for at de innsatte trives og blir behandlet ordentlig. Det fører til god rehabilitering. Til dags dato har vi ikke funnet et alternativ til straff. Det er galt å tro at slem + slem = snill. Det blir bare enda verre, sier fengselslederen.

– Jeg takker for at du er så klar i talen. Det gir oss noe å tenke på, sier Hadia Tajik.

80 prosent ufaglærte på jobb

Det er rundt 400 innsatte i Oslo fengsel. Et fåtall av dem får prøve seg som programledere i Røverradioen, en radiokanal av og for innsatte.

Det nærmer seg slutten på besøket til politikerne som stort sett har stilt spørsmål og hørt på hva ansatte og innsatte har fortalt. Farukh Qureshi siste hjertesukk handler ikke om mugg eller dårlig vedlikehold, men om faglighet.

– Om sommeren er det 75 – 80 prosent ufaglært vikarer på jobb. Det kan også føre til mange hendelser. Sett i forhold til tilbakefall er ikke dette bra, sier Qureshi som også legger til at sykefraværet har økt de siste årene.

– Skal vi løfte kriminalomsorgen, må vi ha fengselsbetjenter med utdanning – som får tid til å drive med meningsfylt arbeid, slår lederen av OFF fast.

Tirsdag 12. mai lanseres revidert stortingsbudsjett. Farukh Qureshi håper på bevilgninger som monner.

– Fengslene skaper syke mennesker. Var du ikke syk når du kom inn, blir du syk i fengsel, for å sette det på spissen.

Øyvind Alnæs, leder i Oslo fengsel

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse