Fengselsbetjent dømt til fengsel
Den tidligere kassereren i Fengselsbetjentenes forening er dømt til fengsel for underslag.
yngvil.mortensen@lomedia.no
Han håper å slippe fengselssoning og vil anke dommen til lagmannsretten.
«Underslaget fremstår som grovt», heter det i dommen fra Oslo tingrett fra midten av oktober.
I retten kom det fram at mannen hadde tatt ut penger fra kontoen til foreningen 16 ganger i løpet av ett år, til sammen nesten 1,3 millioner kroner.
«Det er således ikke tale om en impulshandling eller engangstilfelle», står det i dommen.
Har tilbakebetalt mye
Etter lengre tids mistanke om at noe ikke stemte, ble underslaget i fengselsbetjentenes hyttestiftelse oppdaget i fjor høst. Stiftelsen anmeldte deretter stiftelsens kasserer for underslag, og han var selv med og leverte anmeldelsen på Grønland politistasjon.
Den tidligere kassereren (46) hadde allerede før rettssaken tilbakebetalt 750 000 kroner, og har lagt en plan for nedbetaling av det resterende beløpet, 540 000 kroner.
* (13.2.2013:) Fengselsbetjent risikerer fengsel
Ønsket samfunnsstraff
46-åringens forsvarer Terje Korneliussen ba retten om samfunnsstraff, fordi det foreligger «spesielle omstendigheter» - at mannen har jobbet som fengselsbetjent i mange år.
Samfunnsstraff kan idømmes personer som ellers kunne vært dømt til mindre enn ett års ubetinget fengsel. Dommen lyder på ett år og to måneder.
Retten erkjente at fengselssoning kan bli ekstra vanskelig for den tidligere fengselsbetjenten, men vektla ikke dette i straffeutmålingen.
«Det forhold at soning i fengsel vil kunne oppleves som særlig byrdefullt for siktede som tidligere fengselsbetjent kan ikke tillegges avgjørende vekt ved valg av reaksjonsform, men kan eventuelt tas i betraktning ved valg av soningssted», heter det i dommen.
Redd for isolasjon
Ifølge forsvareren tenker den underslagsdømte mannen at han langt på vei må isoleres hvis han skal sone i fengsel. Det avviser Jan Arve Blom, styremedlem i hyttestiftelsen og tillitsvalgt i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforening (NFF) med lang erfaring fra fengsel:
– Både politibetjenter, advokater, og fengselsbetjenter har sonet i fengsel før, uten å måtte isoleres, påpeker han.
– Soning i åpent fengsel er mulig med en dom med denne varigheten, sier Per Olav Mobekk, leder av NFF region øst.
NFF tilbød bistand
Han var i en vanskelig livssituasjon i perioden han begikk underslaget, opplyser hans advokat til VG.
NFF der mannen er medlem, kontaktet ham raskt etter at de ble kjent med underslaget.
– En av våre tillitsvalgte har hatt ansvaret for kontakt med ham, for å ta vare på ham, forteller Per Olav Mobekk. Mannen har hatt kontakt også med andre kolleger, ifølge Bjørg Huseby, leder for NFF i Oslo fengsel.