JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyreekstremt angrep på Wikipedia

NTNU-professor Arnulf Hagen hadde allerede før angrepet på Norge blikket rettet mot hvordan Wikipedia kunne misbrukes. Etter attentatet og massakren brukte han en del av sommerferien til å gå dypere ned i materien. Han ble skremt av det han fant.

torgny.hasaas@lomedia.no

I en kronikk i Klassekampen 23. august avslører Hagen et høyreekstremt angrep på Wikipedia som er lite kjent utenfor den lille kretsen av wikipedianere.

Han mener også han har sporet opp den høyreradikale norske bloggeren, Fjordmans artikler på Wikipedia.

Peder Are Nøstvold Jensen opererte under pseudonymet Fjordman i debatter. Han var en viktig ideologisk inspirator for massemorder Breivik.

Hagen mener at det er mye som tyder på at Fjordman i Wiki-verden operer med navnet Misheu. Misheu har redigert over 2 000 artikler.

Tinpac-nettverket

Høsten 2009 ble 105 brukerkontoer i Wikipedia stengt. Bakgrunnen var formell. De ble ansett som koordinerte brukere som brukte felles styrke til å manipulere Wikipedia.

Nettverket ble kalt Tinpac, og retningen var ensidig mot det ekstreme høyre.

Tinpac-nettverket var viktige bidragsytere som redigerte for eksempel artikler om islam, islamisme, terrorisme, krig og ytterliggående partier i Europa.

Et eksempel som Hagen bruker er ordet «women» som Tinpac koblet til «feminisation» som igjen kobles til «emasculation» (kastrering).

Altså, kvinner kobles til feminsiering som kobles til kastrering av menn.

Hagen mener at dette ikke er en stor endring og i og for seg ikke feil. Men dette har blitt gjort i en lang rekke artikler på områder som er viktige for de høyreekstreme.

Tinpac ble avslørt av Wikipedias overvåkingsmekanismer, men Hagen mener det er vanskelig for nettleksikonet å forsvare seg mot organiserte angrep i stor skala.

Breivik

– Har du funnet ut om Breivik har bidratt på Wikipedia?

– Nei, det har jeg ikke, og det tror jeg ikke heller. Jeg tror også at avsnittet «Battlefield Wikipedia» i det publiserte dokumentet er limt inn og har en annen opphavsmann, sier Hagen til LO-Aktuelt.

Leder i Wikimedia Norge, Jarle Vines er ikke helt enig med Hagen.

– Jeg tror Breivik har en konto på Wikipedia, men det er det bare politiet som kan finne ut av ved å spore IP-adressen, sier Vines.

De fleste bidragsyterne på Wikipedia skriver under pseudonym, og de som ønsker det kan forbli anonyme.

Hagen blir intervjuet i Dagsnytt 18 fredag om saken

Warning
Annonse
Annonse