JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer sykdom ved overtid

Magasinet: Arbeidsordninger med lange dager gir større risiko for både sykdom og skader, viser en fersk amerikansk studie. Men det er mulig å gjøre en rekke tiltak i bedriften for å forebygge dette, mener forskerne.

10.793 amerikanere har deltatt i studien der forskerne har sett på forekomst av skader og sykdom i årene 1987 til 2000. 110.236 jobbjournaler som blant annet inneholdt egenrapportert jobbeskrivelse, jobbperiode, jobbansvar, yrkeskategori, arbeidsplaner, pendletid og overtidsarbeid, ble analysert i studien, skriver Statens Arbeidsmiljøinstitutt på sine nettsider.

Høyere risiko ved lange arbeidsdager

Det forekom 5.139 tilfeller av skader og sykdom i løpet av de 13 årene som forskerne har sett på. De som jobbet overtid, hadde 61 prosent høyere risiko for arbeidsrelaterte skader og sykdom sammenlignet med dem som ikke jobbet overtid.

De som jobbet minst 12 timer per dag hadde 37 prosent høyere risiko, mens de som jobbet minst 60 timer per uke hadde 23 prosent høyere risiko. Disse tallene er justert for blant annet total arbeidsmengde, bransje, alder og kjønn, skriver Arbeidsmiljøinstituttet videre.

Tidligere studier har vist at overtid og lange arbeidsdager er forbundet med økt risiko for hjertekarsykdom, stress, depresjon, muskelskjelettplager, diabetes, generelle helseplager og dødelighet. I denne studien har forskerne ikke sett på hvordan faktorer som tretthet og stress påvirker risikoen for ulykker.

Endringer kan forebygge

Her er noe eksempler på hva forskerne mener kan gjøres for å forebygge sykdom og skader på arbeidsplassen:

– regelmessige sikkerhetsinspeksjoner

– endre arbeidsorganiseringen og for eksempel legge inn pauser, endre på jobbprosesser slik at behovet for overtid reduseres, og ansette flere personer som hver jobber færre timer per dag

– innføre helsevernprogram som gir arbeidstakerne opplæring i risikoen ved lange arbeidsdager

– få arbeidstakerne til å være bevisste på å sove og spise godt, være regelmessig i fysisk aktivitet og unngå alkohol og narkotika

– endre ergonomisk utforming av arbeidsplassen for å redusere belastninger

Forskerne understreker at de ikke har sett på effektiviteten av disse tiltakene.

Annonse
Annonse